Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 mai 2012 - Anul XVII, nr. 105 (5010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poziţie

Onofrei consideră că legea votului uninominal pur este nedemocratică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea votului uninominal pur adoptată marţi de Senat este un exerciţiu de imagine al liderilor USL şi nu un exerciţiu democratic, modificarea legislaţiei electorale cu un an înaintea alegerilor contravenind recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Este părerea exprimată de prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, senatorul Orest Onofrei. În opinia lui Onofrei, legea este nedemocratică întrucât, conform articolului 8 din Constituţie, pluralismul este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale, iar prin Legea votului uninominal majoritar se favorizează dominaţia unui singur partid sau a unei alianţe ce poate determina ca jumătate din electorat să nu fie reprezentat în Parlament.

„Legea votului uninominal pur este un exerciţiu de imagine al lui Victor Ponta şi Crin Antonescu şi mult mai puţin un exerciţiu democratic”, a subliniat Onofrei.

El a arătat că legea vine şi în contradicţie cu ultima decizie în materie electorală a Curţii Constituţionale care, atunci când s-a pronunţat asupra neconstituţionalităţii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, a recomandat ca sistemul de vot din România să fie similar cu sistemele de vot din majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Onofrei a menţionat că în 25 de ţări ale Uniunii Europene votul la alegerile parlamentare este proporţional.

Totodată, senatorul democrat-liberal a mai remarcat că legea este partizană, întrucât favorizează un partid politic la un moment dat, în prezent fiind favorabilă USL. „S-ar putea ca legea să nu le mai fie favorabilă după o perioadă de timp şi nu cred că o lege electorală trebuie să fie schimbată în funcţie de cei care sunt favorizaţi la un moment dat”, a spus Orest Onofrei.

 

”Sistemul electoral corect pentru actualul stadiu al democraţiei din România este votul proporţional pe listă”

El a ţinut să aducă aminte că în urmă cu cinci luni, actualul ministru al Justiţiei, senatorul Titus Corlăţean, atrăgea atenţia fostei majorităţi parlamentare că modificarea legislaţiei electorale cu 12 luni înaintea alegerilor contravine legislaţiei româneşti şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Mă întreb cum comentează acum ministrul Justiţiei acest vot pentru modificarea legii electorale cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare şi cu o lună înaintea scrutinului local”, a afirmat Onofrei. Senatorul PD-L a mai arătat că legea este nefuncţională pentru că în Parlament se manifestă partidele şi nu parlamentarii ca entităţi individuale. „Ultimii patru ani au arătat că un parlamentar ce s-a manifestat independent a fost îndepărtat din partid”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL Suceava.

Onofrei a subliniat că din proiectul iniţial al legii au fost eliminate două prevederi importante, care, dacă erau menţinute, legea nu era aprobată. „Au fost scoase prevederile privind reducerea numărului de parlamentari şi sancţionarea traseismului politic, pentru că tocmai cei care au făcut posibilă trecerea legii sunt traseiştii”, a spus Onofrei.

El consideră că sistemul electoral corect pentru actualul stadiu al democraţiei din România este votul proporţional pe listă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Onofrei consideră că legea votului uninominal pur este nedemocratică.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Onofrei consideră că legea votului uninominal pur este nedemocratică1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Dragi pdl-isti trimis de
( 9 mai 2012, 13:40:26
sper sa se umple puscariile tarii cu voi.. legile voastre au fost perfecte...acuma ca nu mai aveti de unde fura legile sunt proaste...nedemocratice...aste de la guvernul ponta sa va rupa cu.rul la toti...ati demolat tara asta...
2.   Comentariu trimis de
( 9 mai 2012, 14:10:16
Cred ca e bun sistemul acesta de vot. Depinde si de cei care voteaza
3.   GUVERNUL PONTA RETRAGE LEGILE LUI UNGUREANU trimis de
( 9 mai 2012, 18:58:59
Printre ele se afla legea privind circulaţia pe drumurile publice (care stabileşte că autovehiculele înmatriculate în alte state, precum Bulgaria, Italia şi Spania, vor putea circula pe teritoriul României doar pentru 90 zile.
legea privind performanţa energetică a clădirilor (conform căruia tranzacţiile imobiliare pot fi contestate în justiţie în absenţa certificatului energetic).
4.   Comentariu trimis de
( 9 mai 2012, 21:22:58
sa te vad acum la vot taranusule.dar oricum m-ai ai de dat si socoteala SUCCESURII
5.   Comentariu trimis de
(10 mai 2012, 01:39:26
da d/le senator, ave/ti mare dreptate ca acest vot este nedemocratic dar pentru a convinge poporul sa va sustina ar trebui sa protestati mai ferm impotriva acestei legi.ceva gen greva foamei ,asa vre/o 5/6 luni,aruncatul de pe casa poporului (sa nu deranjati sedintele parlamentului ca si asa a ramas in urma cu munca datorita puturoseniei si imbecilitatii alesilor),etc.nu vi se par cunoscute astfel de forme de protest care au fost destul de dese in anii in care a/ti condus tara??????????????????????
6.   Pdl trimis de
(10 mai 2012, 12:29:24
Pedeleul şi democraţia - baba şi mitraliera. Nu le e ruşine să vorbească de democraţie după câte au făcut ? Huoooooooo.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei