Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iun 2012 - Anul XVII, nr. 145 (5050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Croitoru:Guvernul trebuie să stimuleze concurenţa în toată economia,nu doar unele categorii de firme

Luni, 25 Iunie 2012 (14:29:06)

Politicile Guvernului trebuie să vizeze stimularea concurenţei atât pentru firmele mari cât şi pentru cele mici şi medii, şi mai puţin măsuri care să se adreseze doar IMM-urilor şi să introducă volatilitate în activitatea acestora, a declarat luni Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

"Mediul din România explică modul în care funcţionează firmele din România. Nu avem capitalism performant, iar dacă vrei să stimulezi IMM-urile trebuie să te concentrezi mai puţin pe măsuri care se adresează doar lor, care introduc volatilitate în activitatea acestora, ci să faci un mediu de afaceri predictibil. Atunci una dintre concluzii este că daca vrei ca statul să facă ceva pentru firme, pentru IMM-uri, este să stimuleze competitivitatea. Politicile guvernului trebuie să stimuleze concurenţa. Dacă IMM-urile nu sunt competitive faţă de cele din Europa sau faţă de alte firme de la noi, sunt necesare măsuri de a stimula concurenţa", a spus Croitoru la un seminar pe teme economice.

În opinia sa, doar firmele exportatoare sunt competitive, pentru că acestea sunt expuse concurenţei de pe pieţele unde activează.

"Trebuie ajutate şi firmele care exportă, dar şi cele cu care acestea concurează în România. Principala recomandare este stimularea capitalismului, dacă vreţi să mergă IMM-urile. Nu că nu avem capitalism, dar nu e performant, ceea ce este important pentru ca piaţa să funcţioneze. Firma sau individul trebuie să simtă că este liberă sau liber şi de aceea intervenţia statului să fie minimă. Alegerile individuale să fie responsabile, iar atât regulile de intrare, cât şi cele de ieşire de pe piaţă să fie clare, iar regulile trebuie să fie clare şi nepărtinitoare", a adăugat Croitoru.

În opinia sa, o problemă generală la nivel mondial este că există o confuzie între capitalism şi corupţie.

Croitoru a participat la lansarea studiului "Contribuţia IMM-urilor la creşterea economică", realizat pentru Comisia Naţională de Prognoză.

Studiul arată că politicile publice şi măsurile de natură fiscală au încurajat mai degrabă multiplicarea numărului de firme noi decât consolidarea şi dezvoltarea celor deja înregistrate.

"Întreprinzătorii au fost practic motivaţi chiar să abandoneze în adormire firme înfiinţate anterior şi să iniţieze o nouă afacere, pentru a putea beneficia de stimulentele şi facilităţile fiscale sau de
un regim de impozitare mai avantajos. Anterior anului 2010, microîntreprinderile din România s-au bucurat de unele facilităţi în ceea ce priveşte impozitarea (impozitul preferenţial de 1,5-3% din cifra de afaceri, faţă de 16% - cotă unică pentru celelalte categorii de mărime). Astfel, în absenţa creşterii sau în cazul unei dezvoltări nesemnificative a întreprinderilor pe parcursul ciclului de viaţă nu se
înregistrează modificări de structură în cadrul sectorului IMM", se arată în studiu.

Analiza evoluţiei numărului de IMM active economic, precum şi cea a înregistrărilor în Registrul Central al Comerţului, în perioada 2008-2010, arată câteva dintre efectele crizei economice şi financiare.

"Procesul de intrare şi ieşire din piaţă a întreprinderilor mici şi mijlocii este unul firesc, care decurge din caracteristicile de fructificare a unor noi oportunităţi şi conjuncturi în piaţă, precum şi de adaptare la inovare, dezvoltare tehnologică, transformare calitativă şi orientare continuă către nevoile şi cererea clienţilor. Chiar dacă, în general, mobilitatea sectorului IMM este mai mare, iar durata medie de viaţă a unui IMM este mai scurtă, în raport cu firmele mari, magnitudinea şi ritmul schimbărilor intervenite în anul 2009 au determinat o serie de aspecte particulare în ceea ce priveşte demografia sectorului IMM, atât sub aspectul înmatriculării de noi societăţi comerciale, cât şi sub aspectul ieşirii de pe piaţă, marcate prin suspendări temporare de activitate şi radieri definitive din Registrul Comerţului", menţionează sursa citată.

Autorii studiului recomandă sprijinirea firmelor care au potenţial de creştere pe termen mediu, considerând că este nefiresc să existe mai ales încurajări pentru ca firmele să nu se dezvolte (spre exemplu prin facilităţile acordate în trecut microîntreprinderilor), precum şi acordarea de stimulente pentru creşterea dimensiunii firmelor.

În acelaşi timp, pe lângă măsurile de stimulare a creării de noi firme (măsura recentă de încurajare a tinerilor debutanţi în afaceri), este nevoie de măsuri de asistare şi ghidare a firmelor nou-create, pentru ca acestea să îşi prelungească durata de viaţă. Această prelungire nu trebuie să fie artificială, ci să urmărească sprijinirea firmelor tinere în primii ani de activitate, pentru ca să aibă premizele de a răzbi într-un climat de afaceri relativ neprietenos şi birocratic, conform sursei citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Croitoru:Guvernul trebuie să stimuleze concurenţa în toată economia,nu doar unele categorii de firme.
 Vizualizări articol: 538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Croitoru:Guvernul trebuie să stimuleze concurenţa în toată economia,nu doar unele categorii de firme0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei