Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Noile Coduri reprezintă un proiect fără precedent la scară europeană

Vineri, 15 Aprilie 2011 (15:29:22)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că noile Coduri penal, civil, de procedură penală şi de procedură civilă, reprezintă un proiect fără precedent la scară europeană, care a atras interesul multor state membre şi al Comisiei Europene dorind să vadă cum România reuşeşte în acest proiect.

"Anvergura acestui proiect - nu vreau să flatez pe nimeni, să ne autoflatăm - a atras şi interesul multor state membre şi al Comisiei Europene, de aceea această atenţia acordată proiectului, pentru că probabil şi alte state membre îşi pun, probabil problema de înnoire a legilor de bază în sistemul judiciar şi doresc să vadă cum reuşim noi în acest proiect", a declarat, vineri, ministrul Predoiu, în deschiderea seminarului privind "Pregătirea implementării noilor Coduri: instituţii noi procesual-penale", unde au participat judecători şi procurori.

Demnitarul a subliniat faptul că pachetul Codurilor este foarte complex şi de aceea au apărut, chiar şi după trimiterea în Parlament, alte puncte de vedere pe durata dezbaterii.

"Sigur că se poate aborda acest fenomen din două unghiuri, eu prefer abordarea din unghiul firesc. Un proiect de asemenea anvergură nu poate să nu poate provoace o reflexie perpetuă a profesioniştilor, aşa cum sunt în sistemul judiciar. Normal, în urma acestei reflexii perpetue, să existe noi idei de îmbunătăţire şi de rafinare a textului", a spus ministrul.

În opinia oficialului, nu a fost greşită abordarea de a "lăsa uşa deschisă" în ce priveşte amendamentele ce puteau fi aduse proiectului de Coduri, astfel că pe parcursul ultimilor doi ani, "Codurile au câştigat în valoare normativă" prin soluţiile trimise ulterior.

"Este un proiect fără precedent la scară europeană. Au mai fost evident ţări care şi-au înnoit Codurile, dar au făcut-o pe rând, cel civil, apoi cel penal", a declarat ministrul Predoiu.

În debutul discursului său, ministrul Cătălin Predoiu a ţinut să transmită mesajul că se vor aplica noile Coduri.

"Primul mesaj pe care aş vrea să-l adresez este: Codurile acestea se vor aplica! Şi spun asta pentru că ştiu că aţi mai cunoscut experienţa dezbaterii unor coduri elaborate la nivel Executiv, Legislativ, dar care nu au mai fost puse în aplicare", a susţinut Predoiu.

În 2004, an electoral, în timpul guvernării PSD, au fost adoptate noi Coduri, pe care, ulterior, noua putere a amânat succesiv termenul de aplicare a lor, în final fiind elaborate altele.

Vineri, ministrul Predoiu a spus că afirmaţia sa privind intrarea în vigoare a noilor Coduri este bazată "pe date certe privind decizii politice, voinţa politică, privind importanţa lor pentru situaţia României, nu numai în privinţa justiţiei, ci, în general, în conceputul european".

"Al doilea mesaj pe care aş vrea să-l transmit este că putem reuşi o implementare cu succes, numai împreună, prin pregătirea momentului", a adăugat ministrul Justiţiei.

Predoiu a continuat, spunând că mai are un mesaj: "Cred că suntem într-un moment în care trebuie să ne concentrăm pe proiectele majore, pe proiecte cu adevărat importante, dar care vor tracta întreg sistemul după ele. Şi codurile sunt un astfel de proiect", a subliniat Predoiu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Noile Coduri reprezintă un proiect fără precedent la scară europeană.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Noile Coduri reprezintă un proiect fără precedent la scară europeană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei