Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 feb 2011 - Anul XVI, nr. 27 (4625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IPS Bartolomeu a fost înmormântat în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj

Joi, 3 Februarie 2011 (15:51:53)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al IPS Bartolomeu a fost depus, joi, în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, după onorul prezentat de Garda Militară şi intonarea imnului naţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sicriul cu trupul IPS Bartolomeu a fost adus în faţa criptei ierarhilor după procesiunea în care a fost înconjurată Catedrala Mitropolitană şi a fost purtat pe braţe de mai mulţi preoţi.

Garda Militară a prezentat onorul, iar apoi a fost intonat imnul naţional.

Cortegiul funerar alcătuit din preoţi şi înalţi ierarhi a fost urmat de un alai al oficialităţilor prezente la înmormântare, din care a făcut parte şi premierul Emil Boc. Primul-ministru şi alţi oficiali au coborât în subsolul catedralei, unde a avut loc înhumarea.

Peste sicriul IPS Bartolomeu a fost turnat pământ reavăn, adus special de la Nicula, pentru a fi respectat testamentul Mitropolitului Clujului.

Conform estimărilor jandarmilor, la ceremonia funerară au participat peste 4.000 de persoane.

În Piaţa Avram Iancu au fost instalate trei ecrane de mari dimensiuni, pentru ca enoriaşii să poată urmări slujbele transmise în direct la televiziune. De asemenea, jandarmii au instalat în piaţă garduri metalice pentru a preveni înghesuiala.

Slujba de Liturghie, care a început la ora 9.00, a fost oficiată de un sobor de mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, în frunte cu Patriarhul Daniel.

Potrivit unei liste comunicate de Mitropolia Clujului, pe lângă Patriarhul Daniel, la ceremoniile religioase au participat 27 de înalţi ierarhi ortodocşi din toată ţara şi din străinătate - mitropoliţi, arhiepiscopi şi episcopi, la slujba de Liturghie asistând şi deputatul PNL Horea Uioreanu, fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.

La ora 12.00, a început slujba de înmormântare, oficiată de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tot atunci ajungând la Catedrala Mitropolitană premierul Emil Boc, care a asistat la ceremonie.

După slujba de înmormântare, sicriul a fost scos din lăcaşul de cult şi purtat într-o procesiune care a înconjurat biserica.

Oficialii Mitropoliei Clujului se aşteptau ca la slujba de înmormântare să asiste peste 10.000 de persoane.

Mitropolia Clujului va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor prezenţi la înmormântarea IPS Bartolomeu, ca pomană "de suflet" pentru mitropolitul trecut la cele veşnice.

Ordinea publică a fost asigurată, pe durata funeraliilor, de peste 150 de jandarmi şi peste 90 de poliţişti de la Poliţia Rutieră şi de la siguranţa publică.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, care se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, a murit luni.

Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seară, la Catedrala Ortodoxă din Piaţa "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, după ce o scurtă slujbă de pomenire a avut loc în curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu.

Preoţi şi călugări de la bisericile şi mănăstirile din zona Mitropoliei Clujului au oficiat, zi şi noapte, de marţi până joi, slujbe de pomenire în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, la catafalcul înaltului ierarh. Sute de credincioşi au asistat la aceste slujbe şi au mers să îi aducă un ultim omagiu IPS Bartolomeu, iar reprezentanţii autorităţilor au depus coroane de flori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IPS Bartolomeu a fost înmormântat în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj.
 Vizualizări articol: 343 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IPS Bartolomeu a fost înmormântat în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei