Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tabără: Există premise ca oferta agricolă să acopere cererea; preţurile nu sunt sub presiune

Marţi, 24 Mai 2011 (17:53:46)

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că sunt premise ca oferta de produse agricole să acopere cererea, în acest an, ceea ce "nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor", după ce FNPAR a anunţat majorări de preţuri, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole.

"Afirmaţiile FNPAR cu privire la scumpiri de preţuri la alimente invocă prognoza meteo şi lipsa unor politici agricole şi estimează pierderi de producţie la anumite culturi (secară, rapiţă, oleaginoase). Constatăm, din păcate, că semnatarii nu indică concret sursele pe care se bazează aceste afirmaţii ceea ce poate pune sub semnul întrebării veridicitatea lor. Acum nu se pot face previziuni legate de o eventuală scădere a producţiei la culturile de cireşe, caise şi ardei", a afirmat Tabără într-un comunicat.

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a anunţat, duminică, o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Tabără a adăugat că în ceea ce priveşte preţurile alimentelor "pare a se continua" o anumită abordare a scumpirilor anunţate în media, cu toate consecinţele care decurg din aceasta, inclusiv "reacţii speculative ale pieţei" la astfel de informaţii.

"Analizând ultimele evoluţii ale preţurilor, se poate aprecia că cel puţin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de creştere a preţurilor cu amănuntul este nejustificat şi este rezultatul acţiunii unor factori speculativi în piaţă şi nu a unei diminuări a ofertei faţă de nivelul cererii. Pentru anul 2011, dacă se ia în considerare evoluţia culturilor însămânţate în toamna anului 2010 pe de o parte, şi realizarea programului privind culturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că există toate premisele ca oferta de produs agricol primar să acopere nivelul cererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare a pieţelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor la consumator", a spus Tabără.

Ministrul mai enumeră o serie de măsuri luate în sprijinul fermierilor de către instituţia pe care o conduce şi conchide că liderul FNPAR, Viorel Matei, nu cunoaşte legislaţia comunitară în domeniul agricol şi nici modalităţile legale prin care poate fi sprijinită organizaţia pe care o conduce.

"De asemenea, domnul Viorel Matei se dovedeşte a fi de rea credinţă când nu recunoaşte actualele politici agricole elaborate de MADR conform Regulamentelor Uniunii Europene, sprijinul financiar pe care l-au primit producătorii agricoli în acest an şi mai ales faptul că banii au fost acordaţi la timp. Pe de altă parte, domnul Viorel Matei ar trebui să-şi pună problema legitimităţii sale în funcţia unei organizaţii profesionale şi în numele căruia vorbeşte, cunoscut fiind faptul că domnia sa a fost ales «cu bodyguarzi», fără a se permite accesul în sală tuturor fermierilor reprezentativi", a mai spus Tabără.

Ministrul a declarat de mai multe ori, în ultima perioadă, că nu sunt motive pentru o creştere semnificativă a preţurilor alimentelor în acest an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabără: Există premise ca oferta agricolă să acopere cererea; preţurile nu sunt sub presiune.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tabără: Există premise ca oferta agricolă să acopere cererea; preţurile nu sunt sub presiune0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei