Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orban: Sunt probleme în a cădea de acord cu CE legat de schema de finanţare la reabilitarea termică

Joi, 5 Aprilie 2012 (14:48:13)

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, că sunt probleme în a obţine acordul CE pentru realocarea fondurilor privind reabilitarea termică a clădirilor, el arătând că, în opinia Comisiei, este nevoie de o contribuţie importantă a locatarilor, de până la 50%.

"Încă nu avem aprobarea Comisiei Europene pentru realocarea fondurilor privind reabilitarea termică a clădirilor. Încă discutăm cu CE cu privire la schema de finanţare pentru această măsură. Nu vă ascund că încă sunt probleme în a cădea de acord cu CE legat de această schemă", a spus Orban.

El a adăugat că există întreaga determinare din partea autorităţilor române pentru obţinerea acestor fonduri şi folosirea lor în cursul acestui an. "Indiferent de formula pe care vom merge, program separat sau axă separată, această problemă a eficienţei energetice care să includă şi chestiunile legate de sistemele de termoficare vor fi incluse şi vor fi propuse în structura sau în formula care va fi prezentată CE pentru a fi aprobată în ceea ce priveşte gestiunea fondurilor pentru perioada 2014-2020", a spus Orban.

El a explicat că "formula de a utiliza fonduri pentru reabilitarea termică a locuinţelor cel puţin într-o primă fază va fi extrem, extrem de dificilă". "Marea problemă este cea a găsirii unei formule, unei scheme tehnice care să fie acceptată de CE", a spus Orban.

Ministrul a explicat că "în opinia CE, e nevoie de o contribuţie importantă a locatarilor, a celor implicaţi, a beneficiarilor proiectelor, o contribuţie care ar trebui să meargă, spun unii, până la 50%".

"Vă daţi seama cât de complicat este pentru noi să acceptăm o asemenea schemă în condiţiile în care o parte, chiar dacă limitată, dintre locatarii de exemplu din Bucureşti au beneficiat de o reablitare a locuinţelor proprii fără niciun fel de contribuţie. Şi aici ne găsim în faţa unei mari dileme", a comentat Orban.

El a adăugat că în orice caz trebuie făcute progrese pe acest subiect "pentru că este în discuţie, la nivelul UE, acea Directivă de eficienţă energetică, care într-un fel sau altul va presupune nişte eforturi extraordinar de mari inclusiv pentru instituţiile publice şi atunci e clar că fără implicarea, fără utilizarea fondurilor comunitare va fi foarte greu să atingem ţintele care vor fi stabilite la nivel comunitar".

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat la 13 martie, pentru MEDIAFAX, că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va reuşi să convingă Comisia Europeană să distribuie banii necheltuiţi de la alte programe către reabilitarea termică a locuinţelor.

"Sunt foarte multe programe la diferite ministere care nu reuşesc să cheltuiască banii europeni. Banii trebuie cheltuiţi până în 2015 şi contractaţi până în 2013. Unii n-au ajuns nici măcar să contracteze banii, cu atât mai puţin să îi cheltuiască. A fost luată decizia ca România să ceară la Comisia Europeană să ni se permită să mutăm banii de pe anumite programe către programele unde se cheltuiesc. Un program unde banii s-au cheltuit şi care a mers cel mai bine este Programul Operaţional Regional (POR), prin care făceam reabilitări de drumuri, de spitale, de cămine sociale, de infrastructură turistică...", a spus Udrea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orban: Sunt probleme în a cădea de acord cu CE legat de schema de finanţare la reabilitarea termică.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orban: Sunt probleme în a cădea de acord cu CE legat de schema de finanţare la reabilitarea termică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei