Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gândul: Vameşii îşi furau şpăgile şi se filmau între ei când ascundeau banii

Marţi, 1 Martie 2011 (17:08:00)

Vameşii de la Moraviţa ascundeau în doze de cola banii primiţi ca mită de la contrabandiştii de ţigări, pe care le puneau în canalele din apropierea punctului de frontieră şi se filmau între ei când numărau şpaga, cu ajutorul camerelor de supraveghere a traficului, scrie "Gândul".

În documentele anchetatorilor, citate de Gândul, procurorii anticorupţie care s-au ocupat de vama Moraviţa relatează cum poliţiştii şi vameşii şpăgari îşi subtilizau unii altora mita primită de la contrabandişti. Mita era introdusă în doze de cola, care erau ascunse în canalele din preajma punctului de trecere a frontierei. Pentru a depista locul exact în care erau ascunse dozele cu bani, "oamenii legii" se spionau cu ajutorul aparaturii achiziţionate recent pentru accederea la spaţiul Schengen. Apoi, dozele erau subtilizate înainte de finalul turei, adică înainte ca cei care ascunseseră dozele să revină pentru a şi le recupera. În toată tevatura, exista şi un neajuns - banii se udau şi trebuiau uscaţi. De aceea, în punctul vamal existau numeroase uscătoare de păr.

"Aparatura de supraveghere a traficului era direcţionată către câmp, camerele de supraveghere fiind utilizate de inculpaţi ca să-i depisteze pe acei inculpaţi care adunau banii din canale şi nu îi împărţeau la finalul turei de lucru. În repetate rânduri au existat scandaluri, mai ales pentru că în urma precipitaţiilor bancnotele din canal se udau şi erau nevoiţi să le usuce cu fohnul în interiorul punctului de trecere a frontierei la finalul zilei", se arată în documentele citate.

Un vameş şi doi poliţişti de frontieră au fost surprinşi de mai multe ori de camerele de supraveghere montate în birourile din Vama Moraviţa şi Vama Naidăş urmărind filme porno într-un birou al poliţiei de frontieră, unde se încuiau şi îşi petreceau câte 2-3 ore pe tura de noapte, în timp ce colegii lor încasau şpăgile în punctul de trecere a frontierei.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), 93 de la vămile Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş) şi 32 de la Vama Albiţa (Vaslui).

Ultima acţiune a avut loc în 23 februarie, la Vama Ploieşti, în acest caz fiind arestat şeful biroului vamal, Cornel Costea.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gândul: Vameşii îşi furau şpăgile şi se filmau între ei când ascundeau banii.
 Vizualizări articol: 704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gândul: Vameşii îşi furau şpăgile şi se filmau între ei când ascundeau banii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei