Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Corupţia a devenit o activitate riscantă în România, graţie eforturilor instituţiilor

Marţi, 20 Martie 2012 (13:47:17)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, că în România corupţia a devenit, "graţie eforturilor instituţiilor anticorupţie, o activitate riscantă", el menţionând că pentru MJ combaterea acestui fenomen rămâne o prioritate strategică.

Predoiu a amintit că "sunt deja mai bine de zece ani de când România dezvoltă politici anticorupţie şi a organizat instituţii specializate în combaterea corupţiei".

"Avem deja instituţii pe care partenerii noştri europeni le consideră specializate şi cu un palmares pozitiv şi constant de mai bine de 4-5 ani de zile. Mă refer la DNA şi mai recent la ANI", a spus el, la o conferinţă pe teme de justiţie.

El a amintit că există rapoarte ale CE care subliniază în mod constant faptul că România a menţinut politicile anticorupţie la un nivel satisfăcător sau bun şi a menţinut stabilitatea acestor instituţii astfel încât ele să-şi poată atinge scopul.

"Avem însă şi un eurobarometru din februarie care ne spune că în ceea ce priveşte percepţia privind corupţia 96% din cetăţenii români sunt total de acord că este o problemă gravă pentru ţara lor", a adăugat Predoiu.

Ministrul a declarat că aceste statistici pot fi interpretate în feluri diferite, însă a spus că nu trebuie privite ca un semn că rezultatul combaterii corupţiei este nul, ci dimpotrivă.

El a mai spus că problema corupţiei nu trebuie atacată dintr-un singur punct, exterior, din perspectiva instituţiilor anticorupţie, ci trebuie atacată chiar din mijlocul societăţii prin eforturi de a schimba "cultura nerespectării legii într-o cultură a respectării legii".

"Dar legea la rândul ei trebuie să fie clară, predictibilă, stabilă, de calitate. Şi sigur că atunci când vorbim de legi nu poţi să nu te gândeşti cine face legile, cine le scrie, cine le adoptă. Deci, este foarte important ca procesul politic la rândul lui să se ridice la un standard care să sprijine eforturile de combatere a corupţiei. Este foarte bine că instituţiile anticorupţie nu disting după cum s-a putut vedea în ultimii ani între calităţile pe care diverse persoane le au atunci când desfăşoară investigaţia anticorupţie. Aceasta a creat un sentiment de insecuritate în ceea ce priveşte persoanele care sunt încă predispose la fapte de corupţie", a spus ministrul.

De altfel, potrivit lui Predoiu, "corupţia a devenit în România graţie eforturilor instituţiilor anticorupţie o activitate riscantă".

El a apreciat că în mod sigur va fi foarte greu de obţinut o eradicare completă a corupţiei. "Dar nu cred că e un obiectiv imposibil. Ne-o arată experienţa altor state care au reuşit să ţină corupţia la un nivel foarte mic", a adăugat el.

Ministrul a subliniat că există o "lipsă de complexe a instituţiilor anticorupţie în ceea ce priveşte investigarea şi anchetarea unor membri ai puterii judecătoreşti, ceea ce este un semnal că nimeni nu este mai presus de lege".

"Fenomenul corupţiei afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor pentru că afectează mediul de afaceri care vrea să funcţioneze pe principiile concurenţei loiale şi calităţii. Oriunde avem corupţie, concurenţa în afaceri este distorisionată şi cel care suferă în final este consumatorul, cetăţeanul. Nu mai vorbesc de interesele particulare ale României, cum ar fi cel de a atrage a fondurilor europene care implică un grad de integritate în instituţiile publice care să asigure pe de o parte celeritatea acestor proceduri şi pe de altă parte faptul că banii vor merge acolo unde trebuie din perspectiva reglementărilor", a spus el.

Ministrul a mai spus că, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, "problema combaterii corupţiei rămâne una strategică, una prioritară".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Corupţia a devenit o activitate riscantă în România, graţie eforturilor instituţiilor.
 Vizualizări articol: 531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Corupţia a devenit o activitate riscantă în România, graţie eforturilor instituţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei