Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România este pe penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate

Marţi, 14 Decembrie 2010 (18:31:07)

România ocupă penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate, devansând doar Grecia, în timp ce procentajul persoanelor care lucrează "pe cont propriu" în agricultură este cel mai mare din Europa şi cu mult peste media UE, potrivit datelor INS.

Ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut în trimestrul al doilea din acest an cu trei puncte procentuale faţă de primele trei luni ale anului, la 67,4%. România se plasează astfel pe penultimul loc din Europa, înaintea Greciei, şi cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%.

Ponderea non-salariaţilor din agricultură (în principal lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi) era în trimestrul doi de 26,8%, cea mai mare din Europa, şi cu mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%.

Începând cu finele anului trecut, ponderea salariaţilor în total populaţie ocupată a scăzut constant, de la 70,7% în trimestrul patru la 70,5% în primele trei luni ale acestui an, în timp ce proporţia non-salariaţilor din agricultură a înregistrat o creşteri continue, în aceeaşi perioadă.

La finele primului semestru din acest an, 5,8% din populaţia ocupată era reprezentată de persoane nesalariate cu activităţi în afara sectorului agricol.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 60,1% în perioada menţionată, România fiind printre ţările cu valori sub media UE, de 64,3%.

"Ţin să vă reţin mai mult atenţia asupra acestui indicator pentru că mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situaţia României comparativ cu alte ţări vădeşte o discrepanţă în sens negativ îngrijorătoare şi unde cred că trebuie concentrată atenţia factorilor decizionali", a spus preşedintele INS, Vergil Voineagu.

Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt înregistrate în Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) şi Germania (71%).

Lucrătorii independenţi (pe cont propriu) sunt acele persoane care sunt singurii proprietari sau coproprietari de întreprinderi fără personalitate juridică, în care muncesc. Din această categorie mai pot face parte lucrătorii familiali neremuneraţi şi lucrătorii la domiciliu care produc pentru piaţă, lucrătorii care exercită, atât individual cât şi colectiv, activităţi de producţie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu.

Numărul lucrătorilor independenţi era de 2,4 milioane în trimestrul al doilea din acest an.

Populaţia ocupată cuprinde toate persoanele, atât salariaţi cât şi lucrători pe cont propriu, care exercită o activitate productivă. În numărul salariaţilor sunt incluse şi persoanele care lucrează în economia neobservată.

La nivelul trimestrulului doi, populaţia ocupată a României era de 8,96 milioane persoane, în creştere cu aproape 180.000 de persoane faţă de trimestru anterior. La finele trimestrului trei, populaţia ocupată a ajuns la 9,1 milioane persoane, iar numărul de salariaţi la 6,46 milioane, în scădere cu 90.000 faţă de trimestrul anterior. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România este pe penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România este pe penultimul loc în Europa după ponderea salariaţilor în totalul populaţiei ocupate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei