Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2011 - Anul XVI, nr. 49 (4647)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru: 46% din români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% cred că economia merge bine

Marţi, 1 Martie 2011 (13:36:22)

Aproape jumătate dintre români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% apreciază ca "bună" situaţia actuală a economiei naţionale şi doar 14% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia în 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marţi.

Raportul naţional Eurobarometru 74 a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de către autorul său, Horia Domnariu, director de cercetare la Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei. Datele pentru România au fost culese în perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010 pe baza unui eşantion naţional de 1001 de persoane, cu vârste de cel puţin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.

Studiul arată că 46% dintre români sunt satisfăcuţi de viaţa lor în general. Nivelul de satisfacţie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), însă reprezintă o creştere semnificativă comparativ cu primăvara anului 2010, când acest indicator înregistrase o scădere de peste 10%, ajungând la 36 de procente.

Comparativ, media la nivelul UE a cetăţenilor care se declară satisfăcuţi de propria viaţă în general este cu aproape 30% mai mare faţă de nivelul înregistrat în România, ajungând la 78%. Cele mai ridicate valori s-au înregistrat în ţările nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scăzute decât în România se înregistrează doar în Portugalia (45%) şi în Bulgaria (38%). În cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfacţie faţă de propria viaţă în general este mai scăzut, media fiind de 65%.

În ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie al românilor cu viaţa proprie, acesta variază în funcţie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din românii din marile oraşe sunt mulţumiţi de propria viaţă, în timp ce procentul în mediul rural este de 39%.

Eurobarometrul arată în schimb că pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativă privind situaţia economiei româneşti, procentul celor care o consideră "destul de proastă sau foarte proastă" crescând de la 90% în primăvara lui 2010 la 94% în toamna lui 2010.

De altfel, la nivelul întregii UE aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor UE au o părere proastă sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, de şapte ori mai mic decât media la nivelul UE 27 (28%).

Există de asemenea state în care percepţia publică asupra situaţiei economiei s-a ameliorat pe parcursul anului 2010. Este vorba despre Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10 la 17%) şi Estonia (de la 26 la 32%).

Totodată, Eurobarometrul arată că la nivelul UE există şi state în care percepţia asupra situaţiei economiei naţionale este una categoric pozitivă. Este vorba despre Suedia (85%), Luxemburg (79%), Austria şi Finlanda (61%). Cazul cel mai spectaculos este cel al Germaniei, unde anul 2010 a marcat o schimbare de opinie semnificativă. Astfel, Eurobarometrul din primăvara lui 2010 arăta că 62% din germani apreciau situaţia economiei lor naţionale drept proastă sau foarte proastă. În toamna lui 2010 însă, 68% din germani apreciază drept bună situaţia economiei lor naţionale.

Studiul prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti arată că, în pofida acestei aprecieri negative asupra situaţiei actuale a economiei, optimismul românilor referitor la evoluţia vieţii lor a crescut în 2010. Astfel, numărul românilor care cred că viaţa le va fi mai bună în următorul an a crescut de la 16 la 22% între primăvara şi toamna lui 2010. Paradoxal, studiul arată în schimb că doar 14% din români anticipează o îmbunătăţire a situaţiei economiei în următoarele 12 luni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurobarometru: 46% din români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% cred că economia merge bine.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurobarometru: 46% din români sunt mulţumiţi de viaţa lor, deşi doar 4% cred că economia merge bine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei