Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern

Marţi, 14 Decembrie 2010 (18:29:51)

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern, pe care o doreşte adoptată până la sfârşitul lui 2010, admiţând că textul de lege este perfectibil dar apreciind că nu poate avea rezultate mai proaste decât sistemul actual.

În sprijinul afirmaţiilor sale, preşedintele a citat, marţi, într-o conferinţă de presă, din rezultatele unui studiu PISA realizat de OCDE şi dat publicităţii luna trecută. Conform datelor cercetării, valabile pentru anul 2009, România se clasa pe ultimul loc din Uniunea Europeană în domeniile "matematică", "lectură" şi "ştiinţe", ocupând locurile 47, 49 şi, respectiv, 48 din 70 de state analizate.

"Oameni buni, oricâte argumente s-ar aduce împotriva legii, ea nu poate avea rezultate mai proaste decât cea actuală. (...) Indiferent de opţiunile politice ale cuiva, trebuie să facem ceva. Ce alt argument ne mai trebuie ca să demonstrăm urgenţa schimbării sistemului educaţional din România?", s-a întrebat preşedintele Băsescu, după ce a citat din studiul OCDE, în conferinţa de presă de marţi.

În opinia şefului statului, problemele din sistemul de educaţie românesc vin din anii '97-'98, ani în care s-a făcut "reforma sistemului", "un eşec" în viziunea preşedintelui.

Băsescu s-a declarat, aşadar, un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei, forma promovată de Cabinet fiind, în opinia sa, în concordanţă cu prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie încheiat în 2008.

"Chiar dacă vor mai fi lucruri de corectat, e clar că actualul sintem de Educaţie nu dă perspectivă României", a spus preşedintele, care a avertizat că rezultatele de pe urma schimbării sistemului nu se vor vedea de la an la an, ci "după 10 - 12 - 14 ani".

"Întrebarea este dacă mai rezistă România sub efectele actualului sistem de Educaţie, iar răspunsul este, evident, nu", a continuat şeful statului.

El i-a criticat pe cei care fac "jocul întârzierii", afirmând că înţelege "blocajul" pe care, în special în ceea ce priveşte învăţământul universitar, "unii parlamentari sau rectori" încearcă să-l facă. "Nu putem sacrifica generaţiile următoare de dragul profesorilor universitari, de dragul rectorilor sau al liderilor sindicali", a continuat Băsescu.

În opinia şefului statului, aceştia încearcă să amâne adoptarea Legii Educaţiei până în februarie 2011, pentru ca aceasta să nu poată opera în anul şcolar 2011-2012. "Legea trebuie adoptată acum, pentru ca prima generaţie care intră în şcoală pe noua lege trebuie să aibă cărţi adaptate, spaţii propice şi profesori. Opţiunea mea este ca această lege să treacă până la sfârşitul acestui an", a spus preşedintele, opinând că "nu putem face o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de Educaţie".

Băsescu şi-a încheiat discursul pe tema Educaţiei afirmând că aceasta este "cea mai de preţ resursă pentru dezvoltare".

"Cine va avea un sistem de educaţie performant va genera o ţară performantă. Cine nu, nu", a conchis Băsescu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei