Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 mar 2012 - Anul XVII, nr. 66 (4971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Frătean (PSD) reclamă "pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme" la UMF

Marţi, 20 Martie 2012 (17:19:27)

Liderul PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la 22 de ani de la incidentele interetnice din martie '90 de la Târgu Mureş constată "pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme din partea conaţionalilor", referitoare la UMF .

Preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a declarat că în urmă cu 22 de ani, în 20 martie, când au avut loc incidentele interetnice dintre români şi maghiari la Târgu Mureş, "i-a murit un vis", iar istoria ar putea să se repete, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a reclamat, în acest context, "pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme din partea conaţionalilor", referitoare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

"Chiar dacă foarte multă lume încearcă să treacă peste acest subiect, făcându-se că nu a existat, nu cred că e bine să considerăm că 20 martie nu a existat în Târgu Mureş. Va trebuie să ne amintim ce a fost atunci, pentru ca să nu se mai întâmple aşa ceva. Din punct de vedere personal, acum 22 de ani mi-a murit un vis. Pe educaţia şi pe formaţia pe care am avut-o, am crezut că în Târgu Mureşul meu aşa ceva nu se poate întâmpla, am crezut că putem convieţui constructiv, respectându-ne unii pe alţii şi constat şi astăzi, după 22 de ani, pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme din partea conaţionalilor noştri. Nu neg o bâlbâială a autorităţilor în 19-20 martie 1990, dar provocările şi acţiunea care a dus la fenomenul 20 martie - nu avem voie ca în România să se mai repete. Dacă îmi amintesc bine, pe una dintre pancartele care s-au văzut bine pe toate televiziunile mondiale scria ceva acolo cu UMF. Deci istoria începe să se repete?", a spus Frătean.

El a afirmat că USL a declarat public că reprezentanţii săi nu sunt de acord cu "segregarea pe criterii etnice", apreciind că "demersul vis-a-vis de UMF Târgu Mureş este unul ilegal, anticonstituţional şi este făcut în scopuri care nu au nicio legătură cu viaţa universitară" sau cu UMF Târgu Mureş, din punctul de vedere al calităţii învăţământului medical din municipiu.

"Au o singură legătură, PDL trebuie să rămână la guvernare să organizeze alegerile, iar UDMR îşi doreşte să îşi păstreze popularitatea, procentul, să nu piardă electoratul maghiar. Este o campanie electorală deşănţată din aceste puncte de vedere şi care se întâmplă în 20 martie. Este neplăcut, nu credeam că după atâţia ani vom retrăi sentimente atât de dureroase pentru noi toţi. Inclusiv discursul preşedintelui PDL Mureş şi vicepreşedintelui PDL ( Dorin Florea - n.r.) este electoral, câtă vreme partidul lui ia decizia faţă de acea HG, iar el vine şi spune ce ar vrea să audă alţii. Aş fi crezut discursul lui dacă îşi dădea demisia din toate funcţiile din PDL", a spus Frătean, adăugând că Florea ar trebui "să îşi pună cenuşă în cap şi să ne lase în pace".

El a amintit că USL intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională şi să depună moţiune de cenzură, dacă proiectul înfiinţării unei facultăţi la UMF Târgu Mureş, prin Hotărâre de Guvern, va deveni realitate.

Totodată, Frătean s-a declarat "curios" să vadă dacă, în acea situaţie, parlamentarii de Mureş "vor sta legaţi cu frânghia ordinului de partid sau îşi vor respecta electoratul".

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frătean (PSD) reclamă "pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme" la UMF.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Frătean (PSD) reclamă "pretenţii exagerate care mai mult incită decât rezolvă probleme" la UMF0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei