Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dumbravă: Noile Coduri, în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea studiilor de impact

Vineri, 15 Aprilie 2011 (14:26:06)

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a susţinut, vineri, că noile Coduri ar trebui să intre în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea studiilor de impact privind aceste acte normative.

"Codurile ar trebui să intre în vigoare la cel puţin zece luni după finalizarea studiilor de impact. Sigur că şi sistemul să reacţioneze benefic, să ofere datele necesare pentru realizarea acestor studii de impact. Ele sunt mai mult decât utile. Sunt necesare pentru a vedea ce resurse umane şi materiale sunt şi unde anume trebuie concentrat", a declarat şeful CSM, în cadrul seminarului "Pregătirea implementării noilor coduri: instituţii noi procesual-penale", unde au participat judecători, procurori, conducerea instanţei supreme etc.

Judecătorul Horaţius Dumbravă le-a transmis magistraţilor că noile coduri se vor aplica nemaifiind cale de întoarcere. "Mesajul dat în mod decisiv şi hotărât al ministrului Justiţiei cu privire la intrarea vigoare ale noilor coduri, este un semnal mai mult decât necesar pentru sistem. Sistemul trebuie să înţeleagă că nu există cale de întoarcere", a subliniat şeful CSM.

Dumbravă a declarat că este momentul ca profesioniştii să fie pregătiţi, mai fiind discuţii asupra momentului când intră în vigoare Codurile.

"Nu numai că intră în vigoare (Codurile-n.r.), dar trebuie să discutăm şi când intră în vigoare", a spus judecătorul Dumbravă, adăugând: "Codurile vor intra în vigoare atunci când sistemul este pregătit".

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, prezent la deschiderea seminarului, a ţinut să transmită un mesajul către magistraţi că se vor aplica noile Coduri. "Primul mesaj pe care aş vrea să-l adresez este: Codurile acestea se vor aplica! Şi spun asta pentru că ştiu că aţi mai cunoscut experienţa dezbaterii unor coduri elaborate la nivel Executiv, Legislativ, dar care nu au mai fost puse în aplicare", a susţinut Predoiu.

La rândul său, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a făcut apel ca magistraţii să colaboreze cu Ministerul Justiţiei (MJ), pentru că ar fi util, în primul rând, sistemului judiciar să aibă studii de impact bazate pe realităţile obiective de la instanţe şi parchete.

Totodată, Horaţius Dumbravă a spus că, dacă mai apar mesaje că ar exista tensiuni între CSM şi alte instituţii, acestea sunt false, pe problemele importante, de esenţă, pentru sistemul judiciar existând un mesaj unitar.

"Să nu aveţi nicio îndoială din acest punct de vedere, chiar dacă apar mesaje că suntem într-un mic conflict. Nu este adevărat. Sunt mesaje false, pe chestiunile de esenţă, noi avem o voce unitară ", a subliniat şeful CSM.

Dumbravă a afirmat CSM s-a conectat imediat cu MJ în vederea pregătirii sistemului pentru implementarea Codurilor.

Studiile de impact privind Codurile au început din luna ianuarie, urmând a exista runde de evaluări ale acestora, pe parcursul anului, potrivit oficialilor MJ.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumbravă: Noile Coduri, în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea studiilor de impact.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumbravă: Noile Coduri, în vigoare la cel puţin zece luni de la finalizarea studiilor de impact0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei