Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia juridică a Senatului nu a vrut să paralizeze procedura de validare a noului CSM

Marţi, 14 Decembrie 2010 (19:19:53)

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a susţinut, marţi, în cadrul discuţiilor privind alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii, că nu crede că este cazul a "întârzia sau paraliza" procedura de validare a magistraţilor, în urma unor aspecte semnalate de un judecător.

Marţi, şedinţa Comisiei juridice a Senatului pentru validarea noilor membri ai CSM aleşi în cadrul aducărilor generale ale magistraţilor a început în absenţa senatorilor puterii.

În cadrul şedinţei, judecătorul Nicolae Horaţiu Dumbravă - preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, ales în viitorul CSM, care ar trebui să-şi înceapă activitatea în 12 ianuarie 2011 - a ridicat problema mandatului actualului Consiliu, validat de Senat în 30 decembrie 2004, dar şi pe cea privind mandatul magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru şase ani, termen stipulat în Constituţie

Şedinţa a început prin prezentarea listei celor 11 judecători şi procurori, aleşi în viitorul CSM, de către senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Judecătorii sunt: Lidia Bărbulescu, Mircea Aron, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban, Nicolae Dumbravă, Adrian Neacşu, Marius Tudose, Cristi Vasilică Danileţ, iar procurorii: George Bălan, Oana Smith Hăineală şi Dan Chiujdea.

Greblă a arătat că mapele fiecărui magistrat ales conţin CV-ul, indicând o notă a actualului Consiliu Superior al Magistraturii, prin care s-a comunicat faptul că a primit de la Comitetul Electoral Permanent - potrivit dispoziţiilor Legii 317/2004 şi a Regulamentului privind procedura alegerii membrilor în CSM - propunerile de verificare a calităţii procedurii de alegere şi de întocmire a listei pentru fiecare instanţă şi parchet, după adunările generale ale magistraţilor.

Nota consemnează şi faptul că nu s-a înregistrat nicio contestaţie cu privire la legalitatea procedurilor de alegere, întemeiată pe dispoziţiile articolului 17 din Legea 317/2004 privind CSM, care să fi fost depusă în termenul prevăzut de lege, şi nici ulterior emiterii hotărârii Plenului Consiliului 1.093/25 noiembrie 2010.

"Faţă de această situaţie şi de nota primită, propun următoarea procedură: să întrebăm membrii CSM, care sunt prezenţi, dacă au observaţii de făcut cu privire la modul în care se desfăşoară şedinta Comisiei juridice", a spus Greblă.

Senatorul Greblă a arătat că Plenul Senatului validează lista magistraţilor aleşi, pe baza raportului Comisiei juridice, care a considerat că nu este nevoie să audieze fiecare candidat.

"CV-urile de la dosar şi mai ales încrederea pe care v-au acordat-o colegii magistraţi sunt suficiente argumente pentru a nu proceda noi la audierea dumneavostră", a mai spus Toni Greblă.

În acest context, judecătorul Nicolae Horaţiu Dumbravă a pus în discuţie faptul că nu există acoperită perioada din momentul expirării mandatului actualului CSM, din 29 decembrie 2010, până la data constituirii Consiliului, în opinia sa, constituirea CSM făcând-o Senatul prin validare, iar mandatul curge de la 30 decembrie 2010.

"De ce e important acest lucru ? Pentru că ieri (luni-n.r.) s-a făcut o afirmaţie publică şi de aceea e important - zic eu, cel puţin să o supun atenţiei dumneavostră - conform căreia ar trebui să se dea o Ordonanţă de Urgenţă cu articol unic, prin care să se prevadă o prelungire a mandatului", a spus Horaţiu Dumbravă (unul din cei trei judecători ai SoJust, care au susţinut pachetul legislativ privind justiţia şi proprietatea promovat de Monica Macovei, când era ministru al Justiţiei, pachet amendat de mai multe ori de către Curtea Constituţională).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul întâlnirii cu partidele din coaliţie, că probabil ar fi necesară adoptarea "preventivă" a unei legi, în regim de urgenţă, pentru a prelungi mandatul actualului CSM ce se încheie în 12 ianuarie 2011.

"Mie mi se pare total greşit pentru că, o dată, nu mai este timpul necesar pentru 30 decembrie, când curge noul mandat (al CSM-n.r.), iar a doua chestiune, mandatul este unul imperativ prevăzut de Constituţie, durata este de şase ani. Nu există excepţie, aşa cum e în cazul Parlamentului", a spus Horaţiu Dumbravă, în faţa Comisiei juridice a Senatului.

Totodată, Dumbravă a pus în discuţie şi "chestiunea care s-a discutat public", pe care a considerat că senatorii ar trebui s-o examineze, "dacă consideră că este necesar". "În ce măsură se va face, pe lista ca atare sau individuală, examinarea. Este una individuală sau în echipă ? Ne-am prezentat cu proiecte în faţa electorilor. Mandatul dat e dat pe magistratul ales", a spus judecătorul.

Senatorul Toni Greblă a arătat că prima poblemă excede raportului Comisiei juridice de validare a membrilor aleşi în CSM.

"Noi întocmim un raport. Noul CSM va intrat în exerciţiu la un moment dat - vom vedea dacă va fi înainte de 29 (decembrie), în martie. Nu azi reglăm. Şi nu cred că e cazul să întârziem sau să paralizăm procedura de validare pentru acest motiv", a susţinut preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

În ce priveşte motivul legat de proiectul managerial al judecătorului în legătură cu activitatea şi mandatul pe care îl va exercita în CSM, Greblă a afirmat că magistratul l-a prezentat "colegilor care l-au şi ales tocmai în virtutea unui program cu care ei au fost de acord".

"În faţa Comisiei juridice şi a plenului Senatului, membri aleşi de strucura proprie sunt numai validaţi. Sigur că nu poţi face abstracţie că validarea priveşte un număr de 11 personalităţi. Dar, în ce ne priveşte, neexistând o anume procedură, sigur că validăm lista care cuprinde pe fiecare din cei 11", a precizat senatorul Greblă.

În replică la susţinerile lui Horaţiu Dumbravă, judecătorul Dan Lupaşcu - actual membru al CSM şi ales de magistraţi pentru încă un mandat de şase ani în viitorul Consiliu, pe care Uniunea Naţională a Judecătorilor din România l-a contestat în instanţă - a precizat că "pur şi simplu este o discuţie de dragul discuţiei", iar din punct de vedere juridic nu există nicio problemă.

"Pentru că, dacă se acceptă acea idee, înseamnă că în perioada 30 decembrie 2004-12 ianuarie 2005, când ar fi trebui să-şi exercite actualul Consiliul Superior al Magistraturii, în mod neconstituţional vechiul CSM a îndeplinit aceste atribuţii. Legea este foarte clară: noul CSM, ales în 2004, a început activitatea la 12 ianuarie 2005, când a avut loc adunarea de constituie a actualului CSM", a subliniat Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, ales în actualul CSM cu 461 de voturi din cele 729 de voturi ale judecătorilor de la curţi de apel.

Nicolae Horaţius Dumbravă a obţinut 313 voturi ale colegilor de la curţi de apel, în timp ce Dana Gârbovan, lider al UNJR - care l-a contestat pe Dan Lupaşcu - a obţinut 207 voturi la alegerile din noiembrie 2010, pentru viitorul CSM.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a spus că "oricum, excede interesul dezbaterii în şedinţa de astăzi (marţi-n.r.)".

Şedinţa a fost suspendată pentru ca cei doi senatori PDL, membri ai Comisiei juridice a Senatului, să participe la votul pe validare.

Între timp, judecătoarea Lavinia Lefterache - membru al UNJR - a cerut lui Toni Greblă să-i permită să depună un punct de vedere al Uniunii, însă senatorul a spus că îl are şi el "pe undeva".

UNJR cerea Comisiei juridice din Senat sa verifice nominal şi să invalideze mandatele din CSM ale magistratilor Dan Lupascu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, actuali membri ai CSM, dar aleşi, în 1 noiembrie 2010, pentru încă un mandat în CSM.

Concret, Legea 317/2004 a fost modificată în 2005 prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentar PDL -, astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii". Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar.

Constituţia prevede, la articolul 133, că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani".

Voci din magistratură susţin că "regulile jocului s-au modificat în timpul jocului", astfel că legea nu poate retroactiva, iar alegerile pentru noul CSM s-au făcut în baza Legii 317, modificată şi publicată în iulie 2005.

Între timp, Dana Gârbovan a contestat deciziile Comitetului Electoral Permanent la Tribunalul Bucureşti. Astfel un judecător a decis invalidarea candidaturii lui Dan Lupaşcu pentru un nou mandat în CSM.

Judecătorul care a dat decizia este un fost procuror. Acest magistrat a fost respins, cu unanimitate de voturi, de către actualul CSM atunci când a solicitat să fie judecător. Motivul respingerii l-a constituit absenţa avizelor legale, care se emit în astfel de situaţii. Decizia CSM a fost contestată la Secţia de contencios administrativ a instanţei supreme, condusă de judecătoarea Gabriela Bârsan, care a candidat la conducerea ICCJ, însă nu a primit votul majorităţii membrilor Consiliului. De altfel, în ultimii ani, membri ai CSM au comentat faptul că Secţia de contencios-administrativ a instanţei supreme răstoarnă deciziile Consiliului. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi-n cazul procurorului Roxana Budulan, care a obţinut câştig de cauză la ICCJ, astfel că a devenit judecător.

Judecătoarea Budulan, de la Secţia de contencios-administrativ a Tribunalului Bucureşti, a decis, în 3 decembrie, "anularea în tot a Hotărârii 2/24 august 2010 emisă de Curtea de Apel Bucureşti-Comitetului Electoral Local, anularea parţială a Hotărârii 1/6 august 2010, în partea privind admiterea candidaturii domnului judecător Dan Lupaşcu şi pe cale de consecinţă, obligarea pârătei la emiterea unei noi hotărâri, prin care să modifice parţial Hotărârea 1/6 august 2010, în partea privind admiterea candidaturii depuse de domnul judecător Dan Lupaşcu pentru alegerea în funcţia de membru al CSM din partea curţilor de apel, în sensul respingerii candidaturii sale".

După cinci zile, în 8 decembrie, decizia Tribunalului a fost motivată şi comunicată.

Marţi, Comisia juridică a Senatului, a decis, inclusiv prin vorul reprezentanţilor PDL, validarea listei celor 11 magistraţi, aleşi în viitorul CSM.

Totodată, Comisia a decis să recomande plenului Senatului pe Corina Dumitrescu şi Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în viitorul Consiliul Superior al Magistraturii.

Miercuri, începând cu ora 11.00, plenul Senatului se va întruni pentru validarea viitorilor membri în CSM.

Potrivit articolului 21 din Legea 317 privind CSM, modificată în 2005, hotărârile Senatului privind validarea şi alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii se publică în Monitorul Oficial.

În termen de 15 zile de la publicarea hotărârilor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacă membrii Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa de constituire.

În şedinţa de constituire, prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

În termen de 15 zile de la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii se stabilesc atribuţiile şi responsabilităţile fiecărui membru permanent, pe domenii de activitate, potrivit articolului 22 din Legea 317.

Lucia Efrim 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia juridică a Senatului nu a vrut să paralizeze procedura de validare a noului CSM.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisia juridică a Senatului nu a vrut să paralizeze procedura de validare a noului CSM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei