Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie judecătorească

Dumitru Morhan a fost condamnat la trei ani de închisoare în rejudecare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dumitru Morhan, preşedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România (UDUR), a fost condamnat şi în rejudecare de Curtea de Apel Suceava. Magistraţii acestei instanţe au ajuns la concluzia că Morhan se face vinovat de faptul că ar fi încercat s-o înşele pe văduva ex-deputatului Ştefan Tcaciuc, care a reprezentat în Parlamentul României minoritatea ucraineană. Dacă în prima fază Curtea de Apel Suceava îl condamnase pe preşedintele UDUR la şase ani de închisoare, în rejudecare pedeapsa a fost redusă la trei ani de închisoare. Judecătorii au mai decis că Dumitru Morhan trebuie să-i plătească Virginiei Tcaciuc suma de 5.000 de lei cu titlu de daune morale, precum şi cheltuielile de judecată suportate de Uniunea Ucrainenilor din România. Soluţia pronunţată ieri nu este definitivă şi mai poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Sunt consternat de această decizie. Cum pot fi condamnat fără să am vreo vină? Doar la Bucureşti, la cea mai serioasă instanţă din România, am convingerea că mi se va face dreptate şi voi fi achitat”, a declarat Dumitru Morhan.

Dosarul care i-a adus această condamnare preşedintelui UDUR este deja la al doilea ciclu procesual. Iniţial, atât Tribunalul, cât şi Curtea de Apel Suceava l-au condamnat pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare cu executare, pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să caseze sentinţele şi să trimită dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Suceava.

 

Două împrumuturi care nu ar fi fost făcute niciodată

Preşedintele UDUR a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii octombrie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, sub acuzaţia că fostul prim-vicepreşedinte al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), actual preşedinte al Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România, s-a folosit de falsuri în acte şi de martori mincinoşi pentru a obţine de la familia defunctului preşedinte al UUR, Ştefan Tcaciuc, importante sume de bani care în realitate nu au fost împrumute de Morhan lui Tcaciuc.

La mijloc sunt două împrumuturi, de 80.000 de dolari americani, respectiv 2,2 miliarde de lei vechi, pe care Dumitru Morhan i-ar fi dat în 2001, respectiv 2003, fostului deputat Ştefan Tcaciuc, în baza a două contracte despre care procurorii afirmă că sunt măsluite.

După moartea parlamentarului, în iulie 2005, Morhan a calculat şi dobânzile şi penalităţile la aceste împrumuturi nerestituite şi a cerut, în total, familiei Tcaciuc şi Uniunii Ucrainenilor din România, 97.643 USD şi circa 2,6 miliarde de lei vechi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava consideră că răposatul Ştefan Tcaciuc nu a luat niciodată acele împrumuturi, totul fiind o escrocherie.

 

Iniţial, Morhan a avut câştig de cauză

Înainte de a fi trimis în judecată de procurorii suceveni, Dumitru Morhan s-a judecat în instanţele civile cu Virginia Tcaciuc, văduva fostului deputat. Culmea este că în cursul anului 2007, judecătorii i-au dat câştig de cauză preşedintelui UDUR şi au obligat-o pe Virginia Tcaciuc să restituie cei 80.000 de dolari SUA împrumutaţi de soţul ei în 2001.

Sentinţa de atunci a avut la bază mai multe expertize criminalistice, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că semnăturile nu au fost falsificate.

Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au ajuns la altă concluzie, în sensul că falsul nu era la semnături.

Mai exact, Dumitru Morhan ar fi falsificat nişte formulare tipizate, făcute pentru alegerile din 2000, formulare în alb pe care se găsea doar antetul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), ştampila şi semnătura preşedintelui Ştefan Tcaciuc.

Având semnătura originală a lui Tcaciuc (cu o pastă neagră de pix), Morhan –susţin anchetatorii – nu a făcut altceva decât să completeze la un calculator aşa-zisul contract de împrumut între el şi preşedintele de atunci al UUR, în valoare de 80.000 de dolari, bani pe care reprezentantul etnicilor ucraineni în Parlamentul României ar fi trebuit să-i returneze un an mai târziu. Acelaşi formular tipizat a fost folosit şi în cazul celui de-al doilea contract de împrumut, în valoare de 2,2 miliarde de lei vechi, încheiat de această dată între Morhan şi UUR, reprezentată de Ştefan Tcaciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Morhan a fost condamnat la trei ani de închisoare în rejudecare.
 Vizualizări articol: 1011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Dumitru Morhan a fost condamnat la trei ani de închisoare în rejudecare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COMPLETARE trimis de
(20 mar 2012, 13:50:32
DACA VA FI ,,INCALTAT'' PROBABIL VA FI SUPLINIT DE PRESEDINTA FDGR-C-LUNG,LA COMPONENTA ACESTE DOUA ,,ORGANIZATII'' SUNT APROAPE IDENTICE!
2.   D-l Morhan trimis de
(20 mar 2012, 17:52:55
O sa va sustinem pana la capat. Stim ca aveti dreptate.
3.   Dreptatea este altfel inteleasa trimis de
(20 mar 2012, 19:57:21
Onorabili magistrati-(te)aveti in vedere ca si peste voi exista cineva care este drept impartial, si bun, si adevarat Judecator care se numeste Dumnezeu si asa cum exista efectul de bumerang tot asa veti plati mai devreme sau mai tarziu pentru nenumaratele vieti distruse ale unor oameni nevinovati, doar din ignoranta, neglijenta si lipsa dvs de respect fata de om, indiferent de neam, rasa sau rang.
4.   Morhan trimis de
(20 mar 2012, 21:44:15
un hot si un tepar ordinar.la puscarie cu el,acolo e locul lui.
5.   Ca sa vezi... trimis de
(20 mar 2012, 21:46:25
de ce zbate Morhan cu UDUR-ul lui dintr-o data asa..:)))))) spera sa scape...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei