Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 iul 2011 - Anul XVI, nr. 159 (4757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Demers comun româno-bulgar în vederea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii în ţările UE

Vineri, 8 Iulie 2011 (14:40:18)

România şi Bulgaria îi cer comisarului european pentru Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Laszlo Andor, sprijin pentru a convinge ţările membre UE să ridice în 2012 restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, informează site-ul Novinite.com.

Ministrul român al Muncii, Sebastian Lăzăroiu, şi omologul său bulgar, Totiu Mladenov, i-au transmis o scrisoare comisarului european, cerând un raport al Comisiei Europene privind libera circulaţie a angajaţilor, care să fie folosit ca bază pentru luarea deciziilor înaintea revizuirii restricţiilor, programată să aibă loc la sfârşitul acestui an.

"Credem că un astfel de raport ar ajuta statele membre care încă mai menţin restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari să ia decizii pozitive, în vederea ridicării restricţiilor", afirmă scrisoarea.

"Credem că libertatea de circulaţie a angajaţilor trebuie să devină o realitate, iar măsurile tranzitorii trebuie ridicate din cel puţin două motive: libera circulaţie este un drept fundamental în UE şi tipurile de migrare din noile state membre nu justifică aceste măsuri", adaugă cei doi miniştri ai Muncii.

România şi Bulgaria se află în cea de-a doua fază a restricţiilor impuse pe piaţa muncii, cunoscute în limbajul UE drept "arajamentul 2+3+2 ani". Cea de-a doua fază se încheie la 31 decembrie 2011.

Zece state membre UE menţin încă restricţiile piaţa muncii pentru români şi bulgari, având posibilitatea să prelungească aceste măsuri pentru încă doi ani. Marea Britanie, Germania şi Austria au menţinut restricţiile în pofida unei recomandări contrare a Comisiei Europene, iar pentru a lucra în Irlanda şi Belgia românii şi bulgarii trebuie să prezinte un permis de muncă pentru a putea obţine un loc de muncă.

Prezenţa angajaţilor est-europeni rămâne un subiect sensibil în Austria şi Germania, în special după intrarea în recesiune, care a determinat creşterea ratei şomajului.

Comisia Europeană şi Parlamentul European nu pot decât să formuleze recomandări pentru statele membre în legătură cu deschiderea pieţei muncii pentru bulgari şi români, numai guvernele naţionale putând lua o decizie finală asupra acestui subiect.

Novinite.com apreciază că demersul comun al miniştrilor român şi bulgar are puţine şanse de reuşită, reamintind că ministrul austriac al Muncii, Rudolph Hundstorfer, a estimat că zece mari ţări UE vor menţine restricţiile până în 2014. Cu toate că nu a precizat la ce state se referă, acestea sunt probabil cele care nu au deschis încă piaţa muncii pentru cetăţenii celor două ţări - Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Demers comun româno-bulgar în vederea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii în ţările UE.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Demers comun româno-bulgar în vederea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii în ţările UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei