Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A greşit doar o dată!

Cum motivează judecătorii scandaloasa condamnare a şoferului băut care a omorât un copil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Decizia de condamnare la doar şase luni de închisoare cu suspendare a şoferului care, în stare avansată de ebrietate, a omorât un copil de 14 ani, caz despre care Monitorul de Suceava a relatat acum câteva zile, este motivată de judecători în principal prin faptul că inculpatul este un cetăţean model în societate, care şi-a recunoscut fapta şi care a ajutat financiar familia îndoliată, condiţii în care, sunt de părere magistraţii, scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea unei condamnări cu executare.

 

Accidentul care a însemnat moartea copilului de 14 ani s-a petrecut pe 23 iulie 2010, seara, în jurul orei 18.00, pe strada Foresta din municipiul Vatra Dornei, la ieşirea din staţiune spre Dorna Arini.

Conform anchetei poliţiei, Marius George Pâslariu, în vârstă de 26 de ani, aflat la volanul unui autoturism Ford Mondeo, circula cu viteză excesivă, cauză din care, într-o curbă deosebit de periculoasă, a scăpat volanul de sub control. Maşina a intrat pe sensul opus de mers, a sărit pe trotuar, oprindu-se abia după ce s-a lovit violent de un stâlp din beton.Din păcate, în drumul necontrolat, autoturismul l-a lovit în plin pe Anton David, copilul de 14 ani, care se deplasa pe o bicicletă, pe sens opus. Iniţial, constatarea poliţiei a fost că minorul se deplasa pe trotuar. Ulterior însă, conform expertizei de specialitate, s-a stabilit că acesta circula cu bicicleta undeva în imediata apropiere a trotuarului, însă pe carosabil. Călcat de maşină şi târât sub roţi până în curtea unui cimitir din apropiere, copilul (membru al unei familii de romi care locuieşte în zonă) a decedat în scurt timp, cu grave leziuni produse prin strivire.   

Probele biologice de sânge recoltate şoferului au indicat starea avansată de ebrietate a acestuia, 2,25 grame per litru alcool în sânge.

 

Opinia judecătorului: un inculpat care a comis o greşeală 

Printr-o decizia emisă de Judecătoria Vatra Dornei pe 10 martie 2011, şoferul în vârstă de 26 de ani a fost condamnat la o pedeapsă de şase luni de închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de doi ani şi jumătate, timp în care nu are voie să mai comită alte infracţiuni, în caz contrar urmând a executa condamnarea de şase luni de închisoare.

În urma unei cereri transmise de Monitorul de Suceava Judecătoriei Vatra Dornei, am intrat în posesia motivării acestei decizii de condamnare, cea în care magistraţii explică practic de ce au aplicat această pedeapsă foarte blândă pentru şofer.

Din punctul de vedere al judecătorilor, Marius George Pâslariu a comis doar o mare greşeală urcându-se beat la volan, conduita sa de viaţă fiind una ireproşabilă.

Inculpatul a depus la dosar o mulţime de caracterizări pozitive cu privire la persoana sa, printre altele una venind chiar din partea Primăriei municipiului Vatra Dornei.

 

Conduită exemplară, atitudine sinceră de recunoaştere şi regret

În toată motivarea, magistraţii trag doar concluzii elogioase la adresa autorului accidentului.

„Inculpatul nu are antecedente penale, iar din ancheta socială şi caracterizările depuse la dosar rezultă că a avut o conduită exemplară în familie şi societate, fiind angajat ca educator social la Centrul de zi pentru copii proveniţi din familii cu probleme deosebite.

De asemenea, în cauză s-a dovedit că după săvârşirea faptei inculpatul a depus toate eforturile pentru a acorda sprijin familiei victimei, sens în care a achitat suma de 10.000 de lei, iar în faţa organelor de cercetare şi urmărire penală a avut o atitudine sinceră de recunoaştere şi regret a faptei, nezădărnicind în nici un fel aflarea adevărului...”, este o parte din motivarea judecătorilor.    

Cu aceste argumente, alături de multe altele, judecătorii au stabilit că în cazul lui Pâslariu se poate accepta coborârea pedepsei sub minimum special prevăzut de lege, iar pedeapsa se poate executa cu suspendare.

 

Atitudinea de după accident, departe de una de recunoaştere şi regret

Pentru o imagine cât mai corectă asupra situaţiei, aşa-zisa atitudinea sinceră şi de regret a faptei este extrem de discutabilă, cel puţin în perioada imediat după accident. După cum constata poliţia la acea vreme, şoferul a fost foarte agitat şi necooperant după accident, s-a eschivat în a sufla în etilotest, iar apoi a amânat în mai multe rânduri audierea ori reţinerea sa, internându-se în două unităţi medicale. Avea să devină mai cooperant şi să-şi recunoască vina abia după reţinerea sa preventivă, survenită la mai bine de două săptămâni de la producerea accidentului.

 

Concluzie judecători: copilul mort în accident, neatent şi pe o bicicletă mult prea mică 

Cât despre copilul mort în accident, judecătorii arată şi culpa sa în producerea tragediei. Băiatul, arată judecătorii, „circula pe o bicicletă mult prea mică pentru vârsta sa, avea un traiect în zig-zag şi era neatent la trafic întrucât discuta cu o persoană mai în vârstă”. Aceste constatări, pe care vă lăsăm pe dumneavoastră să le apreciaţi, au cântărit şi ele în decizia de condamnare cu suspendare.

Reamintim că decizia de condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare a fost atacată cu recurs de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, cauza urmând a se rejudeca la Curtea de Apel Suceava. De asemenea, surprinzător la prima vedere, recurs a depus şi Marius George Pâslariu, învinuitul din dosar. 

Conform Codului Penal, uciderea din culpă, atunci când conducătorul auto are o concentraţie alcoolică ce depăşeşte limita legală, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani.

 

Tatăl băiatului vrea să-l usuce de bani pe şofer: solicită 100.000 de lei numai pentru un monument funerar 

Augustin David, tatăl copilului decedat, şi Marius George Pâslariu se vor judeca şi într-un proces distinct, pe cale civilă, în care primul solicită de la învinuit despăgubiri de 150.000 de euro.

Bărbatul are nişte pretenţii cel puţin ciudate. El solicită 100.000 de lei, sumă care să reprezinte contravaloarea unui monument funerar pentru copilul decedat, 5.000 de lei pe an pentru pomenirile anuale de până la şapte ani, plus, până la 150.000 de euro, contravaloarea întreţinerii la bătrâneţe.

Mai trebuie spus că tatăl victimei a lăsat la aprecierea instanţei dacă să emită o condamnare cu suspendare şi nu a înaintat recurs la decizia Judecătoriei Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum motivează judecătorii scandaloasa condamnare a şoferului băut care a omorât un copil.
 Vizualizări articol: 994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Cum motivează judecătorii scandaloasa condamnare a şoferului băut care a omorât un copil3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Incerc sa inteleg trimis de
(15 apr 2011, 11:16:58
Pai asa spuneti. Are el pe cineva pe la primarie, care e pus bine cu judecatorul....
2.   Nu suntem surprinsi ! trimis de
(15 apr 2011, 13:05:13
Situatia data nu s-ar fi petrecut daca judecatori ar raspunde de faptele lor, insa cum nimeni nu are dreptul sa-i traga la raspundere ,ei dau verdicte dupa cum vor ei personal nu dupa cum scrie in lege . Indiferent a cui copil a fost . este vorba de fapta nu de unde provine victima . Acest caz ar trebui sesizat CSM-ului si de vazut cum reactioneaza acesta iar daca nici CSM-ul nu reactioneaza conform cu legislatia existenta atunci parlamentul ar trebui sa adopte de urgenta legea raspunderi judecatorilor . As fi curios sa vad daca si dupa adoptarea legii raspunderii judecatoresti se vor mai petrece asemenea verdicte.
3.   Pile,relatii,bani trimis de
(15 apr 2011, 13:36:24
ziaristilor ia cautati voi si vedeti cine e acest marius paslariu si cate rele a facut pana la varsta de 26 ani,cine sunt parintii lui ,ce bani au si ce relatii au in vatra dornei..cum e posibil sa omori un om si sa iti dea 6 luni cu suspendare ..cat despre tatal copilului pare mai degraba interesat de bani decat de pedepsirea faptasului
4.   Da MODERAT ! trimis de
(15 apr 2011, 16:16:00
De acord cu tine , familia ar trebui sa sesizeze CSM-ul in temeiul Legii nr. 303/2004 , art. 99 lit. h dar nu in ultim rand aceasta plangere consider ca trebuie coraborata cu una pe latura penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru abuz in serviciu in forma calificata .....
Totul depinde de alegerea familiei .
5.   Sau trimis de
(15 apr 2011, 18:51:51
Conform Legii 202/2010 cunoscuta si sub numele Mica Reforma in Justitie (intentii bune, dar per total o porcarie), daca recunosti fapta si probatoriul administrat, beneficiezi de o reducere de 1/3 din pedeapsa inchisorii. Masura asta e cumva pt. a degreva instantele si parchetele care sunt pline de dosare si sa incurajeze cooperarea si aflarea adevarului. Mi se pare discutabil...
6.   Comentariu trimis de
(15 apr 2011, 19:26:10
este rusinos si de-a dreptul scandalos.pur si simplu daca vrei sa scapi de o persoana .....incomoda,l-ai atins bine cu masina si in cel mai rau caz primesti 3- 6 luni cu suspendare.bravoooooooo justitiei romaneeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.
7.   Justitie de 2 lei trimis de
(15 apr 2011, 22:47:53
Deci, ca sa inteleg si eu...
Ma duc la crasma, beau ca o vita, ma fac ranga, ma urc la volan si dau cu masina peste copilul judecatorului. Copilul crapa...
Cand ma trezesc din betie, recunosc fapta, adopt o atitudine sincera, le dau niste bani, merg si la inmormantare.
Tot 6 luni cu suspendare iau? Nu am antecedente penale.
8.   PIERREVAILLANT trimis de
(16 apr 2011, 00:02:00
Imi place cum ai gandit dar bine ar fi daca vei face o petitie in acest sens adresata judecatorului sau presedintelui judecatoriei ....tare curios as fi de raspuns
9.   PILA E PRIMARU trimis de
(18 apr 2011, 21:28:41
Era prietenul fetei primarului de aia da si primaria caracterizari in instanta....
Nu am stiut ca intra in atributiile primarului asa ceva...
Unde mai pui ca au si preocupari comune...a se citi alcolemii comune.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei