Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rectori: Fracţionarea granturilor înseamnă mai mulţi studenţi, dar şi mai puţine locuri bugetate

Joi, 5 Aprilie 2012 (16:57:10)

Fracţionarea granturilor va însemna mai mulţi studenţi admişi într-o universitate, dar şi scăderea numărului de locuri plătite din bugetul de stat, situaţie în care ar trebui activat un sistem de ajutor financiar pentru cei care vor să studieze, consideră rectorii contactaţi de MEDIAFAX.

Conducătorii instituţiilor de învăţământ superior sunt de părere şi că repartizarea banilor pentru fiecare universitate ar trebui să fie făcută pe criterii de calitate.

"Dacă noul sistem va duce la scăderea numărului de studenţi, atunci este prost. Dacă va duce la creşterea numărului de studenţi, atunci este bine. Alocarea granturilor pe patru ani de studii este o idee bună. Pe de altă parte, fracţionarea granturilor pentru a avea mai mulţi studenţi înseamnă clar scăderea numărului celor şcolarizaţi pe locuri bugetate", a declarat, joi, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie.

Potrivit rectorului SNSPA, alinierea costurilor pe student la valoarea reală este "un lucru bun", însă majorarea taxei de şcolarizare va crea anumite probleme, în condiţiile absenţei unui sistem de ajutoare financiare pentru studenţi.

"Numărul de locuri bugetate scade de la peste 62.000 la 45.887, iar această reducere nu este bună. Cea mai afectată categorie va fi cea defavorizată, respectiv tinerii din mediul rural, candidaţii de media şapte. Ei nu vor avea bani să-şi plătescă facultatea. Se vor pierde copii buni", a mai spus Pricopie.

O părere asemănătoare are rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Mihnea Costoiu, care consideră că reducerea numărului de locuri la admiterea în ciclul de licenţă este una politică. "Vor fi ajutaţi să înveţe mai puţini copii. Poate, odată cu creşterea alocaţiei pe student de la 2.800 la 4.000 de lei, se va putea vorbi de calitate, dar studenţii nu vor mai veni la UPB, de exemplu, dacă vor fi obligaţi să plătească", a spus Costoiu.

Rectorul UPB a subliniat că foarte important, în acest context, este modul în care vor fi împărţiţi banii. "Dacă banii vor fi împărţiţi în mod egal, adică toate universităţile politehnice vor primi aceeaşi sumă, atunci nu este o afacere. Dar, dacă banii vor fi alocaţi pe criterii de performanţă, de calitate, atunci va fi corect", consideră Costoiu, care a mai spus că nu poate preciza deocamdată câte locuri vor fi acordate pentru admiterea din 2012.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba, a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, proiectul de hotărâre de guvern privind de cifra de şcolarizare pentru anul şcolar şi universitar 2012-2013.

"Anul viitor, ministerul nu mai finanţează locuri la admiterea în învăţământul superior, ci dă granturi, adică o sumă de bani pe care fiecare universitate o poate împărţi între locurile bugetate sau parţial suportate de către studenţi împreună cu instituţia de învăţământ superior. Astfel, ministerul alocă 45.887 granturi pentru licenţă, 25.426 pentru master, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru doctorat", a spus ministrul Cătălin Baba.

Suma primită pentru licenţă poate fi împărţită astfel încât universitatea să aibă un număr mai mare de studenţi, a explicat ministrul Educaţiei.

El a ţinut să precizeze că o universitate poate să folosească granturile primite numai pentru studenţii bugetaţi sau poate fracţiona suma astfel încât o parte să fie alocată de către unitatea de învăţământ superior şi alta de către studenţi.

"Universitatea poate stabili numărul de studenţi pe care îi primeşte. De asemenea, universitatea este cea care stabileşte taxele pentru studenţii care intră pe locurile nebugetate. Suma pe care ministrul o alocă pentru finanţarea de bază este aceeaşi în 2012 ca şi în 2011. În schimb, în 2012 va fi alocat per student echivalentul a 4.000 de lei, faţă de 2.600-2.800 pe an per student cât se aloca până acum. Rămâne la latitudinea universităţilor dacă vor dori un număr mai mare de studenţi, să împartă contribuţia împreună cu aceştia, sau vor dori locuri mai puţine de la buget şi mai multe la taxă. În acest fel, universităţile vor putea fi finanţate în funcţie de calitate", a explicat ministrul Educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectori: Fracţionarea granturilor înseamnă mai mulţi studenţi, dar şi mai puţine locuri bugetate.
 Vizualizări articol: 568 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rectori: Fracţionarea granturilor înseamnă mai mulţi studenţi, dar şi mai puţine locuri bugetate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei