Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2011 - Anul XVI, nr. 273 (4871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sulfina Barbu: Noua lege de asistenţă socială va încuraja oamenii să fie activi în societate

Vineri, 18 Noiembrie 2011 (16:19:43)

Legea asistenţei sociale va pune ordine în sistem, va schimba mentalitatea şi va limita dependenţa oamenilor de ajutoarele de la stat, încurajându-i să fie activi în societate, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, care a precizat că primul său loc de muncă a fost departe de casă.

Ministrul a precizat că în Legea asistenţei sociale există susţinere pentru persoanele care au o slujbă la 50 de kilometri de casă.

În acest context, Sulfina Barbu a menţionat că, după terminarea facultăţii, deşi avea repartiţia în Bucureşti, locul de muncă l-a avut la Câmpulung Moldovenesc, ea subliniind că acea perioadă a fost foarte importantă pentru pornirea sa în carieră.

"Trebuie schimbată mentalitatea. Avem nevoie de un cadru legal care să impună reguli, sunt necesare aspectele Legii asistenţei sociale, care pune ordine în sistem, creează noi instrumente de monitorizare a banilor de la buget", a spus Sulfina Barbu.

Ministrul Muncii a subliniat că partidele de stânga "au ţinut în viaţă" un sistem care a încurajat risipa şi lenea prin zeci de acte normative care prevăd câte o prestaţie sau câte un beneficiu social. Sulfina Barbu a exemplificat prin faptul că dacă o familie are două locuinţe în două localităţi diferite poate depune cerere pentru prestaţii sociale în cele două localităţi şi poate primi de două ori aceste beneficii din două surse diferite.

"Partidele de stânga au condus la o mentalitate care ţine oameni captivi, oamenii apţi de muncă preferă să stea pe un ajutor social în loc să muncească", a spus ministrul.

Noua Legea a asistenţei sociale îşi propune şi simplificarea birocraţie pentru a elimina frauda şi incoerenţele din sistem.

Totodată, noul act normativ are în vederea instituirea a patru mari categorii de beneficii de asistenţă socială, respectiv măsuri pentru prevenirea sărăciei şi riscului de excluziune socială, asistenţă socială a familiei şi copilului, asistenţa socială a persoanelor cu nevoi speciale şi alte tipuri de ajutoare şi facilităţi.

Aceste patru categorii de beneficii sociale cuprind nouă tipuri de alocaţii, indemnizaţii şi facilităţi, printre care venitul minim inserţie, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament, indemnizaţii, stimulente şi ajutoare pentru creşterea copilului, indemnizaţii pentru persoanele cu nevoi speciale, indemnizaţia lunară de hrană şi HIV/SIDA, ajutor pentru pesoanele refugiate, ajutor de urgenţă şi alte facilităţi, respectiv contribuţiile de asigurări de sănătate, transportul persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionarea dobânzilor la credite pentru persoanele cu dizabilităţi.

Sulfina Barbu a precizat că în noua lege s-a definit partea de prestaţii şi partea de servicii sociale, în mediul rural neexistând servicii sociale, motiv pentru care sunt probleme la categoriile vulnerabile, respectiv copii, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice.

O altă noutate a Legii asistenţei sociale este parteneriatul public-privat, astfel că serviciile sociale vor fi externalizate către mediul privat pentru îmbunătăţirea calităţii lor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore, reprezentanţii PSD şi PNL opunându-se acestui act normativ, pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială. Votul final urma să fie dat tot în şedinţa de marţi.

Camera Deputaţilor şi-a suspendat, marţi, şedinţa de vot final, după ce PNL şi PSD au părăsit sala şi nu au participat la un apel nominal, preşedintele de şedinţă Ioan Oltean anunţând lipsa de cvorum deoarece în sală erau prezenţi 161 de parlamentari.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul legii asistenţei sociale, după dezbateri de două ore, reprezentanţii PSD şi PNL opunându-se acestui act normativ, pe motiv că este un pretext de diminuare în bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenţa socială. Votul final urma să fie dat tot în şedinţa de marţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sulfina Barbu: Noua lege de asistenţă socială va încuraja oamenii să fie activi în societate.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sulfina Barbu: Noua lege de asistenţă socială va încuraja oamenii să fie activi în societate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei