Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mai 2011 - Anul XVI, nr. 120 (4718)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Szasz Jeno (PCM): Sper ca Legea minorităţilor să nu fie adoptată

Marţi, 24 Mai 2011 (18:32:50)

 Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, marţi, că speră ca Legea statutului minorităţilor naţionale să nu fie adoptată, în pofida "şantajului" UDMR, întrucât Uniunea foloseşte acest proiect legislativ ca să îşi asigure "monopolul administrativ" în Consiliul Autonomiei şi să decidă asupra banilor.

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul Legii statutului minorităţilor naţionale discriminează maghiarii, care ar trebui să plătească un impozit în plus pentru funcţionarea Consiliului Autonomiei, instituţie prin care UDMR urmăreşte să îşi asigure "monopolul administrativ", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Consiliul Naţional Secuiesc şi Tinerii Maghiari Ardeleni au iniţiat o luare de poziţie, prin care critică conţinutul proiectului. Am vorbit cu Comisia de la Veneţia: membrii comunităţii maghiare ar fi discriminaţi negativ, pentru că ar plăti un impozit în plus pentru a susţine instituţiile comunităţii. Consiliul Autonomiei ar fi forul suprem, membrii lui ar fi numiţi de partidul care este în Parlament, din partea minorităţii, adică UDMR - care nu este partid, dar funcţionează ca partid şi, deşi s-a înscris în 1990 pe baza legii sindicatelor, nu este nici ONG. UDMR foloseşte acest proiect ca să transfere monopolul politic - pe care îl deţine acum - şi în Consiliul Autonomiei care s-ar înfiinţa, adică şi-ar asigura şi monopolul administrativ, toţi banii pentru minoritate ar fi distribuiţi de UDMR", a spus Szasz Jeno.

El a adăugat că, odată cu adoptarea Legii minorităţilor, s-ar face doar "o mişcare de publicitate, care în realitate este un pas înapoi".

"S-ar spune că în România am rezolvat problema minorităţilor şi cea a autonomiei. În realitate, nu se substituie Legii autonomiei culturale, deşi are unele instituţii preluate. (...) UDMR simte că nu mai rezistă să deţină monopolul politic şi vrea să îl salveze, să îl transfere în această instituţie. Sper ca legea să nu fie adoptată, deşi acum văd că UDMR şantajează", a spus Szasz Jeno.

El a susţinut că organizaţia sa va face o serie de paşi pentru a împiedica adoptarea Legii minorităţilor.

"Vom sesiza Comisia de la Veneţia, instituţiile europene care se ocupă cu minorităţi, precum Consiliul Europei, FUEV (Foederalistische Union Europaeischer Volksgruppen - Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene) şi chiar partidele politice din România", a spus Szasz Jeno, opinând că, în locul promovării acestei legi, "ar trebui acceptate Legea autonomiei culturale înaintată de CNMT şi Legea autonomiei teritoriale" sau să se realizeze o regionalizare asimetrică, cu 13 regiuni naţionale istorice, "între care şi Ţinutul Secuiesc", în locul judeţelor din prezent.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, avertiza, în 2 aprilie, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Cluj, că neadoptarea Legii minorităţilor în sesiunea de primăvară a Parlamentului pune sub semnul întrebării viitorul coaliţiei.

"Legea minorităţilor, care va pune bazele autonomiei culturale, va trebui adoptată în sesiunea din primăvară. La acest lucru s-a angajat Guvernul, să se adopte în sesiunea din primăvară, iar Parlamentul va vota. Va fi o probă dacă Parlamentul are majoritate în primăvara lui 2011. Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei se va pune sub semnul întrebării", spunea preşedintele UDMR.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Szasz Jeno (PCM): Sper ca Legea minorităţilor să nu fie adoptată.
 Vizualizări articol: 685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Szasz Jeno (PCM): Sper ca Legea minorităţilor să nu fie adoptată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei