Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Culturii cere îndepărtarea inscripţiei cu texul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin

Marţi, 24 Mai 2011 (14:04:13)

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să "îndepărteze neîntârziat" inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga, care a fost reamplasată lângă grupul statuar Matei Corvin, un monument istoric de categoria A, fără a avea aviz de la Ministerul Culturii.

Potrivit unui comunicat din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), "în zona de protecţie a grupului statuar Matei Corvin din Piaţa Libertăţii din Cluj-Napoca, persoane rămase neidentificate au amplasat o inscripţie care reproduce un citat din Nicolae Iorga, citat care fusese montat pe soclul grupului statuar în perioada interbelică. Grupul statuar Matei Corvin, o creaţie a sculptorului Fadrusz János, este un monument istoric de categorie A (monument istoric de importanţă naţională, n.r.) şi prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost iniţial proiectată de artist".

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, "cere primăriei Cluj-Napoca şi primarului Sorin Apostu să îndepărteze neîntârziat acea inscripţie, care se află în zona de protecţie a monumentului şi care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunităţile română şi maghiară", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Kelemen Hunor cere primarului din Cluj-Napoca să înlăture respectiva inscripţie în temeiul Legii monumentelor istorice, care prevede că în zona de protecţie a unui monument istoric pot fi amplasate alte construcţii doar cu avizul MCPN. Astfel, amplasarea inscripţiei în condiţiile actuale este o ilegalitate, au mai spus reprezentanţii Ministerului Culturii.

Textul lui Nicolae Iorga, care figura pe o plăcuţă adăugată la grupul statuar Matei Corvin din Cluj-Napoca în 1932 şi îndepărtată la restaurarea monumentului în 2010, a fost din nou inscripţionat pe suportul ansamblului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe noua plăcuţă apare scris textul "1932-Pe soclul statuii a fost inscripţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: «Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită»".

În 2010, la restaurarea grupului statuar s-a păstrat doar inscripţia amplasată de sculptorul Fadrusz Janos pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume: "Mathias Rex".

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că amplasarea noii plăcuţe cu textul lui Iorga pe suportul monumentului era prevăzută în proiectul de restaurare.

"Monumentul este format din statuie şi suport, pe suport era prevăzută în proiect montarea plăcuţei şi acolo a fost montată. Placa nu face parte din monument, ci din suport. Aşa era prevăzut în autorizaţie «amplasarea unei plăci de bronz cu inscripţie». S-au folosit aceleaşi caractere şi dimensiuni ca la inscripţia iniţială. Plăcuţa nu a fost pusă pe ascuns, ci constructorul a pus-o atunci când a ajuns. A ajuns probabil mai târziu", a spus Oana Buzatu.

Inscripţia cu textul lui Nicolae Iorga a fost montată iniţial în perioada interbelică, dar a fost îndepărtată de comunişti şi repusă pe soclu de administraţia lui Gheorghe Funar. În timpul lucrărilor de restaurare începute în 2010 şi realizate din fonduri alocate de guvernele român şi maghiar plăcuţa a fost din nou demontată. La inaugurarea statuii din acest an, pe soclu nu a mai apărut plăcuţa cu textul lui Iorga, iar oficialii Primăriei clujene au afirmat că a fost respectat proiectul iniţial al statuii, pe care nu apărea această inscripţie.

Totuşi, plăcuţa cu textul lui Nicolae Iorga a reapărut în cursul zilei de luni, fără ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe acest lucru.

Grupul statuar dedicat lui Matei Corvin a fost inaugurat după restaurare pe 2 aprilie anul acesta. La manifestare au asistat, printre alţii, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, omologul său din Ungaria, Rethelyi Miklos, ministrul Resurselor Naţionale, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, subprefectul Vasile Cozma, vicepreşedintele PE Tokes Laszlo, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Fuzes Oskar.

În aceeaşi zi, deputatul Mircia Giurgiu a anunţat că va depune o interpelare la ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, reclamând că la ceremonia de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca de sâmbătă "nu flutura" niciun steag românesc.

Pe 3 aprilie, PSD Cluj a semnalat într-un comunicat arborarea a "doar două steaguri româneşti" la ceremonia de sâmbătă de inaugurare a statuii restaurate a lui Matei Corvin din Cluj-Napoca şi lipsa traducerii în limba română a discursurilor politice ale unor lideri maghiari.

La mijlocul anului 2010, statuia a fost supusă unui proces de restaurare finanţat cu aproape 800.000 de euro de Guvernele României şi Ungariei, lucrările fiind finalizate la sfârşitul anului trecut.

Statuia lui Matei Corvin a fost inaugurată în anul 1902, fiind opera sculptorului Fadrusz Janos. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Culturii cere îndepărtarea inscripţiei cu texul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin.
 Vizualizări articol: 548 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ministrul Culturii cere îndepărtarea inscripţiei cu texul lui Iorga de pe statuia lui Matei Corvin5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DE CE ,SA NU APARA INSCRIPTIA ? trimis de
(24 mai 2011, 20:38:32
PE AVRAM IANCU L-AU SPANZURAT ... SI SPECTACOLUL GROTESC NU A FOST FACUT DE NEICA NIMENI CI DE UN LIDER UDMR CUNOSCUT !LA CE SE ASTEPTAU UNGURII (LIDERII) ? ZICE O VORBA : SEMENI VANT -CULEGI FURTUNA ! ASTA E ,DE CAND LUMEA ! DOAR UN PROST POATE GANDI ALTFEL ! DACA SE ASTEPTAU LA VORBE BUNE SI LA FECIOARE DEOCHIATE ,CU BUCHETE DE FLORI IN MANA SA-I INTAMPINE LANGA STATUIE ...ATNCI SCUZATI-MA ,DE CE L-AU SPANZURAT PE IANCU ? ..ROMANUL NU MAI E CA IN ANII '90 , CAND APROAPE CA L-AU OMORAT IN BATAIE PE UN ROMAN DE-AL NOSTRU LA TG MURES SI S-AU PLANS EUROPEI CA NISTE (HANDICAPATI - SCUZATI EXPRESIA )...CA TIPUL MALTRATAT A FOST MAGHIAR ...UNDE E ONOAREA LOR ? SAU FACAND FAPTE ABOMINABILE ASTEAPTA SA FIE ADMIRATI ? LASATI AERELE DE MIRONOSITA( VOI , UNII DIN UDMR )CU ONOAREA NEREPERATA ...CA " V-O REPEREAZA DOMN MITICA "... . LA NEVOIE ! Dupa cum spune Caragiale ...SE MAI SI PLANG CA PE YOU TOUBE CIRCULA UN FILMULET DESPRE EI SI SEMNUL PE CARE LE FACE UNGURILOR ,MANA STATUIEI ... NO COMENT !SA AUZIM CE BINE ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei