Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Piatră de moară

Proiectul „Suceava - Utilităţi şi Mediu” stă să explodeze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Megaproiectul „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene” devine pe zi ce trece o piatră de moară tot mai mare pentru autorităţile locale şi judeţene. Momentul în care butoiul nemulţumirilor şi neregulilor din acest proiect va exploda nu pare prea îndepărtat, iar pe cei care şi-au pus semnătura pentru parafarea actelor îi pasc drumuri dese către sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structură care instrumentează acest dosar.

Între timp, pe fir au intrat şi reprezentanţii Corpului de Control al primului-ministru, care în scurt timp vor ajunge la Suceava. Acestora li s-a solicitat să verifice modul în care s-a cheltuit prima tranşă a banilor împrumutaţi din exterior şi garantaţi de stat. Este vorba de suma de 86,3 milioane de euro, bani care s-au dus inclusiv pentru plata unor contracte de consultanţă în proiectare, construcţie şi pe linie juridică, dar şi pentru plata salariilor angajaţilor SC Bucovina Ecoterm Gaz SA, societate care trebuia să se ocupe cu gestionarea acestui proiect.

 

Modul în care s-au predat conductele către Transgaz, o altă neclaritate

Un alt aspect pe care Corpul de Control al primului-ministru îl va verifica la Suceava este modul în care s-au predat conductele de gaz metan către Transgaz Mediaş. În discuţie sunt 101 km de conducte magistrale finalizate până în prezent dintr-un total de 232 de km, cât trebuie să aibă întreg sistemul prevăzut prin proiectul „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

În final, conductele de gaz metan ar urma să poată fi utilizate de către 61 de comune şi oraşe din judeţul Suceava care fac parte din asocierea gândită de reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava înainte de a demara proiectul.

Pentru această primă fază, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro din partea Deutche Bank A.G. Londra. Autorităţile judeţene au semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.

 

Zeci de localităţi, lăsate de izbelişte

Dintre cele 61 de unităţi administrative care fac parte din asocierea concepută în cazul proiectului „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”, cele mai multe nu au văzut nici un eurocent din procentul de investiţii care le revenea în mod normal. O parte dintre primarii cu care am discutat şi-au exprimat dezamăgirea vizavi de ceea ce s-a întâmplat până acum, dar şi scepticismul că vor beneficia vreodată de gaz metan. Mai mult, primarii au mărturisit că DNA Suceava le-a cerut date despre implicarea în proiect.

Valeruţ Ţăranu Hofner, primarul din Solca, a declarat că în cazul localităţii pe care o conduce gazul metan este, deocamdată, un vis frumos.

„Conducta care ar trebui să alimenteze Solca este undeva prin Clit. Deocamdată, nu am plătit nici o rată, pentru că au virat bani cei de la Consiliul Judeţean”, a explicat primarul din Solca.

Situaţia se prezintă în mod similar şi la Forăşti, iar primarul de aici, Brăduţ Avrămia, este foarte tranşant când vine vorba de acest proiect.

„Comuna Forăşti nu a avut, nu are şi nici nu va avea gaz metan, deşi conducta magistrală trece pe la noi. În 2003/2004 aveam peste 1.300 de familii care doreau să-şi instaleze gaz metan şi alte 60 de cereri pentru centrale. În contract scrie că plata se va face la un an după punerea în funcţiune a investiţiei, dar până acum nu s-a făcut absolut nimic, iar eu nu voi da nici un leu de la buget. Asta am spus şi la DNA şi am să spun tuturor celor care mă vor întreba”, a menţionat primarul din Forăşti.

Gazul metan promis acum câţiva ani de autorităţile judeţene nu a ajuns nici la Mălini.

„Eu nu am găsit nici măcar un studiu de fezabilitate pentru această investiţie în care Măliniul este în asociere, iar despre ceva palpabil în teren nici vorbă. Mie mi se pare corect să plătească cine a beneficiat de această investiţie, nu cei care nu au nimic, iar lucrurile acestea trebuie discutate cu toţi cei implicaţi”, a declarat Petru Nistor, primarul din Mălini.

Un caz aparte este la Siminicea. Aici, autorităţile locale s-au asociat pentru a beneficia de o extindere a reţelei de gaz metan existentă în comună încă dinaintea anului 2000. Nu doar că din proiect nu s-a pus nici un metru de conductă, dar într-un final extinderea s-a făcut din surse proprii.

 

Plata ratelor de către primării, echivalentă cu colapsul

Deocamdată, autorităţile locale nu s-au confruntat cu probleme privind plata ratelor aferente împrumutului de 86,3 milioane de euro. Ratele pe care fiecare unitate administrativă trebuie să le achite de două ori pe an diferă în funcţie de suma cu care consilierii locali au aprobat intrarea în asociere. Oricum, banii ce trebuie plătiţi depăşesc cu mult bugetele localităţilor, iar obligarea la plată a primăriilor ar echivala cu colapsul.

Până în prezent, ratele s-au achitat de către Consiliul Judeţean Suceava, din dobânzile care s-au adunat din banii proveniţi din credit şi mutaţi de la o bancă la alta, dar şi din bani de la bugetul de stat.

Mai mult, se pare că reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava au primit instrucţiuni clare să blocheze conturile primăriilor care nu-şi plătesc ratele. Cu alte cuvinte, primăriile s-ar putea vedea puse în situaţia de a avea conturile blocate fără să fi beneficiat în vreun fel de investiţiile promise în cadrul proiectului „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul „Suceava - Utilităţi şi Mediu” stă să explodeze.
 Vizualizări articol: 1195 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul „Suceava - Utilităţi şi Mediu” stă să explodeze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(24 mai 2011, 11:12:18
Gudurându-se după stăpâni ascunşi după birouri
Bugetarul de la Stat , nu mişcă un pai ( de fapt )
Nu prea ştiu ce-i aia muncă , subtili ca nişte apropouri
Se face că face o muncă pentru care’i inapt

Ţes intrigi , aruncă cuvinte pe sub uşi sau le şoptesc
Cu o singură mare slăbiciune : sunt laşi ( aproape toţi )
Şi nu ştiu o chestie simplă : Ei pe cetăţean îl deservesc
Da’ncearcă tu să rostogoleşti un butoi pătrat .. poţi ?

Casta asta de indivizi ne căpuşează , ne sufocă
Cu buzunarul ( sau poşeta ) pregătiţi la’naintare
Pasează totu’ mai departe , n’au timp ( îţi invocă )
Şi nuş’cum fac de’i prinzi mereu în : pauza de relaxare

Ştiu când să pupe şi ştiu când să lovească , asta ştiu
Şi când aduni valoarea’n sistem îţi dă : UN MARE PUSTIU
2.   Sandrinio, eşti o curvă de jurnalist! trimis de
(24 mai 2011, 11:13:56
scrii aşa de frumos de gaura în care se afundă primăriile judeţului, însă ai "uitat" să menţionezi cine le-a băgat în rahatul ăsta până peste cap! Nea Gavril, zis şi cap de bou al Moldovei s-ar putea la anul să ajungă la ciolan din nou şi-ţi tremură chiloţei să scrii ceva naşpa la adresa lui! Tare bune-s contractele publicitare încheiate de partidele politice cu cârpa voastră de ziar. Cum se întrevede o oportunitate de strâns cu uşa (pixul), cum vă sticlesc ochii după mocăială. şi ups s-a terminat cerneala după semnarea contractului publicitar. nu e numai cazul vostru şi ăia de la osv o comit la fel. ziarişti din suceava=necrofagi ai belelelor politice!
3.   Radauti trimis de
(24 mai 2011, 11:21:26
Tov.TATAR SI FRUNZULICA ,CE PARERE AVETI.
4.   De ce nu faci o banca oraseneasca cu capitalul nos trimis de
(24 mai 2011, 11:59:48
Mda, e un subiect fara nici o noutate, total deplasat, si fara nici o finalizare. Prima data ca ziarist, ma uit ce s-a scris, imi fac o baza de date si daca vreau sa continui fac un fel de serial. Daca vad ca e riscat si nu merita nu iau nici banii, dar daca am vocatie o dau pe ancheta. E grea meseria asta si cred ca cel mai mult va inspirati din comentarii. Marza probabil initial a vrut ceva bun, dupa, s-a transformat int-o uriasa gogoasa, si nu cred ca n-a fost pus in garda de desfasurarea proiectului si mai ales natura juridica atunci cand faci ceva, ex. conducte si le oferi moca la alte firme, iar restul sunt buni de plata. Cel mai bine faceti rost de contract si dati-l pe net sa vada toata lumea cine sunt aia si in ce pozitie lucrativa se afla actual. Aviz si celor actuali de la fluturel si lungusor in jos, ca orice imprumut se va finaliza cand nu mai poti coordona lucrarile pentru care l-ai luat si astfel cei de ieri vor fi cei de azi. O zi buna si daca scrii ceva, scrie sa marite.
5.   Mai gresesc si eu. trimis de
(24 mai 2011, 12:01:50
SCUZE, pozitii lucrative.
6.   Logoree ca te doare capu*! trimis de
(24 mai 2011, 13:10:45
Din aceliasi motive nu se asfalteaza prin oras acum, asa cum s-au tot facut felurite promisiuni?
7.   Ba abcdar trimis de
(24 mai 2011, 15:43:16
vrei mereu sa fii primul? Vad ca esti! da...........la prostie!
Ai grija sa-ti tie d-zeu naravul, dobitocule!
De mine n-ai scapat, fenomen de prostie rara ce esti!
Emigreaza in CONGO s-au spinzura-te!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei