marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9184 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7383 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A patra săptămână

Inima în marele post

1. Aceste cuvinte le-a spus Domnul tău, fiule. Acestea Le-a spus Evreilor necreştinaţi a căror inimă, din pricina păcatului strămoşesc şi păcatului lor, se preschimbase în izvor nu al vieţii, ci al morţii şi a toată putreziciunea.

2. Inima este un izvor, iar gura este un râu. Iar că aşa stau lucrurile dă mărturie Atoateştiitorul, Care în trup a umblat pe pământ, cu aceste cuvinte: „Din prisosinţa inimii grăieşte gura”. /Matei 12:34/ Aşadar, limba noastră este vestitorul inimii noastre. Ce cuvinte sunt în inimă, aceleaşi cuvinte-s şi pe limbă; şi ce urâciune e în inimă, aceeaşi urâciune-i şi pe limbă. Ceea ce se află în inimă se varsă şi se prelinge pe buze.

3. Adâncă e inima omului, zis-a proorocul. O, Doamne, cât de adâncă e inima omului! În inima omului totul se poate cuprinde, dar numai Tu, Dumnezeul nostru, o poţi cuprinde. Şi curăţia îngerilor şi necurăţia iadului îşi poate găsi locul în inima omului. Barometrul inimii omului are însemnate toate gradaţiile, de la talpa iadului până în tăria cerurilor.

4. De aceea s-a zis: Mai înainte de toate cele ce se păzesc, păzeşte-ţi inima, căci din ea izvorăşte viaţa. Izvorăşte viaţă dacă o păzeşti; iar, de nu o vei păzi, va izvorât toată urâciunea.

5. Şi una, şi alta. Aşadar, păzeşte şi păstrează izvorul vieţii din tine, ca să nu se tulbure. Tu eşti botezat, şi botezul e mare lucru. Eşti îmbăiat în apă şi în duh. Fiul lui Dumnezeu s-a pogorât şi te-a îmbăiat, precum o maică îşi îmbăiază pruncul murdar. El a curăţit inima ta şi a făcut-o izvor al vieţii. Şi tu, ce faci? Oare nu eşti fără de minte când păcătuieşti? Oare prin păcat nu preschimbi izvorul vieţii într-un izvor al morţii?

6. O, Dumnezeul nostru, Cel ce pretutindenea eşti, cât de bine este pentru om a-şi preda inima în mâinile Tale decât a o călăuzi cu propriile mâini! Cu adevărat primejdios lucru este pentru om a-şi călăuzi inima cu muritoare mâini! Tu, Doamne, din totdeauna ai ştiut asta. Iar Tu, îndată ce i-ai dăruit omului inima – această nemărginită şi tainică minune! – părinteşte l-ai sfătuit: Fiule, dă-mi inima ta! Adică, întoarce dar din darul Meu, pentru a nu-l pierde.

7. Mulţi vorbesc despre voia slobodă a omului. Sunt oameni slobozi întru bine, iar alţii slobozi întru rău. Slobod întru bine este cel ce îşi predă libertatea celui mai slobod, adică Celui ce este cel mai slobod, ca să o folosească spre bine. Slobod întru rău este cel ce vrea să folosească singur libertatea sa, şi atunci, fără să bage de seamă, o predă Tiranului, celui ce este cel mai lipsit de libertate.

8. Oare nu ai văzut niciodată un copil căruia mama i-a dat cuţitul să taie pâine, şi copilul ţine cuţitul, iar mama ţine mâna în care copilul ţine cuţitul? Aşa, de fapt, mama e cea care taie cu cuţitul, chiar dacă copilului i se pare altminteri. Dacă copilul împinge mâna mamei, atunci nu va tăia pâinea, ci se va tăia pe sine. Oare nu este aceasta chipul libertăţii omeneşti? Oare nu este pildă despre cei slobozi întru bine şi cei slobozi întru rău?

9. O, cel ce eşti slobod întru cele bune, foloseşte-ţi libertatea dăruită pentru a da inima ta Domnului spre călăuzire. Va rămâne a ta şi o vei purta în sine, iar El o va călăuzi.

10. În această a patra săptămână a Postului Mare, adu-ţi aminte de înfricoşatele, dar adevăratele cuvinte ale Mântuitorului tău despre inima pe care nu o călăuzeşte Dumnezeu şi de toate cele ce se ies din această inimă. Aminteşte-ţi şi înfricoşează-te amintindu-ţi.

11. Lasă-te întru totul lui Dumnezeu şi spune-i în rugăciune: Tată, în mâinile Tale îmi predau inima. Fă din inima mea ce ştii, ca din ea să iasă gândurile bune, şi viaţa, şi credincioşia în căsătorie, şi sfânta dragoste, şi cinstirea avuţiei străine, şi mărturisirea cea dreaptă, şi slăvirea şi lăudarea sfântului Tău nume. Amin.

(Publicat în Cetatea Creştină, sursa: AXA, Revista de oceanografie ortodoxă)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inima în marele post.
 Vizualizări articol: 778 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Inima în marele post5.052

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pareri contrare! trimis de
(20 mar 2012, 11:30:31
O mare de cuvinte intr-un pustiu de idei! Citesc atatea articole despre crestinism si atatea cuvinte, si ma intreb de unde-s tot scoase. Toti sunt specialisti, toti stiu precis de unde suntem, cum va fi, cand va fi, cum e dincolo s.a.m.d. Dar astea toate sunt doar povesti/legende. De exemplu in Biblie nu este niciun mesaj clar "mergeti si botezatii pe pagani" sau "crestinatii pe pagani". Toate referirile Lui Iisus Hristos sunt catre evrei, catre neamuri (adica evreii ce locuiau in afara Iudeii) si atat! Ba mai mult, cand Petru boteaza niste pagani ceilalti ucenici ii sar in cap. Petru se apara si le povesteste cum a avut el o vedenie bla, bla , bla. Pai daca Petru care a stat atata in preajma Mantuitorului, fizic vorbind, si nu l-a auzit pe acesta vorbind despre pagani de unde era sa stie ?! Logic ca s-a aparat cu vedenia si nu cu vorbele Lui Iisus, pentru ca acestea nu au existat! Imi pare rau sa o spun, dar mesajul Lui Iisus este unul filosofic, extrem de social, sa-ti iubesti aproapele, si cam atat. Pai daca tot a venit Dumnezeu pe pamant de ce nu a scris cu manutza lui niste texte pe care sa le lase urmasilor ? Trebuia sa fie un pic mai activ si sa traseze ucenicilor niste sarcini precise. Acestia au ramas cam singurei dupa invierea Domnului. Pana si Moise a scrijelit pe o piatra zece porunci!
2.   De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 13:33:31
"Cercetati Scripurile...ca in ele aveti viata vesnica,dar tocmai ele MARTURISEC DESPRE MINE" (Ioan,5,39),ca sa cunoastem ceea ce ne-a transmis El prin aceste Scripturi,ca noi sa nu orbecaim prin intuneric,ci sa pasim mereu si mereu spre Lumina..."Eu sunt LUMINA LUMII"...deci,trebuie sa citim mai mult,sa ne informam mai mult,pentru a nu gresi si, prin gresala noastra, SA LUAM NUMELE LUI DUMNEZEU IN DESERT!Oricine face asa ceva,spune Cuvantul,nu va ramane nepedepsit!...In primul rand,"neamurile"acelea nu sunt "evrei ce locuiau in afara Iudeii"...Din randul "neamurilor"faceau parte TOTI OAMENII,cei ce nu erau evrei,adica,ce nu faceau parte din "poporul ales","poporul lui Dumnezeu"!In acest context,Domnul Iisus Hristos porunceste ucenicilor :... "Duceti-va si faceti ucenici DIN TOATE NEAMURILE ,botezandu-i in Numele Tatalui,al Fiului si al Sfantului Duh"...(Matei,28,19)...Deci,si Petru,si ceilalti ucenici au auzit acesta porunca referitoare la a boteza, si a face crestini "DIN TOATE NEAMURILE" ! Scrie negru pe alb,si nu sunt cuvintele vreunui om obisnuit ,ci chiar ale Domnului Hristos,cuvinte demne de toata increderea,si fara a fi comentate,sper...Tot in acest context aflam ca in HRISTOS nu mai sunt nici taiati si nici netaiati imprejur,nici evrei,nici greci,nici alte neamuri..."TOTI SUNTEM UNA" !..."IISUS HRISTOS ,CARE ESTE DOMNUL TUTUROR "(Faptele apostolilor,10,36)
2.1  RE: De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 13:48:49
Nu sunt impotriva a nimic, dar eu sunt un individ logic si nu pot accepta decat ceea ce pot intelege logic!
Din Capitolul 11 - Faptele Apostolilor
1.Apostolii şi fraţii, care erau prin Iudeea, au auzit că şi păgânii au primit cuvântul lui Dumnezeu.
2. Şi când Petru s-a suit în Ierusalim, credincioşii tăiaţi împrejur se împotriveau,
3.Zicându-i: Ai intrat la oameni netăiaţi împrejur şi ai mâncat cu ei.
Deci de ce apostolii se impotriveau ? Nu erau de fata cand Iisus le-a poruncit sa se duca si sa mantuiasca si pe pagani? Sa fim seriosi !! Au fost, dar nu l-au auzit vorbind despre asa ceva. Nici macar Petru nu a auzit ca dovada ca le explica despre vedenie.
4. Şi începând, Petru le-a înfăţişat pe rând, zicând:
5. Eu eram în cetatea Iope şi mă rugam; şi am văzut, în extaz, o vedenie: ceva coborându-se ca o faţă mare de pânză, legată în patru colţuri, lăsându-se în jos din cer, şi a venit până la mine.
6. etc. etc.
2.2  RE: De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 13:54:17
Imi pare extrem de rau, dar Iisus Hristos nu a avut un mesaj clar pentru intreaga umanitate, ci doar pentru poporul evreu. Sa nu mai aducem in discutie cu ce rugaminti si insistente a vindecato pe fiica femeiei cananeience. Chiar ia si spus ca nu a venit decat pt poporul evreu, iar pe restul ia facut chiar caini.
Intradevar despre Mantuiere si Botez ne vorbeste Apostolul Pavel, dar acesta nu l-a intalnit niciodata in mod direct pe Iisus Hristos! Apostolul Pavel nu a primit invatatura decat prin Duh Sfant si nu de la Iisus direct. Si e foarte greu sa distingi ceea ce este de la Dumnezeu si ceea ce este doar un gand al tau.
Oare Coranul este de la Dumnezeu sau de la Mohamed citire ? Intreb doar !
2.3  RE: De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 14:10:39
Dupa aceste lucruri ,ce ne spun IN MOD EXPLICIT despre indemnul lasat de Hristos ucenicilor de a-i boteza si pe pagani(neamuri),si ca o continuare a acestei idei,Petru a avut o viziune deosebita din partea Domnului(repetata de 3 ori!)prin care i se cere sa renunte la obiceiurile optuze ale evreilor din acele timpuri,care prevedeau printre altele...:" ca nu este ingaduit de Lege(a lui Moise, NU Decalogul!),unui iudeu sa se insoteasca ,impreuna,cu unul de alt neam,sau sa vina la el:DAR DUMNEZEU MI-A ARATAT SA NU NUMESC NICI UN OM SPURCAT SAU NECURAT"(Fapte,10,28)...Mai departe aflam...:"Pe cand rostea Petru cuvintele acestea,S-a pogorat Duhul Sfant PESTE TOTI cei ce ascultau Cuvantul.Toti credinciosii taiati imprejur,care venise cu Petru,au ramas uimiti cand au vazut ca darul Duhului Sfant s-a revarsat SI PESTE NEAMURI"...Atunci,Petru a zis:se poate opri apa ca sa nu fie BOTEZATI acestia,care au primit Duhul Sfant ca si noi?Si A PORUNCIT(nu el a botezat) SA FIE BOTEZATI"...(Fapte,10,47,48)...Asadar,toti cei ce studiaza Biblia vor vedea cat de "activ"este Mantuitorul in a ne trimite porunci si sfaturi de tot felul....In ceea ce -l priveste pe bietul Moise("omul lui Dumnezeu"),acesta, NICIODATA, n-a scrijelit ,pe o piatra ,cele 10 Porunci...Cel care a facut acest lucru,si inca de doua ori,a fost INSUSI DUMNEZEU, "CU DEGETUL SAU",pe muntele Sinai...De asta spun ca e tare bine si tare util sa studiem Sfanta Scriptura,Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu,pe care,NICIODATA nu-L putem compara cu niste simple..."bla,blauri"...Asta,d ne mai credem ca sunte crestini...
2.4  RE: De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 14:22:57
Respect cuvantul tau si primesc invatatura ta! Dupa cum ti-am mai spus sunt deschis la orice si la oricine. Iar cat priveste religia nu as putea sa-ti spun cu mana pe inima ca sunt ceva. Nascut crestin si botezat, dar nimic mai mult. Inca IL mai caut pe Dumnezeu. Multumesc!
2.5  RE: De asta ne indeamna, Hristos... trimis de
(20 mar 2012, 15:06:04
Nu,Gerula,nu cuvantul meu trebuie respectat si nici invatatura mea ci,NUMAI Cuvantul si Invatatura lui Iisus Hristos,si aceasta o gasim NUMAI in Sfanta Biblie!De aceste lucruri trebuie sa ascultam!Biblia ne spune ca "Dumnezeu sa lasa gasit de catre cel ce-L cauta cu toata inima!Orice invatatura care intra in contradictie cu Biblia,este o invatatura mincinoasa,satanica!Increde-te in Domnul SI EL TI SE VA DESCOPERI IN TOTALITATE!...Chiar El ne porunceste:..."Cereti si vi se vada,CAUTATI SI VETI GASI,bateti si vi se va deschide.Fiindca,oricine cere,capata;CINE CAUTA,GASESTE;si celui ce bate i se va deschide"(Luca,10;9,10)Succesu de a-L gasi,asadar, este garantat suta la suta!Succes,si Dumnezeu sa te lumineze cu intelepciune de la El,de Sus...
3.   Inima este zidirea bisericii voastre trimis de
(21 mar 2012, 08:49:09
Oameni buni, credinta in biserica este in inima voastra . Dumnezeu Va Zidit chipul dupa Asemanarea Lui . Nu o credinta, un rit,o traditie va deosebeste ci numai ce aveti in zidirea sufletului vopstru adica inima. Daca aveti Corazonul bomba o sa vedeti ce patiti . Asa ca dati la pompa si oxigenati-o.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei