Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 feb 2011 - Anul XVI, nr. 27 (4625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cum îşi fac unii treaba

Proces verbal de râsul lumii, întocmit de un şef de post

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un bărbat din satul Călineşti, comuna Şerbăuţi, a fost sancţionat cu avertisment scris de şeful de post din comună, acesta  întocmind procesul verbal pentru că cetăţeanul a sunat la 112 să sesizeze prezenţa în trafic a unui şofer suspect, sesizare considerată neîntemeiată. Procesul verbal de sancţionare cu avertisment, aproape indescifrabil, pare scris de un om care nu a mai completat în viaţa sa un astfel de act şi nu are nici o tangenţă cu Poliţia.

 

În partea din stânga sus a procesului verbal, scris de agentul-şef Emil Şfarţer, şeful Postului de Poliţie Şerbăuţi, aflăm că există Postul de Poliţie Suceava. Practic, încercând să scrie Postul de Poliţie Şerbăuţi, agentul a coborât Poliţia municipiului Suceava la rang de post comunal. Pentru ca nulitatea procesului verbal de sancţionare să fie clară ca lumina zilei, agentul constatator a omis inclusiv să semneze actul, părând că l-a întocmit doar ca să se afle în treabă.

Bărbatul sancţionat cu avertisment, Vasile Senciuc, spune că după ce omul legii i-a întocmit procesul verbal, l-a recitit în faţa sa, moment în care a avut seriose probleme în a-şi înţelege propriul scris. L-am crezut pe cuvânt după ce ne-a fost imposibil să descifrăm logica în rândurile în care poliţistul explică de ce a aplicat avertismentul. Contravenientul nu are de gând să conteste sancţiunea, fiind vorba doar de un avertisment, dar, dacă ar face-o, ar avea toate şansele să câştige.

 

Când putem suna la 112 ?

Trecând peste modul în care a fost întocmit procesul verbal de sancţionare, discutabil este şi motivul pentru care a fost avertizat Vasile Senciuc. Pe 22 ianuarie, bărbatul a sunat la 112 şi a sesizat poliţia că l-a văzut în trafic, la volanul unei maşini, pe consăteanul Mircea Nicşan, despre care ştia că este cercetat în două dosare penale pe linie rutieră. Într-adevăr, acesta din urmă a avut un dosar penal pentru conducerea unei maşini neînmatriculate iar apoi, cu permisul suspendat, ieşit în trafic, a ajuns să fie cercetat şi pentru ucidere din culpă, după ce un bărbat aflat în autoutilitara acestuia a căzut şi a murit.

După sesizarea la 112, şeful de post a verificat imediat în teren situaţia, constatând că şoferul are o dovadă de circulaţie, deci avea dreptul de a conduce.

„Eu, ca cetăţean, am semnalat că un consătean despre care ştiam din presă că a comis abateri grave pe linie rutieră este ieşit în trafic, credeam că are permisul suspendat şi am sesizat situaţia. M-am trezit apoi că şeful de post vrea să mă amendeze cu 500-1.000 de lei”, povesteşte Vasile Senciuc, care se află de mai mulţi ani în conflict cu cel pe care l-a reclamat.

După ce mers şi în audienţă la şeful Poliţiei Rutiere, explicându-i de ce a sunat la 112, şeful de post Şfarţer a devenit mai indulgent, stabilind că este suficientă aplicarea unui avertisment scris, avertisment redactat în procesul verbal despre care am relatat.

 

Poliţia pierde sute de procese anual

Exemplul acestui procesul verbal completat în bătaie de joc nu este nici pe departe singular. În ultimii ani, în arhivele instanţelor s-au adunat mii de plângeri contravenţionale pierdute de IPJ Suceava.

Potrivit unor statistici mai vechi, în 2008, IPJ Suceava a pierdut în instanţă nu mai puţin de 922 de procese din totalul celor 2.757 în care a fost parte, reprezentând un procent de 33,5.
În 2009, poliţia judeţeană a avut pe rolul instanţelor de judecată aproape 2.000 de procese, din care 389 au fost pierdute, procentul fiind de 19,6.

Cele mai multe contestaţii sunt la amenzile pe linie rutieră, şoferii obţinând anularea proceselor verbale după ce exploatează ambiguităţi din legislaţie legate de procedurile de sancţionare, dar şi din cauza erorilor în completarea actelor.

Am încercat să vorbim şi cu poliţistul care a completat procesul verbal, însă ieri, între 14.00 şi 16.00, la numărul de telefon al Postului de Poliţie Şerbăuţi nu a răspuns nimeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proces verbal de râsul lumii, întocmit de un şef de post.
 Vizualizări articol: 3288 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 13 voturi
Proces verbal de râsul lumii, întocmit de un şef de post4.2513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E nevinovat omul! merită să fie promovat. trimis de
( 3 feb 2011, 11:23:31
ÎNGÎ DOM CHESTOR,
Io poulițistu șvaițer (la minte) nam grișît nica cî așa am învațat la școala di tractoriști cî în locurili undi sunt puncti multi sî treci CAP Șerbauț sau SMA Șerbauț.
ÎNGÎ DOM CHESTOR nu ma daț afarî din poliții cî eu nus vinovat dacî așa mo lasat natura.
1.1  RE: E nevinovat omul! merită să fie promovat. trimis de
( 3 feb 2011, 11:58:03
:)) nota 10 Kevin. Aia cu CAP / SMA Serbauti e cireasa de pe tort!
2.   Comentariu trimis de
( 3 feb 2011, 11:43:23
Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal atrage nulitatea acestuia, nulitate care poate fi constatata si din oficiu.
2.1  RE: Comentariu trimis de
( 3 feb 2011, 13:54:27
Corect
3.   DOMLE ASTA-I CRUDU ADEVAR trimis de
( 3 feb 2011, 13:49:44
In politie au intrat doar indivizii care au terminat liceul pe la colegiile tehnice din judet... unde bineinteles ca au dat spaga ca sa treaca anul doarece majoritatea dintre ei nici nu stiu sa vorbeasca coerent, de scris nici nu mai zic. Asta-i viata, asta-i sistemul asta-i justitia: prostii la putere.
4.   :)) trimis de
( 3 feb 2011, 16:17:35
Asa societate, asa conducatori, asa politisti......!
5.   ,,LA FEL" trimis de
( 3 feb 2011, 17:06:09
PESTE TOT PE UNDE AM UMBLAT POLITISTII SUT VAZUTI CU OCHI RAI MAI ALES DE INFRACTORI.SI NOI AVEM SI PARTI BUNE SI PARTI RELE ASA CA AU SI EI ROLUL LOR IN SOCIETATE.PAGUBITI LA CARE LE REZOLVA PROBLEMELE II LAUDA INFRACTORII II INJURA SI FEMEILE ALEARGA DUPA EI CA TRAIESC BINE.
5.1  RE: ,,LA FEL" trimis de
( 3 feb 2011, 17:44:56
:))))))))
6.   Comentariu trimis de
( 3 feb 2011, 20:01:43
Bine ca boii care suna de-a moaca la 112 sunt DESTEPTI.Ti-a fugit pisica la imperecheat-112, nu te lasa nevasta sa mergi la curve-112, mai prost ca romanul la apelat 112-ul nui cred ca sunt nici main\mutele. PROSTANILOR ala e apel de URGENTA- VITELOR care il folositi ca nu aveti pe cine suna in acel moment POPONARILOR.Altcineva poate are intradevar nevoie de o URGENTA in acel moment si voiu GUNOAIELOR tine-ti linia BLOcata. DAr sa nu uitam ca traim intr-o tara de RAHAT........
7.   CRYSTY e meserias !!! trimis de
( 3 feb 2011, 22:00:43
CRYSTY, la ce scoala ai invatat sa scrii???
8.   Comentariu trimis de
( 3 feb 2011, 23:14:37
Care...școala?big grin Cam mulți chinuie limba română... însă stau toți cu gura pe bietul dom milițian. Lăsați, bre, omul în pace... era ger afară și nu avea timp de caligrafie, ortografie, etc.
9.   Procesul asta verbal e parfum... trimis de
( 3 feb 2011, 23:17:06
sa vedeti domnilor,am fost oprit de un militian undeva mai in deal de Frasin spre Brosteni....nu retin exact localitatea...din procesul verbal intocmit de acel cretin cu sapca,burta,chelie(tot tacimul) nu am inteles nimic,nimic....nici macar nu am avut curaj sa ma duc la avocat sa-l contest pentru ca nimeni nu intelegea ceva...pe linga faptul ca m-a tinut vreo jumatate de ora in trafic pina a gasit in codul rutier incadrarea juridica ptr ca nu purtam centura de siguranta....asa ca domnilor, ginditiva ca sunt si mult mai prosti decit cazul prezentat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei