Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mar 2012 - Anul XVII, nr. 57 (4962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suciu: Guvernul îşi menţine prognoza de creştere economică asumată la sfârşitul anului trecut

Vineri, 9 Martie 2012 (15:44:29)

Guvernul îşi menţine prognoza de creştere economică asumată la sfârşitul anului trecut, deoarece anul 2012 poate înregistra în continuare creştere economică în pofida unui rezultat mai slab în primul trimestru, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

"Dacă ne uităm la evoluţiile trimestriale, care ne dau şansa unei creşteri economice coerente şi sustenabile pe întregul an 2012, încă suntem în grafic, nu avem niciun motiv să reconsiderăm acest lucru. Cu toată iarna şi înzăpezirea, cifrele nu arată că am fi într-un trimestru mai prost faţă de trimestrul I al anului precedent. Putem fi în acest trimestru în recesiune, dar în acelaşi timp anul 2012 să se închidă pe creştere economică, nu ne-am distrus deloc premisele de creştere economică pe 2012 şi rămânem la prognoza de creştere asumată la sfârşitul anului trecut. În acest moment cel puţin, nu sunt semne de revizuire serioasă a acestei cifre", a spus Suciu.

El a arătat că şi termenul de recesiune este "uşor grav" faţă de situaţia existentă, chiar dacă tehnic pot fi făcute anumite asocieri.

Bugetul pe acest an a fost construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%, dar ulterior, în luna februarie, la sfârşitul misiunii comune la Bucureşti, Fondul Monetar şi Comisia Europeană au revizuit la 1,5-2% estimarea privind avansul PIB.

Două săptămâni mai târziu, Comisia Europeană a a anunţat că prognoza privind creşterea PIB pentru acest an este revizuită la 1,6%, în principal din cauza efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro.

Ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat vineri că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.

"În trimestrul întâi avem din păcate această neşansă a vremii, iar economia se pare că se va contracta faţă de ultimul trimestru din 2011, dar nu pentru că s-a redus economia sau cererea, ci pentru că nu s-a putut livra efectiv. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune în primul trimestru, dar anualizat vom avea creştere (...) Faţă de primul trimestru din 2011 estimăm o creştere cu 1,5 - 2%", a spus Drăgoi.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.

Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suciu: Guvernul îşi menţine prognoza de creştere economică asumată la sfârşitul anului trecut.
 Vizualizări articol: 477 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suciu: Guvernul îşi menţine prognoza de creştere economică asumată la sfârşitul anului trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei