Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Naţionalizare forţată la şoseaua de centură a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei încep să semene cu un scenariu de film de groază pentru proprietarii de terenuri care încă nu au fost despăgubiţi. Dacă cei care deţin terenuri în zona Moara şi Pătrăuţi au primit sume cuprinse între 63,74 - 154,62 de lei/mp, situaţia s-a schimbat radical pentru proprietarii din zona Şcheia. În urma modificării legii privind condiţiile de expropriere, oamenii s-ar putea alege cu sume ridicole faţă de cele încasate de vecini, de la 0,8 lei/mp şi până la un maxim de 20 de lei/mp.

Nebunia a apărut după intrarea în vigoare a Legii 255/2010, care modifică Legea 198/2004 şi care prevede că preţurile pentru terenurile expropriate se stabilesc în funcţie de tarifele existente la Camera Notarilor Publici din fiecare judeţ în parte. Ori, în cazul judeţului Suceava, pentru zona Şcheia, preţurile sunt următoarele: 0,80 - 1,20 de lei/mp pentru terenurile situate în extravilan, respectiv 12 - 20 de lei/mp pentru terenurile situate în intravilan.

Asta înseamnă că sumele pe care proprietarii de terenuri le vor încasa ca despăgubiri vor fi ridicol de mici. Discrepanţele sunt colosale faţă de vecinii despăgubiţi deja şi care au încasat sume de câteva ori mai mari. De altfel, nemulţumirile în rândul oamenilor care ar urma să fie despăgubiţi după noua lege sunt tot mai mari.

„De ce pe un teren într-o gârlă, fără nici o valoare, s-au plătit câteva mii de euro, iar pentru terenul meu, aflat într-o zonă cu construcţii, să primesc doar praful de pe tobă. Nu voi permite niciodată să mi se ia terenul pe nimic. Îi voi da în judecată şi mă voi lupta până în pânzele albe”, a mărturisit Răzvan Guzu, unul dintre proprietarii de terenuri din zona Şcheia.

 

La Şcheia sunt 423 de parcele

Tronsonul de la Şcheia este şi cel mai lung din cele trei în care a fost împărţită şoseaua de centură. Este vorba de o distanţă de 7,6 km, pe care se regăsesc nu mai puţin de 423 de parcele care ar urma să facă obiectul evaluării pentru stabilirea preţurilor acordate drept despăgubiri. Practic, asta înseamnă câteva sute de proprietari nemulţumiţi, care se gândesc că nu pot fi păcăliţi pe faţă.

Oamenii au adus în discuţie şi faptul că alţi vecini au primit câte 2 lei/mp de la constructor pentru a-i permite acestuia să amplaseze utilajele pe terenurile lor.

„Cum se poate gândi cineva ca mie să-mi ia terenul şi să-mi plătească 1,2 lei/mp, iar vecinul să încaseze drept chirie 2 lei/mp şi să rămână şi cu terenul la finalul lucrărilor. O asemenea aberaţie numai în România se putea întâmpla. Este ca o a doua naţionalizare. Ni se iau pământurile cu japca, fără să se respecte dreptul de proprietate, parcă ne-am întors în comunism”, a punctat un alt proprietar de teren din zona Şcheia.

 

S-au plătit despăgubiri de circa 5 milioane de euro

Până în prezent s-au emis Hotărâri de Guvern pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri aflaţi în zona Moara şi în zona Pătrăuţi. Primul tronson măsoară aproape 2,5 km, iar al doilea are o lungime de 3,1 km, iar statul român a oferit despăgubiri care se ridică la circa 5 milioane de euro. La Moara, preţurile oferite au variat între 94,49 - 154,62 de lei/mp, în timp ce la Pătrăuţi evaluatorii au stabilit preţuri între 63,74 - 102,15 lei/mp, în funcţie de categoria terenului supus exproprierii.

Specialiştii spun însă că şi proprietarii de terenuri de la Şcheia ar trebui despăgubiţi în aceleaşi condiţii ca şi cei de la Moara şi Pătrăuţi, şi asta pentru că Legea 255/2010 spune că se aplică vechea lege acolo unde procedurile de expropriere erau în derulare. Se pare însă că reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu sunt de acord cu acest aspect şi doresc refacerea întregii documentaţii pentru parcelele supuse exproprierii la tarifele existente la Camera Notarilor Publici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naţionalizare forţată la şoseaua de centură a Sucevei.
 Vizualizări articol: 948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 8 voturi
Naţionalizare forţată la şoseaua de centură a Sucevei3.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 11:15:12
A) Câteva din formele pronumelui personal – cazul dativ (da-v-ar Dumnezău minte!)
Singular: pers. I - mie, îmi, mi; pers. a II-a - ție, îți, ți; pers. a III-a – lui, ei, îi, i;
Plural: pers. I – nouă, ne, ni; pers. a II-a – vouă, vă, vi,v; pers. a III-a – lor, le, li.
ÎMI repugnă să vă citesc comentariile.
ÎȚI dorești să fii luat în seamă.
ÎI pare rău după orele chiulite.
NE încrâncenăm să fim grămătici de modă veche .
VĂ doriți plata biblică a zilierului.
LE urez postacilor „marsh la alfabetizare”!

B) Timpul perfect compus al modului indicativ se formează cu formele de auxiliar ale prezentului verbului A AVEA și cu participiul verbului de conjugat.
AM furat. Ba tu AI furat. Iar A început „prosteala”? Noi AM fost fete mari. AȚI nenorocit o țară întreagă. Ceilalți AU furat cel mai mult.

Modul condițional- optativ se formează cu ajutorul formelor de auxiliar aș, ai, ar, am, ați, ar.
Formele timpului prezent:
AȘ dori să nu mai violați limba română.
AI vrea ca dreptatea să fie apanajul tău exclusivist.
AR vlea să prindă un coledzi.
AM dori cu toții un trai decent.
AȚI face bine să nu vă mai certați, răzeșilor.
AR vrea să divizeze și să stăpânească toată Bucovina.
Postacii lui Moș Pește, când e una din formele de mai sus scrieți legat. Când se realizează o construcție dintre o altă parte de vorbire și pronumele la dativ sau auxiliarul unui verb scrieți despărțit (să-mi dai lecții de morală, neplătindu-ți solda murdară, a-i răspunde e zadarnic, ne-am săturat de „tavarișci”, spălându-vă creierele, v-ați făcut de rușine.). Aveți șanse 75% să fiți luați drept ’Telectuali cu diplome frumos colorate.
1.1  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 19:44:45
Cu părere de rău îţi spun că oamenii ca tine îmi provoacă greaţă. Oamenii ca tine au pretenţii prea mari de la un popor incapabil şi recurg la injurii la adresa semenilor. Nu eşti cu nimic mai presus de cei care nu cunosc gramatica limbii romane. Ba mai mult decât atât, cunosc oameni care nu ştiu să se exprime corect ori să scrie corect, dar care nu îţi permit să jignească pe ceilalţi. A şti sau a nu şti a scrie corect nu te face mai inteligent respectiv mai prost decât altul şi acest lucru a fost dovedit de-a lungul istoriei,
1.2  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 20:58:50
punctul C) din Cărticica șefului de cuib.
Impresionează-mă cu altceva!
P.S. Nu folosi cuvântul „poporul” decât după ce te-ai șters la gură cu sulul de hârtie al lui Victor Rebengiuc. Prietenii știu care e ăla!
1.3  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 22:09:35
Replică de bordură semnată de un comentator semidoct. Adjectivul e susţinut de modul în care ai reuşit să deduci cum că aş vrea să te impresionez. Nu te lua prea în serios, maestre. E chiar naşpa să arăți voluntar că ești prost sadea... încetează.
1.4  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 22:25:59
Nu ești la curent cu ultimele update-uri propagandistice. Acum se spune mai nou sfertodoct ca simbol al mândriei apartenenței la tagma 'telectualilor electorali.
Voluntariatul etalării inculturii se refera la copii nevinovați pe care-i trimiteți carne de tun în linia I a campaniei electorale mascate și anticipate. Răstimp în care voi, ghijogii unși pe barbă cu seul autosuficienșei lumești, stați la căldurică și stivuiți cărămizi de euro infracționali pecetluiți cu paraîndărătul nerușinatei smulgeri de la gura văduvei, străinului sau orfanului.
Nu ai observat că puștii au bun simț, au înțeles și v-au lăsat cu ochii în soare?
MARSH ÎN POULA MEA BOVINĂ CRIPTOCOMUNISTĂ! SIK_TIR Lăstar Marxist! Capul jos în troaca existenței tale orizontale de miriapod venal!
1.5  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(15 apr 2011, 23:02:49
„Cu creionul pe-o hârtie/ O păpușă-am desenaaaat....”
1.6  RE: Aceasta nu-i castravete, e calea comeatii trimis de
(16 apr 2011, 01:08:58
Am umplut un caiet de desene și ioc! Bă' da' la nica nu-s bune loazele astea peceriste. Se ascund în umbră, vin pe la spate, te mușcă de koor și dispar voinicește. Când te întorci gospodărește și vrei să începi un concert de muzică de bach, că de l-ai avea în față i-ai suci mutra la spate, hopa că viteazul Beria/Derjinski a luat-o la fugă. Normal, că doar e obișnuit să-i facă copiii treaburile-i infecte.
Loază komsomolistă, zoaie de șenilă rusească, ra_hat de partizan aburind a samagoni să nu-ți prind nici umbra pe forum că-ți rup picioarele din koor și ți le înnod în jurul gâtului! (metaforic)
2.   ALTMINTERI DRAGII MOȘULUI … trimis de
(15 apr 2011, 11:16:14
„Firar al naibii pajistea pe kr a păscut oaia din lâna căruia sa făcut pătura,și pe care sau motănit maicăta și cu ???? atunci când teau făcut pe tine căcât de bine mai era dak nu apăreai pe lume să stai ca proastan târg pe forumuri uitândute galeș la Porți Noi și Neînțelese!”
Cool nu? Sau e nașpa să arăți voluntar că ești prost sadea?
3.   Dar e ok ba. trimis de
(15 apr 2011, 11:37:13
Lasa ca e foarte bine. Sunt multi samsari care au facut combinatii cu terenurile primariei scheia inainte sa se aprobe exproprierile. Stiau ei ceva. Acum si-au tras teapa. Asa este si normal. Nu putem plati din buzunarele statului niste smecheri care cred ca imbogatirea pe seama prostilor va tine la infinit:)
4.   Comunisti vopsiti trimis de
(15 apr 2011, 12:20:02
Pai cu ce is mai prejos astia decat comunistii? Comunistii nu-ti dadeau nimic cand te dadeau afara din casa si ti-o demolau, capitalistii de azi iti dau 50 de euro pe casa. Asta e diferenta dintre comunism si capitalism? Ambii lucrau/lucreaza legal, pe baza legilor de atunci/acum... Daca e legal nu inseamna ca e corect. Peste ani si ani, oamenii din Scheia isi vor recupera banii la justa valoare a terenurilor. Bine ca de furaciuni sunt bani dar de platit oamenilor terenul la valoarea pietii nu sunt.
5.   Corectitudine sa fie pt. toti,,,,,,,,,,,,,, trimis de
(15 apr 2011, 12:38:59
Pai daca la MOARA si PATRAUTI s-au platit un pret bunisor ,de ce la scheia si sf. ilie sa pacaleasca oameni ,pt. ca cei din mihoveni au luat verzisori,ceva e la mijloc ,bani sant dar cauta fraeri,dehhhhhhhhhh la banca daca stau se aduna ceva malai de un macinis ?dacai bal bal sa fie pentru toti.Centura sucevei e foarte necesara dar cei ce au parcelele pe acest tronson trebuie sa-si ia banul fara dubi si sa nu fie inselati de catre organele locale si de stat.Deja la SCHEIA a inceput escavarea fara voia oamenilor al carora ogoare sant proprietari legali .PRIMARUL are datorie sa ajute acesti oameni si cu cei de la firma COLAS ,,FRANTA sa faca dreptate si ordine nu sasi bage utilajele unde vor ei fara voia oamenilor ,stiind ca pe unde trece varianta in proportie de 98 %e domeniu privat si omul de rand nu are voie sa fie luat drept milog si sasi bata joc de proprietatea lui pe care o are din mosi-stramosi cu acte in regula.
6.   Comentariu trimis de
(15 apr 2011, 14:49:22
am si eu o intrebare, daca ei platesc in functie de pretul Camerei Notrailor Publici, institutie mafiota din vechi rastimpuri , si care aveau preturi mici pentru a insela statul in plata impozitelor, care e vina statului????? sa merga sa ceara despagubiri la mafiotii de la CNP suceava..... am mai vazut comentarii de genul,´´ pai daca unu´din Moara a luat un milion si eu vreau doua milioane´´ pai nea´Mitica gandirea ta e ca si in comunism unde un lucrator dintr-o mareata fabrica avea acelasi salar cu un doctor sau inginer...pai nu e chiar asa, puteati vinde de mai demult dar v-ati zgarcit, asa ca acum luati ce spune legea. pamantul tau poate costa 1 leu si al vecinului 100. .... acum hai la facut strazi ca nevoie avem, .....
7.   HA HA HA trimis de
(15 apr 2011, 15:43:29
CU JAPCA TREBUIESC LUOATE DACA ERA NEA NICU NU TE MAI INTREBA NIMIC.PE AICI TRE SA TREACA PE AICI VA TRECE SI CU ASTA BASTA,NU CONTA CA E CASA SAU GARAJ DRUM SE FACEA.CE A FACUT CEAUSESCU ASTEA NU AU PUTUT SA INTRETINA.AU RAMAS TERENURI PARLOAGE,CONSTRUCTI NETERMINATE,UZINE,FABRICI DISTRUSE TOT CE A FACUT EL IN ZIUA DE AZI E DISTRUS.NICI SA INTRETINA NU AVUT PUTEREA SI SANT VRE-O 500 DE MARTALOGI SI CURVE LA CONDUCERE SI NU POT SA CONDUCA O TARA.EL ERA UNUL SI A REUSIT.DAR CAND AU VAZUT HOTII CA A ADUS TARA LA ZERO SAU RASCULAT SI ADICA AU FACUT REVOLUTIE,CE TATA FOST COMUNISTA SI-A EXECUTAT PRESEDINTELE?NU A AVUT DREPTUL LA UN PROCES CUM AU AVUT ALTI?ROMANIA.DOMNUL ILIESCU ESTE VINOVAT EL LA UCIS DIN ORDINUL LUI.
8.   PAMANTURI trimis de
(15 apr 2011, 15:45:38
TARANI AU VRUT PAMANTURILE SA LE LUCREZE ACUM AR TREBUI TRASI LA RASPUNDERE CEI CE LASA PAMANTURILE NELUCRATE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei