Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iun 2012 - Anul XVII, nr. 125 (5030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iliescu: Slăbiciunea fundamentală a societăţii româneşti - lipsa apetitului pentru viaţă democratică

Vineri, 1 Iunie 2012 (16:06:28)

 

Ion Iliescu a declarat, vineri, la lansarea volumului "Constituţia României 1991. Documente", că slăbiciunea fundamentală a societăţii româneşti în momentul de faţă este lipsa apetitului pentru viaţă democratică, pentru spirit democratic în funcţionarea instituţiilor statului.

"Lipseşte apetitul pentru viaţă democratică, pentru spirit democratic în funcţionarea instituţiilor statului, aceasta este slăbiciunea fundamentală a societăţii noastre în momentul de faţă", a apreciat Ion Iliescu la lansarea, de către Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, a unui volum despre activitatea primului Parlament ales după revoluţia din 1989, care a elaborat Constituţia din 1991, carte ai cărei autori sunt Teodora Stănescu Stanciu şi Gheorghe Neacşu.

Ion Iliescu a comparat viaţa politică actuală cu cea din primii ani care au urmat Revoluţiei. "Am încercat să dăm viaţă spiritului democratic, al democraţiei, al prezenţei tuturor şi al dialogului politic", a spus social-democratul, invocând atât activitatea CPUN, cât şi a primului Parlament ales.

"Din păcate, astăzi s-a simplificat viaţa politică. Nu mai sunt 90 de partide, nu mai sunt paisprezece partide parlamentare, sunt câteva, le numeri pe degete şi a dispărut dialogul politic", a adăugat fostul şef de stat.

El a apreciat că acum e simplu să te întâlneşti cu 4-5 partide şi să creezi un cadru de conlucrare.

"A dispărut această practică. Adică trebuie să ai şi apetit, nu numai să proclami principii democratice. (...). Acum nu mai e dialog, nu se mai lucrează împreună la anumite strategii comune ale României", a menţionat Ion Iliescu, adăugând că, în 2003-2004, a fost elaborată o strategie naţională cu participarea unui număr mare de oameni.

Pe de altă parte, Iliescu a spus că perioada postdecembristă a fost una interesantă şi din punct de vedere mediatic, emisiunile televizate ale dezbaterilor din CPUN devenind "spectacolul cel mai atractiv pentru populaţie", astfel încât "nu mai mergeau oamenii la teatru, nu se mai uitau la filme".

"Veneau oameni care erau, săracii, străini de orice viziuni, concepţii, dar spuneau tot ce vrei şi ce nu vrei, dar aceasta dădea culoare acestor dezbateri", a mai spus Iliescu referitor la dezbaterile din Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.

Ion Iliescu a apreciat că a căpătat priză la public şi datorită faptului că îi asculta cu răbdare pe toţi în CPUN.

"Dacă eu am căpătat o anumită priză la public, a fost răbdarea cu care îi ascultam pe toţi. Îi lăsam să îşi deşerte sacii de idei şi, la urmă, trăgeam concluziile", a arătat Ion Iliescu.

În intervenţia sa, acesta a vorbit despre activitatea primului Parlament ales, care a funcţionat şi ca adunarea constituantă, ce a avut ca principală misiune elaborarea Constituţiei.

La lansarea volumului "Constituţia României 1991. Documente", care a avut loc în cadrul Târgului de carte Bookfest, au mai participat Dumitru Mazilu, Claudiu Iordache, directorul general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, la eveniment asistând, din sală, printre alţii, şi Gelu Voican Voiculescu.

După lansare, Ion Iliescu a acordat autografe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iliescu: Slăbiciunea fundamentală a societăţii româneşti - lipsa apetitului pentru viaţă democratică.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iliescu: Slăbiciunea fundamentală a societăţii româneşti - lipsa apetitului pentru viaţă democratică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei