Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 nov 2011 - Anul XVI, nr. 278 (4876)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentarii ar muta ministerele în Palatul Parlamentului dacă astfel se reduc costurile

Joi, 24 Noiembrie 2011 (15:47:07)

Concluzia analizei MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul ar economisi anual 150-200 milioane euro dacă ar regrupa ministerele în Palatul Parlamentului sau în alte clădiri mari ale statului este agreată în principiu de parlamentari, care ar fi de acord cu o astfel de soluţie.

Agenţia MEDIAFAX a solicitat punctele de vedere ale mai multor senatori şi deputaţi.

Chelaru: Dacă acestea sunt rezultatele reale, această mutare ar trebui să se facă

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat că ministerele şi agenţiile guvernamentale ar trebui mutate în clădiri mai mari deţinute de stat dacă în acest fel se obţin reduceri de cheltuieli.

"Părerea mea e că, dacă acestea sunt rezultatele reale, această mutare ar trebui să se facă. Ea ar trebui ajutată de o altă mutare, mult mai importantă - coborârea atribuţiunilor ministerelor, a majorităţii, la nivelul regiunilor. Să mai lăsăm Bucureştiul şi să mai lăsăm scaunele calde şi capitonate de la nivel de minister, unde avem mii de salariaţi, să coborâm mai aproape de cetăţean. Deci, reducem prin mutare dacă sunt spaţii, dacă funcţionarea instituţiei poate fi garantată, dar, mai mult, ajutăm debirocratizarea prin coborârea actului de la nivelul central la nivel local sau cât mai aproape de local", a declarat Ioan Chelaru.


Câmpanu: Orice măsură găsită pentru a economisi bani publici este binevenită

Senatorul UNPR Liviu Câmpanu a apreciat că, în perioadă de criză, orice măsură de a economisi bani publici este binevenită, el susţinând că aceste demers ar trebui studiat cu mare atenţie, pe de o parte, şi găsite modalităţile de implementare, pe de altă parte.

"Suntem într-o perioadă de criză când chiar cred că orice măsură găsită pentru a economisi bani publici este binevenită. De ce să nu putem face lucrul acesta dacă este posibil, fezabil şi în acelaşi timp ar aduce economii bugetului? Mi se pare un demers care ar trebui pe de o parte studiat cu foarte mare atenţie, iar, pe de altă parte, găsite modalităţile prin care să şi poată fi realizat", a spus Câmpanu.

Voinescu: Cea mai ieftină variantă e să se mute toţi în parc sau pe Lună

Purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu, consideră că cea mai ieftină variantă - varianta zero - este ca toate instituţiile administraţiei publice centrale să fie mutate în parc sau pe Lună, el susţinând că sunt necesare analize serioase privind posibilitatea mutării.

"Eu aş vrea să calculaţi costurile acestei mutări, să avem o analiză corectă şi să calculăm ce se întâmplă cu spaţiile în care se află sediile guvernamentale, care, marea majoritate sunt de la stat, nu la privat, iar acolo ministerele plătesc, în marea lor majoritate, chirie statului. Eu aş vrea să calculaţi aşa: cât pierde statul cu aceste chirii, cât costă mutarea şi cu această analiză stăm de vorbă. Aş vrea, de asemenea, prin această analiză, să-mi indice şi la Casa Poporului în termeni de metri pătraţi unde încap toate ministerele. Cea mai ieftină variantă e să se mute toţi în parc. De aici plecăm, care e o variantă zero - nu costă nici lumină, nici apă, nici căldură. Eu vreau să ştiu dacă e posibil asta, că aşa pot să-i mut şi pe Lună. Mi-ar plăcea să ştiu în metri pătraţi cât ocupă toate astea şi dacă există aceşti metri pătraţi în Casa Poporului", a spus Voinescu.

Nicolăescu: PNL va introduce la buget un amendament de reducere cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a reclamat faptul că niciodată în România nu a fost atâta risipă pentru funcţionarea administraţiei publice şi a precizat că PNL va introduce, la proiectul bugetului de stat pe 2012, un amendament de reducere cu 50% a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii.

"Parcă niciodată în România nu a fost atâta risipă pentru funcţionarea administraţiei publice. Exagerare, pretenţii şi lux - aşa se poate caracteriza administraţia Băsescu-Boc-Udrea", a spus Nicolăescu.

El a arătat că, în general, în majoritatea ţărilor, instituţiile statului stau fie în clădiri în care costurile sunt foarte mici, fie în clădiri închiriate în care se negociază tarifele şi a apreciat că în România sunt prea multe ministere şi agenţii guvernamentale şi, ca atare, prea multe sedii de întreţinut.

"Probabil că terminarea unor blocuri începute pe timpul lui Ceauşescu ar însemna spaţii ieftine pentru funcţionarea administraţiei publice centrale. Deci, cred că acesta este drumul şi aceasta ar trebuie să fie dorinţa oricărei guvernări: să micşoreze cheltuielile de funcţionare. De aceea, la proiectul de buget pe 2012 PNL va introduce un amendament de reducere cu 50% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii", a conchis Nicolăescu.

Gabriel Pecheanu, Liviu Dădăcuş, gabriel.pecheanu@mediafax.ro; liviu.dadacus@mediafax.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentarii ar muta ministerele în Palatul Parlamentului dacă astfel se reduc costurile.
 Vizualizări articol: 364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parlamentarii ar muta ministerele în Palatul Parlamentului dacă astfel se reduc costurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei