Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Academia Română: Comunitatea academică a primit cu durere vestea că s-a stins din viaţă Fănuş Neagu

Marţi, 24 Mai 2011 (14:05:52)

Comunitatea academică a primit cu adâncă durere vestea că, în ziua de 24 mai, după o îndelungată suferinţă s-a stins din viaţă prozatorul, dramaturgul şi publicistul Fănuş Neagu, membru titular al Academiei Române, se arată într-un necrolog remis MEDIAFAX de Academia Română.

"Prin întreaga sa creaţie literară, Fănuş Neagu rămâne ca unul dintre scriitorii reprezentativi pentru istoria literaturii române contemporane", se spune în comunicatul Academiei Române.

Născut pe 5 aprilie 1932, la Grădiştea de sus, judeţul Brăila, academicianul Fănuş Neagu a urmat cursurile Liceului Militar din Iaşi şi ale Şcolii Pedagogice "Costachi Negri" din Galaţi, ale Şcolii de Literatură "Mihai Eminescu", unde a fost coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, şi ale Facultăţii de Filologie din Bucureşti.

Timp de un an a fost profesor la Şcoala generală din comuna Largu - Galaţi, după care şi-a început cariera jurnalistică la Scânteia Tineretului, ca redactor, apoi ca director al revistei Ţara. Între anii 1993-1996, a fost directorul Teatrului Naţional "I. L. Caragiale". Împreună cu Eugen Simion, Marin Sorescu şi Valeriu Cristea au reluat apariţia revistei Literatorul.

Încă din anii liceului, Fănuş Neagu şi-a început activitatea literară publicând, în 1954, povestirea "Duşman cu lumea", apărută în revista Tânărul scriitor. Debutul editorial şi l-a făcut cinci ani mai târziu, cu volumul "Ningea în Bărăgan", reeditat în 1964, cu unele adaosuri, cu titlul "Cantonul părăsit", pentru care a fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor. Primit bine de critică şi cu succes deosebit la cititori, Fănuş Neagu a publicat volumele "Somnul la amiază", "Dincolo de nisipuri", "Vară buimacă", "În văpaia lunii", "Casa care se leagănă", "Fântâna", "Pierdut în Balcania", "Povestiri din drumul Brăilei" etc. În anul 1968, i-a apărut primul roman "Îngerul a strigat", după care au urmat "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", "Scaunul singurătăţii", "Amantul marii doamne Dracula".

Publicistica sa poate fi regăsită în volume cum sunt "Cronici de carnaval", "Cronici afurisite", "Cartea cu prieteni", "Insomnii de mătase", "Întâmplări aiurea şi călătorii orange", "A doua carte cu prieteni" şi în numeroasele povestiri şi cronici sportive apărute în ziare şi reviste.

Şi-a încercat talentul cu acelaşi succes şi în dramaturgie scriind piesele de teatru "Scoica de lemn", "Olelie", "Casa de la miezul nopţii sau Paiaţa soseşte la timp'". Unele dintre cărţile sale au fost traduse în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

Înzestrat cu un talent cu totul de excepţie, autentic creator de limbă, Fănuş Neagu a fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor în 1964, 1968, 1970 şi 1988. În anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi membru titular în anul 2001.

Fănuş Neagu a murit în noaptea de luni spre marţi, la spitalul Elias din Capitală, în urma unei îndelungi suferinţe. Fănuş Neagu a fost internat mult timp la spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.

Trupul neînsufleţit al scriitorului Fănuş Neagu va fi depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti (USR), urmând ca joi să aibă loc înmormântarea, la Cimitirul Bellu, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai USR. Deocamdată nu este cunoscută ora de la care apropiaţii şi admiratorii îşi pot lua rămas-bun de la marele scriitor, la sediul USR din Capitală.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Academia Română: Comunitatea academică a primit cu durere vestea că s-a stins din viaţă Fănuş Neagu.
 Vizualizări articol: 581 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Academia Română: Comunitatea academică a primit cu durere vestea că s-a stins din viaţă Fănuş Neagu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei