Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 feb 2011 - Anul XVI, nr. 27 (4625)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BNR susţine că dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze"

Joi, 3 Februarie 2011 (19:15:31)

Banca Naţională a României (BNR) susţine că nivelul ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancari înregistrează o tendinţă de normalizare, în paralel cu ameliorarea condiţiilor de lichiditate de pe piaţa monetară.

"Analiza indicatorilor statistici relevă persistenţa deficitului de cerere agregată, menţinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent şi rămânerea în teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat. În acelaşi timp însă, se remarcă continuarea tendinţei de normalizare a nivelului ratelor dobânzilor practicate de bănci în relaţiile cu clienţii nebancari, în paralel cu ameliorarea condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară", potrivit comunicatului detaliat transmis de BNR după şedinţa de politică monetară.

Pe de altă parte, CA al băncii centrale nota, după şedinţa din luna ianuarie, că ecartul se menţine semnificativ între "nivelurile ratelor dobânzilor interbancare şi ale celor pentru împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei", deşi situaţia lichidităţii din sistemul bancar se îmbunătăţeşte "persistent".

Potrivit datelor publicate de BNR, dobânzile au scăzut anul trecut mai accelerat la credite decât la depozite, atât la lei, cât şi la euro, reducerile fiind de până la 5,89 puncte procentuale pentru moneda locală şi de maxim 1,6 puncte în cazul euro.

Banca centrală nu publică dobânda anuală efectivă pentru creditele în derulare, ci doar dobânzile nominale raportate de bănci, iar DAE este calculată numai la împrumuturile noi pentru locuinţe şi consum acordate populaţiei.

De asemenea, diferenţa între dobânda medie la depozitele (noi şi în sold) şi rata de politică monetară s-a redus de la 1,4 - 1,7 puncte în decembrie 2009 la 0,09 - 0,45 puncte la finele anului trecut.

Băncile au plasat anul trecut la BNR în cadrul facilităţii de depozite pe o zi, în total 387,29 miliarde de lei, de aproape şapte ori mai mult decât în 2009, ceea ce indică un un excedent de lichiditate mediu zilnic de 1,06 miliarde lei.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BNR susţine că dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze".
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BNR susţine că dobânzile practicate de bănci în relaţia cu clienţii continuă să se "normalizeze"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei