Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Cum să păstrăm cărţile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi

Biblia sau Sfânta Scriptură conţine cuvântul viu al lui Dumnezeu, cuvânt care lucrează pentru mântuirea omului, căci cuvintele Domnului "sunt duh şi viaţă" (In. 6, 63). Astfel, pentru importanţa şi valoarea sa, Sfânta Scriptură, dar şi cărţile Părinţilor Bisericii trebuie să fie păstrate şi cinstite după cuviinţă.

Pentru că sunt multe case sau familii în care se păstrează Sfânta Scriptură şi alte cărţi cu putere şi lucrare sfântă, fie din neglijenţă sau din neştiinţă, în diferite locuri nepotrivite, vom căuta să lămurim cum este bine să le păstrăm.

În primul rând, trebuie să avem grijă "să nu fie îngăduit cuiva să strice sau să taie cărţile Vechiului şi Noului Testament, precum şi ale sfinţilor şi ale aleşilor noştri propovăduitori şi dascăli, sau să le dea spre nimicire, fie zarafilor de cărţi (nu librarilor), fie celor care se numesc făcători de parfumuri sau altcuiva dintre toţi cei (de acest fel), decât dacă au ajuns cumva cu totul de nefolosit, ori din pricina moliilor, ori apei, ori într-un alt chip" (Can. 68, Sin. V-VI).

Ceea ce subliniază acest canon nu este altceva decât o atenţionare ca scrierile sfinte să nu se distrugă în nici un chip; de aceea, se precizează câteva motive sau situaţii la care nu trebuie recurs. Ştim bine că scrierea sfântă produce o relaţie între cititor şi cel care a alcătuit-o sau a descoperit-o prin literă şi cuvânt.

Deci, cărţile sfinte trebuie ferite de orice fel de distrugere, chiar şi de comerţul prin care se doreşte absolut câştig material şi nu duhovnicesc; de aceea, e bine să fie cumpărate prin cadrul lăcaşurilor de cult sau a magazinelor de obiecte religioase avizate.

Canonul respectiv amintea şi de distrugerea datorată moliilor, a apei sau a oricărui alt fel; desigur, să încercăm ca aceste scrieri sfinte să fie păstrate la loc uscat, unde nici moliile şi nici umezeala nu le pot afecta. Sunt mulţi credincioşi care citesc din aceste cărţi zilnic, dar le păstrează în locuri oarecum nepotrivite şi care le pot afecta.

Chiar şi în bibliotecă păstrate, trebuie să le ştergem de praf, să le protejăm de prea multă lumină, pentru că la fel ca orice lucru sau obiect, hârtia şi coperţile sunt supuse deteriorării şi, atunci, cui vor mai folosi dacă nu mai pot fi utilizate?

La fel cum icoanele sunt aşezate în locuri speciale şi sunt cinstite după cuviinţă, la fel şi aceste "icoane" ale scrierilor sfinte trebuie protejate cu scopul de a fi utilizate în mod corespunzător de cei care doresc să cunoască şi să aplice "cuvintele Vieţii veşnice".

 

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum să păstrăm cărţile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi.
 Vizualizări articol: 874 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum să păstrăm cărţile Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(24 mai 2011, 11:47:25
E flutere de frumos ! e atât de frumos
Că m-aş duce şi n-aş mai veni
Să nu aibă cine mă ademeni :
Să trăiţi bine ! ( pe topogan în jos )

Alerg după mine ! caut să mă’nţeleg
Ce .. Doamne iartă-mă ? ! , m-am rătăcit ?
Şi mă găsesc .. în suflet , chircit
Nu fac nimic . Sunt laş şi bleg

Striaţiile dulci ale trecutului parcurg
În diferite locuri se năruie .. diferit , dar se năruie
În final totu’i la pământ , bătut în cuie
Spre’acel final , încet , zilele se scurg worried worried

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei