Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 sep 2011 - Anul XVI, nr. 230 (4828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Inundaţiile sunt cele mai frecvente catastrofe, dar ponderea clădirilor asigurate rămâne redusă

Joi, 29 Septembrie 2011 (13:42:34)

Inundaţiile sunt cele mai frecvente catastrofe naturale, la nivel global, aducând pagube de miliarde de euro şi pierderi semnificative de vieţi omeneşti, însă ponderea proprietăţilor asigurate faţă de aceste riscuri se menţine foarte redusă, potrivit unui studiu realizat de Allianz.

Astfel, în perioada 2000-2009 inundaţiile au avut cea mai mare frecvenţă dintre toate tipurile de dezastre naturale - 173 de astfel de fenomene, din cele 387 de catastrofe produse.

Anul trecut, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumătate (182) au fost inundaţii.

"Printre factorii care favorizează producerea inundaţiilor, specialiştii Allianz includ schimbările climatice, regularizarea cursurilor râurilor, măsurile de compactare a solului şi de consolidare a terenurilor, care merg mână în mână cu agricultura intensivă", se arată într-un comunicat al asigurătorului.

Analiza grupului arată că, în ultimii 40 de ani, costurile medii anuale cu plata despăgubirilor acordate de asigurători ca urmare a producerii de catastrofe naturale s-au multiplicat. Dacă în anii ’70 acestea se situau în jurul valorii de 5 miliarde de dolari anual, în 2010 au fost date despăgubiri de 40 miliarde de dolari.

"Tendinţa de creştere a valorii despăgubirilor acordate de asigurători se menţine, nu doar ca urmare a evoluţiei modului de manifestare a unor factori pur fizici, cum ar fi de exemplu creşterea cantităţii de precipitaţii, ci în strânsă legătură cu evoluţia situaţiei socio-economică. Tot mai mulţi oameni migrează spre zone urbanizate, cu expunere ridicată la riscuri, unde şi valoarea activelor eventual asigurate este superioară. Aceste realităţi favorizează creşterea costurilor cu daunele generate de producerea unor astfel de evenimente catastrofice, în viitor", conform sursei citate.

De altfel, datele statistice arată că inundaţiile care au produs cele mai multe victime au avut loc în regiuni cu o densitate ridicată a populaţiei, precum China şi India, iar inundaţiile care au generat cele mai mari pierderi materiale s-au produs în lumea industrializată - China, Germania şi Statele Unite -, unde insuficienţa măsurilor de precauţie şi a investiţiilor pentru prevenţie amplifică nivelul pagubelor înregistrate.

"Nici România nu este ferită de astfel de dezastre naturale. Acest fapt s-a evidenţiat nu mai departe decât în vara anului trecut, atunci când inundaţiile au afectat succesiv zone întinse de pe aproape întreg teritoriul României. Inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010 au afectat 481 de localităţi din 37 de judeţe. Aproape 20.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor; circa 4.000 de gospodării au fost avariate, dintre care 863 au fost complet distruse. În total, pagubele produse de inundaţiile din vara lui 2010 se ridică la peste 875 milioane de euro, conform evaluărilor făcute de autorităţi. Estimările arată că numai 2-3% din această sumă a fost acordată drept despăgubiri de către asigurători pentru pagube produse de inundaţiile din vara anului trecut", arată Allianz.

Clement Booth, membru în board-ul Allianz SE, a declarat în comunicat că sunt multe persoanele care nu iau în serios riscul inundaţiilor.

"Foarte puţini oameni locuiesc în zone în care asigurarea împotriva catastrofelor naturale nu este deloc posibilă. În schimb, mai ales dacă nu locuiesc în apropierea râurilor sau a zonelor de coastă, numeroase persoane nu iau foarte în serios riscul de inundaţii, trăind astfel cu un fals sentiment de siguranţă. Iar atunci când se produc catastrofele naturale este deja mult prea târziu", a spus el.

În România asigurarea locuinţelor este obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Prima daună totală, de 20.000 euro, pentru o asigurare obligatorie a locuinţei a fost plătită de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale la începutul lunii august, pentru o casă din Avrig, judeţul Sibiu, distrusă în urma unei inundaţii.

"Riscul de inundaţii s-a transformat în certitudine în România ultimilor ani. Nu ne mai punem problema dacă vom avea inundaţii, ci când anume se vor produce acestea", declara atunci directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Allianz-Ţiriac este al doilea asigurător local după volumul subscrierilor din 2010, prima poziţie fiind ocupată de Astra. Allianz-Ţiriac Asigurări a avut în primul semestru subscrieri de 460,3 milioane de lei, în scădere cu 15,2% faţă de iunie 2010, evoluţie influenţată negativ de asigurările auto, în special pe segmentul RCA. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inundaţiile sunt cele mai frecvente catastrofe, dar ponderea clădirilor asigurate rămâne redusă.
 Vizualizări articol: 420 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inundaţiile sunt cele mai frecvente catastrofe, dar ponderea clădirilor asigurate rămâne redusă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei