Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mai 2012 - Anul XVII, nr. 105 (5010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PDL:Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri

Miercuri, 9 Mai 2012 (16:44:01)

PDL consideră "abuzivă" Ordonanţa de Urgenţă 15/2012 referitoare la retragerea sumele acordate comunităţilor locale, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al partidului, Sever Voinescu, potrivit căruia PDL "va folosi mijloacele juridice" pentru a opri acest abuz.

"Vom merge pe căile de control judiciar şi constituţional în ce priveşte această ordonanţă de urgenţă pe care o considerăm abuzivă. Vom folosi mijloacele juridice care stau la dispoziţie conform legii, conform Constituţiei, ca să oprim acest abuz, pentru că e fără îndoială un abuz şi un spectacol politic şi electoral penibil al domnului Ponta făcut pe seama unor comunităţi locale care au datorii", a spus Sever Voinescu într-o conferinţă de presă.

El nu a putut să precizeze concret care vor fi căile de atac folosite de PDL, dar a arătat că "este o minciună" faptul că printr-o HG s-au acordat bani electorali comunităţilor locale, iar oamenii trebuie să ştie că PDL nu-i va lăsa pe cei de la PSD "să le ia banii care li se cuvin pentru acoperirea unor nevoi ale comunităţilor locale".

Voinescu a mai spus că Ponta "ţine să-şi arate la televizor muşchii politici într-un fel degradant" prin toată această poveste cu luarea banilor care s-ar fi dus pe considerente electorale la comunităţile locale.

De aemenea, Voinescu a catalogat drept "minciună" declaraţia conform căreia aceşti bani au mers doar către primăriile PDL, arătând că prin hotărârea de guvern emisă înainte de guvernarea Ponta banii au mers şi spre primăriile PSD, PNL şi UNPR.

Potrivit lui Voinescu, OUG 15/2012 stabileşte că sumele care au fost distribuite către autorităţile locale prin hotărâre de guvern prin acoperirea unor arierate şi cofinanţarea internaţională a unor proiecte să fie blocată şi că unităţile administrativ-teritoriale care au fost vizate de această hotărâre de guvern dar nu au utilizat încă sumele sunt puse într-o situaţie financiară "foarte delicată".

"Nu cred că există formulă mai grosolană de încălcare a autonomiei locale decât intervenţia directă a Guvernului prin presiune financiară asupra bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi mi se pare că e ceva foarte grav. Cu atât mai mult cu cât domnul Ponta face un spectacol electoral grotesc", a adăugat Voinescu.

La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, a susţinut că Guvernul Ponta a intervenit "cu bocancii" în finanţele primăriilor şi ale consiliilor judeţene, resurse publice care erau date pentru achitarea datoriilor la spitale, şcoli, grădiniţe.

"Acum nu putem vorbi despre o încălcare a ceea ce înseamnă drepturile colectivităţilor locale, drepturile primăriilor de a-şi administra resursele financiare? După ce acestea au făcut modificări de buget, au făcut modificări în interiorul obiectivelor pe care le-au aprobat în Consiliul local, acum intervin cu bocancii în structurile bugetare ale administraţiilor publice locale", a mai spus Boc.

Primarii vor fi obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite de la fostul Cabinet Ungureanu în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii prin care actualul Executiv a decis, marţi, recuperarea acestor sume, a declarat ministrul Finanţelor.

"Banii trebuie restituţi în trei zile de la apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern", a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, prin hotărâre, să recupereze din conturile autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, şi încă necheltuiţi, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul anunţase, luni, în plenul Parlamentului, că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.

El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit "ilegal şi ilegitim" 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PDL:Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri.
 Vizualizări articol: 474 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PDL:Retragerea banilor de la primării, un abuz; vom folosi toate mijloacele juridice pentru a-l opri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei