Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 iun 2012 - Anul XVII, nr. 145 (5050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Hramul Sucevei

Peste 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 15.000 de pelerini au participat ieri la procesiunea de Sânziene. Mulţi dintre credincioşi, veniţi din toate colţurile ţării, au ajuns la Suceava sâmbătă dimineaţă, petrecând o noapte sub cerul liber, la căpătâiul raclei cu moaştele Sf. Ioan cel Nou de al Suceava.

Timpul s-a oprit în loc pentru mulţi dintre pelerini, care, ore în şir, au stat la rând pentru a atinge racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, protectorul Sucevei. Odată ajunşi la căpătâiul Sfântului Ioan cel Nou, oamenii făceau o plecăciune, se închinau şi primeau binecuvântare din partea unui preot, care se afla în permanenţă lângă raclă, preot care îi şi miruia pe pelerini. Credincioşii mai primeau la ieşirea din baldachinul unde se afla racla un pliant cu viaţa Sf. Ioan cel Nou, o sânziană şi o părticică sfinţită din veşmântul sfântului.

 

Slujbă arhierească, rugăciune, nădejde

Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită în curtea mănăstirii, de Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor impresionant de preoţi. Pe tot parcursul Liturghiei, mii de credincioşi au stat la rând pentru a ajunge la raclă şi pentru a se închina Sfântului Ioan cel Nou.

Laura Ştefănescu, din Bârland, ne-a spus că este al cincilea an când vine la Sfânt şi că, „dacă Dumnezeu îmi va mai da zile, tot voi veni. Simţi o uşurare, aici, la Sfânt. Nu ştiu să explic, dar simt că mă ajută”.

O altă pelerină, Marioara Molea, venită din Maramureş, ne-a spus că foloseşte florile de sânziene pentru ceai, fiind „bune pentru toate bolile. Pun şi în mâncare, câte puţină floare uscată. Mai ales cea pe care am primit-o de la preot, la căpătâiul Sfântului. Am un băiat bolnav. Mai mult pentru el mă rog”.

Printre pelerini am întâlnit şi o credincioasă din Botoşani, care, anul trecut, şi-a pierdut fiul, de Sânziene, la Suceava. „Era băiatul meu, cel care a murit anul trecut, aici, la mănăstire. Aşa a vrut Domnul. Nu mă las de Sfânt. Vreau să mă rog în continuare, să mă ajute să vin an de an aici, să ating hainele de raclă şi să mă vindec de boli”, a spus femeia.

 

Procesiunea

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sânzienelor la Suceava este una impresionantă. Dacă în timpul Liturghiei, în curtea mănăstirii şi în împrejurimi, s-au aflat circa 10.000 de pelerini, pe traseul ales pentru procesiune (Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”, Biserica “Sfânta Înviere”, Biserica Domniţelor “Sf. Ioan Botezătorul”, Biserica „Sf. Gheorghe” - Mirăuţi, Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala “Naşterea Domnului”, Biserica “Naşterea Maicii Domnului” - Tribunal şi din nou Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”) s-au mai adăugat circa 5.000 de oameni, care au ieşit în întâmpinarea înalţilor ierarhi şi a preoţilor care purtau pe braţe racla cu sfintele moaşte.

Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor, făcând semnul crucii. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune. Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheasmă.

 

Îmbrânceli, degringoladă

Pe parcursul procesiunii, au fost şi grupuri de credincioşi care s-au împins, s-au îmbrâncit, pentru a ajunge la raclă, pentru a atinge straiele preoţeşti sau pentru a săruta icoana Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ce se afla în fruntea procesiunii, dusă pe braţe de doi tineri. Jandarmii au făcut faţă cu greu mulţimii haotice, care pe străzile Sucevei, din habotnicie, din lipsă de educaţie, din lipsă de răbdare, a fost de multe ori la un pas de a-i doborî pe cei care duceau praporii, icoanele sau chiar racla.

Mulţi credincioşi aruncau cu flori de sânziene, cu flori de crin peste raclă, dar, în acelaşi timp, îi forţau pe cei din faţa lor să ajungă mai aproape de raclă. Au fost şi momente de degringoladă, dar oamenii de ordine au intervenit rapid şi nu a fost nimeni rănit.

 

ÎPS Teofan: „Preocupările creştinului: credinţa în Dumnezeu, răbdarea în suferinţă şi slujirea lui Dumnezeu...”

În cuvântul de învăţătură, rostit de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a îndemnat pe credincioşi să se apropie mai mult de  Dumnezeu, explicând că nu este suficient să meargă doar duminica la biserică, iar în restul săptămânii se îndepărtează de Dumnezeu.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a spus, ieri, la Suceava: „Dacă analizăm starea noastră sufletească din timpul unei săptămâni, omul e preocupat de grija zilei de astăzi, de ziua de mâine. Toată grija, preocuparea este să avem ce ne trebuie pentru noi, pentru copiii noştri, pentru colegii noştri. Unde este comoara acolo este şi inima noastră. Să recunoaştem, comoara noastră este grija noastră. Te gândeşti la ceea ce consideri că e mai de preţ, binele nostru şi al celor apropiaţi. Deşi acceptăm cuvântul Domului, nu putem să nu ne facem griji. Grija nu ne părăseşte, uneori în timpul liturghiei sau al rugăciunii, pentru ceea ce va fi mâine sau la anul”.

ÎPS Teofan a sugerat că oamenii au mai multă grijă pentru ce vor mânca, ce vor îmbrăca, ce vor bea, unde vor dormi, uitând, de fapt, că dacă s-ar gândi în primul rând la dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu, toate celelalte şi-ar găsi o rezolvare. „Având ca primă preocupare dobândirea Împărăţiei Cerului, toate celelalte îşi primesc răspunsul, pentru hrană, îmbrăcăminte, adăpost, loc de muncă”, a spus înalta faţă bisericească. ÎPS Teofan a vorbit în predica sa şi despre suferinţă, care de multe ori aduce răbdare, nădejde, curaj. O suferinţă te poate întări, te poate îndepărta de deznădejde, a mai sugerat Mitropolitul Moldovei.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a spus pelerinilor că nimeni nu trebuie să slujească la doi domni, pentru că, „devii ceea ce slujeşti”, eşti „dumnezeit dacă îl slujeşti pe Dumnezeu, iar cei care îl slujesc pe Mamona devin diavolizaţi”. Mitropolitul Teofan este de părere că „credinţa în Dumnezeu, răbdarea în suferinţă şi slujirea lui Dumnezeu sunt cele care trebuie să preocupe creştinii, şi că apoi se vor rezolva şi problemele celelalte”.

 

ÎPS Pimen, felicitat de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru 30 de ani de arhierie

La finalul Sfintei Liturghii, PS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, l-a felicitat pe ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru cei 30 de ani de arhierie pe care i-a împlinit chiar ieri. „Să-i dea Dumnezeu în continuare har, putere, tărie”, a spus PS Teofan, „pentru a păstra în continuare flacăra credinţei aprinsă, împreună cu preoţii şi slujitorii pe care-i păstoreşte, împreună cu fiii Bucovinei”. Soborul de preoţi, în frunte cu invitaţii speciali, şi corul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, condus de preotul Lucian Tablan Popescu, i-au cântat ÎPS Pimen „Mulţi ani trăiască!”. Pe 24 iunie 1982, cu prilejul hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava, Pimen Zainea a fost hirotonit arhiereu de ÎPS Teoctist Arăpaşu, Mitropolit al Moldovei şi Sucevei.

Preafericitul Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trimis un cuvânt de învăţătură, pentru această sărbătoare a Sucevei, căruia i-a dat citire ÎPS Pimen. Printre pelerinii aflaţi ieri în curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi prefectul Florin Sinescu.

 

120 de jandarmi au asigurat ordinea de Sânziene

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, căpitanul Bogdan Cornaci, ne-a spus că ieri, în ziua Sânzienelor, ordinea şi siguranţa pelerinilor au fost asigurate de 120 de jandarmi, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean şi poliţişti comunitari. Căpitanul Bogdan Cornaci a completat că anul acesta nu au fost sesizate incidente deosebite. Două fetiţe, una de 11 ani şi cealaltă de 12 ani, s-au rătăcit în mulţime, îndepărtându-se de părinţii lor, dar cu ajutorul jandarmilor au ajuns în siguranţă, alături de familie. Au fost şi câteva amenzi aplicate comercianţilor fără autorizaţie. Câtorva persoane li s-a făcut rău din cauza căldurii şi a aglomeraţiei şi au primit primul ajutor din partea personalului sanitar aflat la faţa locului. Pe parcursul celor două zile de pelerinaj, zeci de voluntari de la Crucea Roşie au împărţit apă pelerinilor.

 

La pomană... înainte

Pe parcursul celor două zile de pelerinaj, au fost mulţi credincioşi care au împărţit sarmale, colaci, ardei împluţi, dulciuri, apă, sucuri pelerinilor veniţi din ţară. Unii dintre ei ne-au spus că, în acest fel, fac o pomană pentru cei răposaţi, pentru că pelerinii „sunt veniţi de departe şi le prinde bine o gustare caldă, o sticlă cu apă, un colăcel”. Este adevărat că printre pelerini s-au aflat şi săracii Sucevei, boschetari, cerşetori, care s-au înfruptat din pomenile oamenilor de bine. Am aflat de la o credincioasă, Aurora Pascu, din Botoşani, că „doar aici, în Bucovina, vine lumea de rând şi dă de pomană. În altă parte, prin Ardeal sau prin sudul ţării, pe unde am fost, nu ne dădea nimeni nimic. Doar dacă cei de la mănăstire pregăteau câteva pachete pentru noi. Nu ca aici. Zeci de oameni au venit să împartă mâncare pelerinilor. Se cunoaşte ospitalitatea oamenilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene.
 Vizualizări articol: 3050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Peste 15.000 de pelerini, la procesiunea de Sânziene4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Formula de adresare către ÎPS Teofan trimis de
(25 iun 2012, 13:08:21
Pentru mitropoliţi şi pentru arhiepiscopi:
Înaltpreasfinţitul [Părinte] "N" sau Înaltpreasfinţia Sa "N", urmate de titulatură (în limbajul indirect), cu prescurtarea IPS sau IPSS.
Înaltpreasfinţia Voastră sau Înaltpreasfinţite Părinte [Mitropolit/Arhiepiscop] (în adresarea directă).
Informal, atunci când situaţia o permite, poate fi folosită formula Părinte Mitropolit (Arhiepiscop).
Exemplu: Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. ŞI NU Preasfinţia Sa ...
2.   Romania trezeste-te din întunecimea spirituala trimis de
(25 iun 2012, 20:15:39
Vai in ce ratacire se traieste intr-o tara numita crestina! Crestinii ortodocsi au un cult al mortilor .Intr-o imprejurare Mantuitorul spunea: Vai de voi pentruca voi zidiţi mormintele sfintilor si le împodobiti si nu împliniti Scriptura. Cum pot sa creada oamenii niste aberatii ca daca se ating de racla nustiu ce minune se întâmplă? De unde sunteti asa de siguri ca acolo se afla osemintele lui Ioan? Poporul se rataceste din cauza ca nu cunoaste si nu cerceteaza Sfanta Scriptură. Oameni buni treziti-va?Preotilor treziti-va si nu tineti oamenii in ratacire pentru ca voi sa va imbogatiti?
3.   Treziti-va?Cine?Tu!ALINA-CRISTINA trimis de
(25 iun 2012, 23:40:25
Stii foarte bine ca atunci cand un mort a cazut peste oasele prorocului Elisei,acesta a inviat.Asa ca, nu mai sminti pe "cei mici care cred in Mine",zice Domnul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei