Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Râsul este mană cerească pentru sănătatea trupului şi-a sufletului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oamenii de ştiinţă sunt siguri: râsul este mană cerească pentru sănătate, efectele sale benefice resimţindu-se atât asupra psihicului, cât şi asupra fizicului, relatează it.lifestyle.yahoo.com.

De-a lungul timpului, numeroase studii ştiinţifice au demonstrat că râsul are efecte benefice neaşteptate asupra sănătăţii.
În limbaj ştiinţific se numeşte getologie şi reprezintă studiul metodic al râsului în raport cu potenţialul său terapeutic. Numeroase studii au demonstrat că râsul a redus necesitatea de a consuma antidepresive, având rezultate surprinzătoare şi în domenii medicale precum cardiologia şi oncologia. Getologia a apărut în anii ’80, dincolo de Ocean, şi uşor, uşor a cucerit toată planeta. În Statele Unite au apărut primii doctori clown, care, prin intermediul terapiei râsului, le dau o mână de ajutor copiilor care suferă de boli grave. Iar acest fapt nu mai surprinde pe nimeni, având în vedere că un hohot sănătos de râs este benefic, de exemplu, pentru inimă. Autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea din Maryland, atrag însă atenţia că este nevoie şi de un un stil de viaţă sănătos, din care nu lipsesc exerciţiile fizice practicate zilnic şi alimentaţia echilibrată. Râsul reglează tensiunea arterială şi îndepărtează stresul, factori implicaţi în apariţia bolilor de inimă. De asemenea, râsul produce dilatarea arterelor, ceea ce asigură o mai bună oxigenare a sângelui.
În acelaşi timp, diferite studii au demonstrat că, în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, atunci când râd se înregistrează o creştere a numărului de celule T (un tip de celule albe ale sângelui) şi de celule NK (natural Killer) - celule ucigașe, foarte importante pentru a combate cancerul, dar şi infecţiile virale.

 

Armă împotriva stresului

Râsul reduce nivelul de hormoni ai stresului, printre care cortizonul. În timpul râsului creşte şi nivelul de dopamină, neurotransmiţător care ajută la relaxare, la înlăturarea oboselii şi a stărilor depresive. Această stimulare particulară a creierului prin umor este similară, din punct de vedere chimic, cu cea a drogurilor precum morfina sau heroina. În acelaşi timp, nu trebuie omis faptul că atunci când râdem, nivelurile de anxietate şi nervozitate scad, ajungându-se la o senzație plăcută de relaxare. De asemenea, pentru că antrenează producerea de endorfine, râsul reduce senzaţia de durere. În acelaşi timp, unele studii au arătat că râsul este benefic şi pentru persoanele cu diabet, pentru că ajută la scăderea glicemiei.
Deloc de neglijat este faptul că în timpul râsului sunt stimulate ambele emisfere cerebrale, crescând astfel capacitatea de memorare. Pentru că se află „în alertă“, creierul poate reţine mai multă informaţie. De asemenea, persoanele care obişnuiesc să râdă pot avea un mai mare randament profesional, menţinându-şi sănătatea mintală.

 

Benefic pentru trup

Iar beneficiile râsului nu îşi fac simţită prezenta doar la nivelul creierului. Prin râs, se produce un fel de masaj al unor organe interne, precum stomac, stimulându-se producerea secreţiei salivare şi a sucurilor digestive. Efectele benefice ale acestui masaj se răsfrâng şi asupra tranzitului intestinal, ceea ce ajută la tratarea unor probleme precum balonările şi constipaţia.
Nu în ultimul rând, studiile au demonstrat că persoanele care râd frecvent prezintă mai puţine riscuri de a răci, pentru că au o imunitate mai bună. Din câte se pare, râsul poate creşte nivelul de imunoglobulină A (IgA), responsabilă de apărarea imunităţii.

 

Frumuseţe naturală

Atunci când râdem, intră în acţiune muşchii feţei şi este accelerată circulaţia sanguină, astfel că tenul capătă o strălucire şi o culoare aparte. Nu trebuie neglijat faptul că râsul, chiar dacă accentuează anumite riduri de expresie, are efectele unei gimnastici faciale antirid, având în vedere că întinde comisura buzelor şi limitează apariţia bărbiei duble. Ca să nu mai vorbim de faptul că cercetări recente au demonstrat că râsul este o armă eficientă împotriva eczemelor. Atunci când râdem, creşte nivelul de dermicină, un antibiotic natural, produs de glandele salivare. Dermicina protejează pielea şi ar putea ajuta la vindecarea eczemelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râsul este mană cerească pentru sănătatea trupului şi-a sufletului.
 Vizualizări articol: 957 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Râsul este mană cerească pentru sănătatea trupului şi-a sufletului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   CONFIRMARE trimis de
( 5 apr 2012, 14:00:55
CORECT! INSA TREBUIE SA LOCUIESTI IN C-LUNG!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei