Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 de milioane euro de la BM

Marţi, 14 Decembrie 2010 (18:30:27)

România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 milioane euro, amânată deja de trei ori, de la Banca Mondială (BM), parte a acordului cu FMI, UE şi alţi creditori internaţionali, dacă se menţin schimbările aduse sistemului de pensii, a declarat Francois Rantrua, country manager al BM.

Cele 360 de milioane de euro reprezintă a doua tranşă a împrumutului de un miliard de euro pe care BM îl acordă României în cadrul acordului de finanţare de 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi alţi creditori.

Tranşa este condiţionată de respectarea de către Curtea Constituţională a reformelor din sistemul de pensii, inclusiv creşterea vârstei de pensionare, a spus Rantrua, într-un interviu pentru Bloomberg.

Ultima tranşă, de 340 milioane de euro, va fi achitată în funcţie de progresul legii salarizării unitare, a adăugat reprezentantul BM.

Legea care prevede creşterea vârstei de pensionare, aprobată la 7 decembrie în Parlament, a fost contestată de opoziţie la Curtea Constituţională, iar o decizie ar putea fi luată în această săptămână.

"Având în vedere situaţia politică, deloc uşoară, sunt încurajat de ceea ce am reuşit să facem în România. Perspectivele de creştere sunt bune. Sigur că nu sunte cele mai bune din regiune şi nu te poţi aştepta să intri într-o criză cu o situaţie structurală dificilă şi să ieşi primul, însă în România există semne ale ieşirii din criză", a spus el.

Înaintea unei decizii privind ultima tranşă, BM analizează bugetele ultimelor şase din cele 12 ministere, a spus Rantrua. Odată cu încheierea acestui proces, BM va avea "o propunere interesantă pentru Guvern", a adăugat oficialul BM, fără să ofere detalii.

"Ar fi inteligent, dacă Guvernul ne-ar întreba, să aibă pregătite noi măsuri structurale pentru a treia tranşă", a declarat el.

Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea pe legea salarizării unitare în Parlament.

BM derulează "evaluări" privind funcţionarea a 12 sectoare industriale din România, inclusiv transporturi şi agricultură, şi va prezenta o analiză detaliată, cu recomandări de îmbunătăţire a performanţei, în timpul următoarei misiuni comune a FMI, UE şi celorlalte instituţii partenere în acordul de împrumut, a afirmat Rantrua.

Următoarea evaluare va începe probabil la 20 ianuarie, când România intenţionează să deschidă negocieri pentru extinderea actualului împrumut cu un acord preventiv de la FMI, a declarat, duminică, premierul Emil Boc.

"Există anumite sectoare economice care au nevoie de reforme mai ample decât altele, au un grad de dificultate mai ridicat, angajează foarte mulţi oameni, mulţi funcţionari publici, nu au bani suficienţi şi se află în competiţie cu altele. Vom discuta măsurile cheie necesare şi este prerogativa guvernului să anunţe aceste reforme", a spus country manager-ul BM pentru România.

BM lucrează cu Ministerul de Finanţe la un proiect pentru îmbunătăţirea colectării de taxe după modelul implementat în Bulgaria, unde au crescut cu cinci puncte procentuale veniturile bugetare raportate la PIB ale celui mai sărac membru al Uniunii Europene.

"În Bulgaria, programul a durat şase ani şi toate partidele politice s-au angajat în acest proiect. Cred că rezultatele vor fi spectaculoase. Nu este nevoie de o majorare a taxelor. Cu aceleaşi taxe sunt convins că vom reuşi să strângem venituri mai mari", a afirmat Cătălin Păuna, economist-şef al BM pentru România, în cadrul aceluiaşi interviu.

România a încheiat anul trecut un acord de împrumut în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 de milioane euro de la BM.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România ar putea primi în ianuarie o tranşă de 360 de milioane euro de la BM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei