Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 feb 2011 - Anul XVI, nr. 27 (4625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Un copil traversează strada în frig

 

Mi-am luat o nouă maşină. Deşi “nouă” se potriveşte cu ea ca nuca în perete. Mi-am luat altă maşină – e mult mai potrivit. Ies cu ea din drumul naţional care merge de la Târgu Neamţ la Poiana Largului, în drumul care merge spre Sihăstria. Chiar în acea intersecţie găsesc trei autostopişti. Deşi nu mi se deschid portierele şi am o problemă cu direcţia, mă hotărăsc să îi iau – sunt vreo zece kilometri care se fac cu viteza a doua.

 

Copilul neascultător

Sunt doi adulţi, o femeie şi un bărbat, şi un copil de şase - şapte ani. Copilul mă întreabă dacă poate să stea în faţă. “Dacă te lasă părinţii tăi, da”, îi răspund. Bărbatul îmi spune că nu e tatăl lui. La o privire mai atentă, văd că are barbă şi plete de monah. Femeia încearcă să îşi pună bagajele în portbagajul meu plin, care, pe deasupra, nici nu se deschide. O mare tevatură. Îi explic că îi voi pune bagajele tot în spate. Brusc, monahul se revoltă: “Să stea copilul cu mama lui!” Şi îl apucă pe copil, care se instalase confortabil în faţă, îl scoate din maşină şi se aşează în locul lui. Copilul se supără şi începe să plângă. Nu mai vrea să urce în maşină. Eu caut să-l împac. Monahul se dă jos din maşină, îl ia pe sus şi îl azvârle pe bancheta din spate, zicând: “N-avem timp să stăm!”, dar copilul ţâşneşte din maşină glonţ şi devine şi mai căpos. Eu îl rog pe monah să se mute în spate şi îi promit copilului un covrig. Nu vrea şi nu vrea, aşa că femeia renunţă. Va lua altă ocazie.

Pe drum, monahul caută să se justifice: copilul era neascultător – “şi cum va fi când va fi mare, dacă acum e aşa…”

Eu îi întâmpin justificarea cu răceală: “Nu aţi avut copii”, îi spun. “Eu am o fetiţă de şapte ani. Altfel trebuie să ne purtăm cu copiii.”

Cumva, în mintea mea, eu l-am judecat pe acest monah. A doua justificare a lui, că a avut o copilărie grea înainte de mănăstire, mă lasă şi ea rece.

 

Minciuna şi supărarea

În apropiere de Mănăstirea Secu, alte două persoane se urcă lângă monah. Când să pornesc, uşa din stânga spate, singura utilă pe spate, e deschisă. “E închisă”, îmi spune monahul, “puteţi pleca”. Apoi îşi dă seama de eroare: “A, mă iertaţi, era deschisă.” “Pentru ce să vă iert?”, întreb eu care încă rumeg supărarea de pe urma poveştii cu copilul. “Pentru că v-am indus în eroare. Dar dumneavoastră nu v-aţi supărat pe mine, nu?” “Staţi liniştit.” Dar aceste vorbe sunt o minciună. Pe acest monah eu, nemernicul, deja l-am judecat.

Mă întorc de la Sihăstria şi răsuflu uşurat. Femeia şi copilul nu mai sunt în drum, semn că i-a luat cineva.

La câteva zeci de metri mai încolo, în drumul naţional, culeg de pe margine o femeie care pare destul de necăjită. Va merge cu mine până la intrarea în Târgul Neamţ. Pe drum mă înnebuneşte cu toate problemele ei: unei fetiţe a ei îi curge sânge din nas (i s-a întâmplat şi fetiţei mele într-o perioadă, e un efect al creşterii rapide, parcă), nu are bani de lemne, va prăşi pe la oameni prin sat şi tot aşa. Nu se opreşte din ale ei, oricât aş încerca eu să schimb subiectul.

 

“Domnu’, staţi să vă spun ceva!”

Opresc înainte de intrarea în Târgul Neamţ, pentru că femeia o va apuca spre Piatra. Refuz banii femeii şi scot banii mei din buzunar, pregătindu-mă să-i dau eu nişte bani. De peste drum răzbate un strigăt disperat: “Domnu’! Domnu’!” şi un copil se repede spre maşina mea. “Un ţigan”, zice femeia care aşteaptă să îi dau bani. Copilul e deja la fereastra mea. “Domnu’, staţi să vă spun ceva!” Nu ştiu ce şi cum să le dau. Când îmi scosesem banii eram hotărât să-i dau femeii 15 lei, dar acum, văzându-l pe copil, i-aş da lui 5 şi femeii 10. Dar parcă acest copil e prea agasant, prea agresiv. Îi dau femeii 15 lei şi copilului un leu, după care închid fereastra. Copilul devine şi mai disperat: “Domnu’, staţi să vă spun…!” şi se repede, ocolind maşina, la portiera pe care tocmai coborâse femeia. “Sunt grăbit”, îi spun, “lasă-mă să plec… Doar ţi-am dat bani. “ Dar el se apucă de portiera mea, pe care o ţine deschisă, şi mai disperat: “Domnu’! Domnu’! Staţi să vă spun…” Dar eu, după ce mi-a făcut femeia care tocmai a coborât, nu mai pot să ascult pe cineva văitându-se. Mă cuprind nişte nervi cumpliţi şi încep să răcnesc: “Tâmpitule! Măgarule! Idiotule! Închide odată uşa aia, că mă grăbesc!” Speriat, copilul împinge portiera, pe care eu o apuc şi o trântesc. Apoi demarez în trombă.

Dar după câteva sute de metri încep să mă gândesc… Copilul acela stătea acolo, în frig, aşteptând o ocazie, cu o pungă cu o pâine feliată în mână… Mai merg puţin şi îmi dau seama: copilul acela care stătea acolo în frig, aşteptând să îi dea cineva câţiva bănuţi şi să ajungă în vreun sătuc dinspre Pipirig, era aproapele meu. Iar eu am călcat porunca iubirii şi, în loc să-l ajut, l-am ocărât cum mi-a venit la gură.

La Râşca, mă spovedesc duhovnicului meu şi văd totul şi mai clar: Dumnezeu mi-a arătat care e măsura mea după ce mi-am judecat aproapele, pe acel monah de la Sihăstria, fără să îi ascult cum se cuvine dezvinovăţirea… Eu am căzut până la gât în păcatul în care acel monah abia dacă intrase până la glezne…

Doamne, ai Tu milă de aproapele meu faţă de care eu n-am avut nici milă, nici iubire, nici înţelegere. Ai milă de acel călugăr pe care nu l-am înţeles şi de acel copil pe care nu am vrut să-l ascult. Lucrează în viaţa lor, dă-le pace şi belşug şi apără-i de tot răul. Şi iartă-l pe ticălosul care a povestit toate acestea, cel atât de grabnic judecător al altora şi atât de nemernic în faţa Ta.

 

(Marius IANUŞ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un copil traversează strada în frig.
 Vizualizări articol: 994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 21 voturi
Un copil traversează strada în frig4.6521

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Trebuie sa va nasteti din nou"! trimis de
( 3 feb 2011, 12:18:34
Viata este o permanenta lupta intre bine si rau ,intre a infaptui pacatul sau a face Voia lui Dumnezeu! In dialogul Sau cu Nicodim,Domnul Iisus ne atrage atentia TUTUROR ca trebuie sa ne nastem din nou,adica la o noua viata in Hristos, viata dusa numai dupa invataturile Sale!Trebuie sa ne inpotrivim pacatului(care-i in mii si mii de feluri!) "pana la sange"cum ne invata Apostolui Pavel! Atata timp cat ducem o viata duplicitara - zi de zi-,cand suntem si buni si rai,si iubitori si oamenii ai urii slujim de fapt la doi stapani:si lui Dumnezeu si lui Mamona...si asta-i cel mai grav lucru pt. manuirea noastra! Capitolul 13 din 1Corinteni(capitolul Iubirii)ar trebui sa ne faca nici sa nu putem dormi noaptea...
2.   In acest context... trimis de
( 3 feb 2011, 12:33:08
Mai vad pe unii care se cred mari drept credinciosi si, in nepricepera lor, ii urasc pe fata pe cei de alte confesiuni,pe betivi,pe talhari si violatori,pe homosexuali,pe criminali si curvari,judecandu-i cu asprime si ravnind astfel la locul lui Dumnezeu, precum Satana...Astfel de "crestini" habar nu au ca ei vor fi primii si cel mai aspru judecati la Infricosata Judecata de catre Dumnezeu ca principali calcatori ai Legii Sale,acea Sfanta si Tainica Lege a Iubirii fata de semeni !"Cine uraste pe fratele sau este un ucigas"!(spune Sfanta Scriptura!)si,Doamne Sfinte,cat de multi ucigasi mai sunt pe lumea aceasta...Asadar,mare atentie la felul nostru de a ne raporta la oameni !!!"Dumnezeu este DRAGOSTE"(spune aceiasi Sfanta Scriptura!)
3.   :) trimis de
( 3 feb 2011, 12:52:16
off....... iar articole ca ala cu donatu a 10 parti si nuj cehappy .... bv, ai luat oameni la ocazie si le-ai ascultat povestile ...felicitarihappy, pacat ca nu ai luat copilul cine stie ce vroia sa iti zicahappy ... ai grija pe cine iei in masinawinking
4.   Curios trimis de
( 3 feb 2011, 14:26:50
dragi ziaristi
daca si acest articol, este unul de prima pagina....sa avem pardon...
mai scutiti-ne cu acest bigot cu zeciuiala lui cu tot...pls...
5.   Pt KARUSSO trimis de
( 3 feb 2011, 15:22:01
prietene intamplator am stat langa o familie de rromi cand eram copil si inteleg foarte bine limba rromanes .am auzit fara sa vreau din gura unor tzigani ca daca le mai zic rromi ii innobilez,cat timp o sa existe roamani prosti tziganii destepti o sa traiasca bine !!!asa ca lasa-ma cu mila si cu cele10 porunci ca m-am cam saturat....cele zece porunci trebuie respectate dar cu cine merita !!!
5.1  RE: Pt KARUSSO trimis de
( 3 feb 2011, 16:08:30
Nu,prietene,nu gandesti deloc bine!Cele 10 porunci trebuie respectate DE CATRE TOTI .Nu le respectam "pentru"unii sau pentru altii ci,datorita faptului ca ele au tost date pentru toti oamenii indiferent de rasa,etnie,stare sociala,etc.!Daca citeai Sfanta Scriptura, mai mult ca sigur ca n-ai mai fi spus asa ceva...In fata lui Dumnezeu TOTI suntem egali,Domnul Iisus si-a dat viata pe crucea Golgotei si pentru tigani...pentru ca si ei sunt creatia si proprietatea Sa, la fel ca si pentru noi restul, de altfel!Cele 10 porunci reprezinta dorinta lui Dumnezeu privind felul nostru de vietuire,reprezinta caracterul Sau,iar cine nu ia seama de ele nu-L iubeste si nu-L respecta pe cel care le-a dat,adica pe Creator! Atentie,toti vom plati pentru orice cuvant,vorba ,fapta sau gand(chiar) pacatos !
6.   Da trimis de
( 4 feb 2011, 00:27:52
Interesant articol.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei