Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ROMATSA: Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin până joi, de cenuşa vulcanică

Marţi, 24 Mai 2011 (14:06:36)

Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin în următoarele 48 de ore, de cenuşa provenită de la erupţia vulcanului din Islanda, potrivit directorului general al Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), Bogdan Donciu.

"Este bine că nu a bătut vântul. Deocamdată, pe termen scurt, adică 48 de ore, nu vom avea probleme", a afirmat Donciu.

Potrivit acestuia, în România sunt şanse mici să ajungă cenuşa vulcanică. "Vom încerca să nu ajungem la restricţii de spaţiu aerian decât dacă este absolut necesar. Nu cred că o să ajungă cenuşa, dar probabil va ajunge ceva praf vulcanic, mai puţin dăunător", a spus Donciu, prezent la un eveniment de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea ROMATSA.

El a mai spus că este posibil ca anumite curse să fie anulate, deoarece alte ţări din Europa pot fi afectate de norul vulcanic.

Cenuşa eliberată în atmosferă de vulcanul islandez Grimsvötn a determinat primele perturbări ale traficului aerian din nordul Europei, deşi activitatea vulcanului s-a diminuat în cursul zilei de luni, relatează AFP.

Autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian, NATS, a anunţat că norul de cenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă din noaptea de luni spre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedintele american, Barack Obama, să plece mai devreme din Irlanda către Londra.

"Ca urmare a previziunilor care indică prezenţa unor cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian scoţian", compania British Airways a decis, ca măsură de precauţie, să suspende legăturile aeriene cu Scoţia până la ora locală 14.00 (16.00, ora României).

Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seară şi marţi dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şi Belfast. La rândul lor, companiile Aer Lingus şi Easyjet au suspendat zborurile către Scoţia şi nordul Angliei.

Organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol a apreciat însă că nu se aşteaptă la închiderea spaţiului aerian nici marţi, chiar dacă norul de cenuşă vulcanică va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joi în Franţa şi nordul Spaniei, în cazul în care emisiile vulcanice îşi vor menţine intensitatea.

Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a început să erupă sâmbătă, norul de fum ridicându-se, în primele ore, până la o înălţime de circa 20 de kilometri.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ROMATSA: Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin până joi, de cenuşa vulcanică.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ROMATSA: Spaţiul aerian al României nu va fi afectat, cel puţin până joi, de cenuşa vulcanică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei