Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 mar 2012 - Anul XVII, nr. 57 (4962)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Legile trec tacit de Parlament, din cauza grevei opoziţiei şi a lipsei de mobilizare a puterii

Vineri, 9 Martie 2012 (14:24:16)

Parlamentul a adoptat tacit, de la începutul acestei sesiuni parlamentare, un număr de 25 de proiecte de lege şi iniţiative legislative, în condiţiile grevei senatorilor şi deputaţilor din opoziţie şi a incapacităţii puterii de a-şi mobiliza parlamentarii pentru a participa la şedinţele în plen.

În luna februarie, la Camera Deputaţilor au fost adoptate tacit, pe fondul lipsei opoziţiei din Parlament, 17 proiecte de lege, din cauza faptului că termenul lor de dezbatere şi adoptare a fost depăşit, cele mai multe fiind ratificări ale unor acorduri internaţionale, dar şi modificări ale Legii educaţiei.

Din cele 17 proiecte adoptate tacit, 11 reprezintă acorduri internaţionale, 3 sunt modificări ale Legii educaţiei, iar restul sunt ordonanţe şi un proiect venit de la Guvern.

Aceste proiecte au fost adoptate tacit din mai multe cauze, fie că nu s-au putut ţine la timp şedinţele de vot final, nefiind cvorum din cauza lipsei parlamentarilor opoziţiei din plen, fie că aceste proiecte nu au putut fi discutate în comisii.

Modificările Legii educaţiei sunt iniţiate atât de deputaţi independenţi, cât şi de cei din opoziţie.

Una dintre acestea, iniţiată de către deputatul independent Mircia Giurgiu, de Tudor Ciuhodaru (UNPR) şi Amet Aledin (minorităţi), se referă la pensionarea cadrelor didactice.

Astfel, cadrele dicatice se vor putea pensiona la sfârşitul anului universitar în care împlinesc 65 de ani.

Tot fără dezbatere a fost adoptată şi propunerea legislativă a unor deputaţi PSD şi PNL potrivit căreia în consiliul de administraţie al unei unităţi de învăţământ, alături de un reprezentant al elevilor, va avea statut de observator şi liderul de sindicat din instituţia şcolară respectivă.

Al treilea proiect de modificare a legii învăţământului adoptat tacit propune ca decontarea sau plata echivalentă a costurilor de transport pentru personalul didactic din mediul urban şi rural să se facă într-un cont special, în baza unei cereri şi a unui raport întocmit de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit şi două ordonanţe de urgenţă, una privind comunicaţiile electronice, iar alta referitoare la modificarea statutului poliţistului, precum şi un proiect de modificare a legii pregătirii populaţiei pentru apărare.

Cele 11 acorduri internaţionale sunt fie cu Republica Moldova, cu Canada, de parteneriat cu Africa, Zona Caraibe, Pacific, fie acorduri de împrumut cu BIRD, cu UE, cu Indonezia sau cu Africa de Sud.

La toate aceste proiecte adoptate tacit, Camera Deputaţilor este prima sesizată, iar Senatul este for decizional.

La Senat, opt iniţiative legislative şi proiecte de lege de adoptare a unor ordonanţe au trecut tacit de la începutul acestei sesiuni parlamentare, din cauza blocajelor care au afectat funcţionarea acestei Camere legislative.

Perioada de acalmie de la începutul sesiunii, în care senatorii au avut răgazul să dezbată şi să voteze legile, nu a durat mult în Senat, senatorii PSD și PNL decizând să iniţieze un protest prin care să boicoteze lucrările în plen ale celor două Camere.

Beneficiind de o majoritate fragilă, în lipsa senatorului UDMR Verestoy Attila, aflat în concediu medical, şi nereuşind să îşi mobilizeze suficient senatorii, mai ales cei care sunt şi miniştri, puterea nu a reuşit, timp de mai multe şedinţe, să asigure cvorumul de lucru necesar dezbaterii şi votării legilor.

Nici cu ajutorul prezenţei senatorului independent Mircea Geoană, parlamentarii din arcul guvernamental nu au reuşit să menţină cvorumul de lucru, de 68 de parlamentari, pentru a trece proiectele aflate pe ordinea de zi.

Una dintre iniţiativele legislative adoptate tacit la Senat prevede pedepse pentru agresiuni împotriva medicilor, asistenţilor medicali, şoferi de autosanitară, ambulanţieri sau orice fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii sau pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii.

Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, vătămarea corporală gravă săvârşită împotriva unui medic, asistent medical, şofer de autosanitară, ambulanţier sau orice fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii sau pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, ar urma să fie pedepsită cu închisoarea de la 3 la 12 ani.

Tot tacit a trecut de această Cameră legislativă şi o iniţiativă care prevede că poliţiştii care obţin calificativul "nesatisfăcător" de două ori la evaluările sportive periodice îşi pierd locul de muncă.

Iniţiatorul, Iulian Urban, explica, în expunerea de motive, că a propus acest proiect deoarece în structurile Administraţiei şi Internelor au ajuns să fie încadraţi în serviciu tot mai mulţi poliţişti care nu au o conduită fizică corespunzătoare sau care eludează examenele periodice sportive fie prin scutiri medicale nejustificate, fie prin alte motivări.

Alina Novăceanu, Eliana Rădulescu, alinaz@mediafax.ro,eliana@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Legile trec tacit de Parlament, din cauza grevei opoziţiei şi a lipsei de mobilizare a puterii.
 Vizualizări articol: 313 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Legile trec tacit de Parlament, din cauza grevei opoziţiei şi a lipsei de mobilizare a puterii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei