Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 iun 2012 - Anul XVII, nr. 125 (5030)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabagismul ucide şase milioane de oameni anual, 600.000 sunt fumători pasivi

Tabagismul reprezintă cea mai mare cauză de deces din lume care poate fi prevenită, şase milioane de persoane murind în fiecare an din această cauză, iar numărul victimelor ar putea creşte la opt milioane până în 2030, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de Ziua Mondială fără Tutun.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tabagismul ucide anual în lume şase milioane de oameni, dintre care aproximativ 600.000 sunt fumători pasivi.

"Numărul victimelor tabagismului este în creştere, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, până în anul 2030, aproximativ opt milioane de oameni vor muri din această cauză", se arată într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Ziua Mondială fără Tutun este sărbătorită în fiecare an în 31 mai, iar tema din acest an pe care OMS a abordat-o reprezintă interferenţele industriei tutunului, o ameninţare pentru sănătatea publică. Organizaţiile mondiale de sănătate încearcă să aplice o convenţie de limitare a acestora, cu scopul de a reduce prevalenţa tabagismului în lume.

Tabagismul reprezintă o problemă de sănătate publică şi în România, subiectul fiind abordat şi în cadrul Congresului Societăţii Române de Pneumologie.

"Fumatul reprezintă cauza multor afecţiuni pulmonare care ar putea fi evitate dacă se alege renunţarea la această dependenţă. Din păcate, oamenii nu realizează magnitudinea şi implicaţiile multiple pe care le are expunerea la substanţele toxice, cancerigene conţinute de ţigări", a declarat profesorul Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie.

Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, o campania de conştientizare intitulată "Locuri de muncă fără fum de tutun", invitând angajatorii şi lucrătorii să elimine fumul de tutun din mediul ambiant în cadrul locurilor de muncă din întreaga Europă.

În Uniunea Europeană se estimează că mai mult de jumătate de milion din decesele înregistrate anual se datorează fumatului, din care aproximativ 79.000 sunt considerate ca având legătură doar cu fumul de tutun din mediul ambiant, respectiv fumatul pasiv.

Cele mai multe ţări membre UE au instituit deja legi antitutun sau o interdicţie totală a fumatului în spaţiile publice închise, deşi domeniul de aplicare al acestora diferă de la o ţară la alta.

Campania EU-OSHA urmăreşte să sprijine angajatorii şi angajaţii în eforturile lor de creare a unor locuri de muncă fără fum de tutun, indiferent de reglementările naţionale existente în fiecare stat membru.

Contrar opiniei populare, nu există nici un sistem de ventilaţie capabil să elimine complet fumul de tutun, iar spaţiile pentru fumători din interior poluează întotdeauna aerul încăperilor în care nu se fumează. Mai mult, situarea spaţiilor pentru fumat în apropierea uşilor, ferestrelor sau aerisirilor din clădiri atrage adesea după sine expunerea la fumul de tutun din mediul ambiant din cauza curentului.

EU-OSHA subliniază că încăperile destinate fumătorilor nu previn expunerea lucrătorilor la fumul de tutun, deoarece personalul de curăţenie care lucrează în aceste locuri respiră aerul poluat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabagismul ucide şase milioane de oameni anual, 600.000 sunt fumători pasivi.
 Vizualizări articol: 1094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabagismul ucide şase milioane de oameni anual, 600.000 sunt fumători pasivi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei