Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 dec 2011 - Anul XVI, nr. 286 (4884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără:Impozitarea cu 16% a micilor producători nu poate fi aplicată, pentru că ar bloca agricultura

Duminică, 4 Decembrie 2011 (14:34:36)

Propunerea prin care toţi micii producători agricoli vor plăti impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicată, pentru că va bloca producţia internă, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, menţionând că nu a fost consultat în privinţa modificării legislaţiei.

"Nu ştiu de acest proiect şi nu am fost consultat în privinţa lui. Nu cred însă că prevederea poate fi aplicată, pentru că nu poţi face o evaluare exactă a cât vinde un om într-o zi sau într-o lună. Un astfel de impozit nu se potriveşte pentru micii agricultori. Cum să le iei de la început banii, când ei trebuie să aştepte un an ca să încaseze? Nu cred că un asmenea proiect ar creşte preţul alimentelor, dar se poate bloca producţia internă printr-un sistem de fiscalizare neadecvat. Profiturile agricultorilor sunt mai mici ca în alte domenii, plus că băncile acordă foarte greu credite pentru agricultură", a spus Tabără.

Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, toţi micii producători de legume, fructe, flori, cereale şi material lemnos vor plăti impozit de 16% din veniturile nete, fiind în continuare exceptaţi de la taxare crescătorii de animale şi păsări, apicultorii şi crescătorii de viermi de mătase care nu vând către colectori sau procesatori.

Producătorii agricoli vor fi nevoiţi să facă plăţi anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe bază de normă de venit sau în sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vând către firme de colectare, producători industriali, sau alte entităţi obligate să ţină evidenţă contabilă, să fie reţinut la sursă un impozit de 2% din valoarea înscrisă în contracte la momentul plăţii, urmând ca impozitul să fie regularizat la final de an.

Termenul de virare a impozitului reţinut la sursă este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

Tabără este de acord cu fiscalizarea micilor producători, însă crede că o metodă mai potrivită ar fi un impozit forfetar. Ministrul estimează la sute de mii numărul micilor producători agricoli care vând direct în pieţe.

Prin Codul Fiscal actual se impoziteazã doar veniturile obţinute în spaţii de producţie care sugerează realizarea unor investiţii, pentru organizarea mai eficientă a producţiei, precum şi cele realizate de producătorii care vând către unităţi specializate de colectare sau producţie, fiind exceptaţi de la plata impozitului micii producători care valorificã produsele în pieţe sau direct către consumatorii finali.

Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din creşterea animalelor şi păsărilor, apicultură şi sericicultură, precum şi veniturile obţinute de persoanele fizice din valorificarea în stare naturală, prin unităţi specializate, cum ar fi centre sau puncte de achiziţie, a produselor culese sau capturate din flora şi fauna sălbatică.

Sunt considerate în stare naturală: produsele agricole obţinute după recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat în buşteni ori în bile, precum şi produsele de origine animală (cum ar fi laptele, lâna, ouăle, pieile crude şi altele asemenea), plante şi animale din flora şi fauna sălbatică, cum ar fi plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci, melci, scoici, şerpi, broaşte şi altele asemenea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără:Impozitarea cu 16% a micilor producători nu poate fi aplicată, pentru că ar bloca agricultura.
 Vizualizări articol: 694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabără:Impozitarea cu 16% a micilor producători nu poate fi aplicată, pentru că ar bloca agricultura0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei