Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 dec 2010 - Anul XV, nr. 294 (4585)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, despre achiziţiile de maşini în 2011, la instituţii: Nu avem astfel de priorităţi

Marţi, 14 Decembrie 2010 (18:27:33)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Cotroceni, că achiziţiile de maşini în cazul instituţiilor nu sunt prioritare în 2011, în condiţiile în care personalul a fost redus, iar alocările bugetare au scăzut.

El a criticat decizii ale unor autorităţi şi instituţii publice de a achiziţiona autoturisme noi în 2011.

Băsescu a menţionat că aceste achiziţii nu sunt justificate, în condiţiile în care personalul instituţiilor a fost redus.

De asemenea, preşedintele a spus că aceste cheltuieli nu sunt prioritare.

Guvernul va menţine şi anul viitor interdicţia impusă autorităţilor şi instituţiilor publice de a achiziţiona autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, dar va introduce şi o excepţie, acceptând achiziţiile de maşini efectuate prin programul naţional de stimulare a înnoirii parcului auto.

Menţinerea interdicţiilor la achiziţiile efectuate de către instituţiile publice este prevăzută într-o ordonanţă de urgenţă discutată în şedinţa de luni seara şi obţinută de MEDIAFAX.

În document se arată că sumele alocate în bugetul instituţiilor la poziţia "Alte cheltuieli de investiţii" sunt destinate cu preponderenţă dotării acestora cu autoturisme, mobilier, aparatură birotică.

"Din aceste considerente, interdicţia achiziţionării de autoturisme, mobilier, aparatură birotică pentru anii 2009 şi 2010 este necesar să fie prelungită şi pentru anul 2011. Pentru corelarea politicilor în domeniul înnoirii parcului auto, se impune însă execptarea de la interdicţia achiziţionării de autoturisme a celor cumpărate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional", se arată în document.

În aprilie 2009, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru limitarea cheltuielilor publice, Guvernul a interzis autorităţilor şi instituţiilor publice să mai achiziţioneze, preia în leasing ori închirieze autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

Au fost acceptate excepţii doar pentru structurile nou-înfiinţate, proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile şi de cofinanţare, precum şi pentru obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune ulterioară.

Interdicţia a fost menţinută şi în 2010, dar datele centralizate pe primele patru luni ale anului, calculate de MEDIAFAX, au indicat că instituţiile guvernamentale şi companii de stat au cumpărat, în acest interval, maşini, laptopuri şi telefoane mobile de peste 100 milioane euro şi au bugetat alte achiziţii similare de 24 milioane euro, valoarea cumulată fiind apropiată de cea consemnată pe parcursul întregului an 2009.

Premierul Emil Boc a cerut atunci miniştrilor să sisteze în companiile subordonate orice licitaţie pentru achiziţionarea de maşini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de strictă necesitate, arătând că acestea pot fi amânate "pentru vremuri mai bune".

El a anunţat totodată că Guvernul ia în calcul înfiinţarea unui "punct de comandă" care să avizeze achiziţiile de produse de birotică pentru toate ministerele, prin intermediul unui sistem în care consumabile ca pixuri şi hârtii să fie cumpărate de la acelaşi furnizor şi la un preţ comun.

Guvernul a elaborat, din luna mai, şi un proiect de hotărâre care prevede că achiziţiile de autoturisme, computere, mobilier, combustibil auto, dar şi de servicii informatice, de curăţenie, de asigurare şi transport aerian efectuate de către instituţiile publice centrale vor fi derulate în sistem centralizat, prin intermediul unei unităţi subordonate Ministerului Finanţelor.

Până la această dată, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat de Guvern. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, despre achiziţiile de maşini în 2011, la instituţii: Nu avem astfel de priorităţi.
 Vizualizări articol: 468 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, despre achiziţiile de maşini în 2011, la instituţii: Nu avem astfel de priorităţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei