Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Borbely a încheiat discuţia cu Ungureanu şi i-a înmânat demisia din postul de ministru al Mediului

Joi, 5 Aprilie 2012 (13:41:54)

Laszlo Borbely a încheiat discuţia cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, după aproximativ două ore, şi i-a înmânat acestuia demisia din postul de ministru al Mediului, în urma acuzaţiilor DNA, au declarat surse din UDMR.

Întâlnirea s-a încheiat la ora 12.10, după aproximativ două ore de la sosirea ministrului la sediul Guvernului.

Până la această oră, reprezentanţii Executivului nu au comentat.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Laszlo Borbely i-a spus premierului Mihai Răzvan Ungureanu că este pregătit să demisioneze din postul de ministru al Mediului în urma acuzaţiilor DNA, dacă aceasta este solicitarea Guvernului, la acea oră discuţia fiind încă în derulare.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a ajuns joi dimineaţa la sediul Guvernului, pentru a discuta cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu despre acuzaţiile DNA.

El a fost convocat pentru miercuri seara de şeful Guvernului, la o discuţie pe această temă, a precizat anterior purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Surse oficiale au declarat ulterior că premierul Ungureanu a discutat, miercuri seara, la telefon cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aflat încă pe aeroportul din Cluj-Napoca, cei doi convenind să se întâlnească în cursul zilei de joi pentru a discuta despre acuzaţiile DNA, având în vedere ora târzie la care ministrul va pleca din Cluj.

Potrivit surselor, în discuţia avută cu şeful Guvernului, Borbely şi-a exprimat intenţia de a studia dosarul care i-a fost întocmit pentru a afla acuzaţiile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi abia după aceea să aibă o întâlnire cu primul-ministru.

"În final, premierul şi ministrul au convenit ca întrevederea să aibă loc în cursul zilei de joi", au arătat sursele citate.

La Cluj-Napoca, Borbely s-a întâlnit cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru o scurtă discuţie la sediul Prezidiului UDMR din localitate, la finalul căreia cei doi au refuzat să facă declaraţii.

Anterior convocării lui Borbely la Palatul Victoria, premierul Ungureanu a discutat atât cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, cât şi cu vicepremierul Marko Bela.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Borbely Laszlo, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Solicitarea a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999 republicată privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/5 iulie 2007 şi nr. 270/10 martie 2008, a precizat DNA.

Procurorul general al României a înaintat, miercuri, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, sesizarea procurorilor anticorupţie privindu-l pe ministrul mediului Laszlo Borbely, cercetat pentru două fapte de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că Laszlo Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere un apartament din Bucureşti, achiziţionat împreună cu soţia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum şi vânzarea unei case din Târgu Mureş, cu tot cu teren, în valoare de 30.000 de euro, către Anton Molnar, om de afaceri.

Potrivit acestora, anchetatorii au constatat faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achiziţionat un apartament în Calea Victoriei din Bucureşti, locuinţă ce a fost trecută pe numele cuscrei sale, documentele de vânzare-cumpărare fiind întocmite la notar, audiat şi el de procurorii anticorupţie.

Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticorupţie că locuinţa a fost plătită de soţii Borbely, ea nedispunând de suma de 80.000 de euro cât a costat apartamentul conform actelor întocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de la Oradea au început, în 2009, cercetarea penală împotriva lui Ioan Ciocan, unic asociat al firmei Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, companie care a primit mai multe contracte de lucrări de la Administraţia Naţională "Apele Române" în mandatul ministrului Borbely. La acel moment, procurorii acuzau faptul că ministrul Mediului ar fi favorizat societatea Lescaci Com SRL pentru primirea unora dintre cele 18 lucrări de la "Apele Române" câştigate de firmă în timpul mandatului lui Laszlo Borbely.

Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă, în iulie 2011, şi cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar şi faţă de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mureş, care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş.

Pe de altă parte, societatea fiului lui Molnar ar fi derulat contracte cu Administraţia Naţională "Apele Române" datorită intervenţiei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a preluat această funcţie în 23 decembrie 2009.

După ce a fost începută urmărirea penală împotriva sa, în octombrie 2011, Molnar ar fi întocmit o factură privind achiziţionarea casei şi terenului lui Borbely din Târgu Mureş, mai spun sursele citate.

În afară de procurorii DNA, şi inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reieşind faptul că Borbely nu şi-a trecut în declaraţia de avere achiziţionarea apartamentului din Bucureşti, chiar dacă era trecut pe numele unei alte persoane, şi nici vânzarea casei din Târgu Mureş, ceea ce ar constitui infracţiunea de fals în declaraţii.

Liderul USL Victor Ponta a declarat, joi, răspunzând unei întrebări despre cazul ministrului Mediului, Laszlo Borbely, că probabil acesta este vinovat că nu a eliberat o anumită autorizaţie de mediu, "cea cu aurul".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Borbely a încheiat discuţia cu Ungureanu şi i-a înmânat demisia din postul de ministru al Mediului.
 Vizualizări articol: 506 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Borbely a încheiat discuţia cu Ungureanu şi i-a înmânat demisia din postul de ministru al Mediului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei