Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 dec 2010 - Anul XV, nr. 293 (4584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu:MJ a rămas în poziţie de neutralitate şi de rezervă în privinţa unui al doilea mandat la CSM

Luni, 13 Decembrie 2010 (16:26:40)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că MJ a rămas într-o poziţie "de neutralitate şi de rezervă" faţă de subiectul referitor la un al doilea mandat pentru membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"În acelaşi timp, subliniind permanent ceea ce ni s-a transmis prin raportul de ţară, procesul de transfer al atribuţiilor şi puterilor de la vechiul CSM la noul CSM trebuie să se desfăşoare în acord cu legea şi să conducă la o tranziţie normală a acestor atribuţii. Cu alte cuvinte, indiferent care ar fi situaţia rezultată, în opinia mea, întreaga responsabilitate aparţine CSM, care a avut în mână întreg procesul, l-a condus şi nu a fost perturbat în nici un fel de către Executiv", a declarat Predoiu, fiind întrebat despre efectul deciziei Tribunalului Bucureşti în cazul judecătorului Dan Lupaşcu şi despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind condiţia mandatului unic pentru membrii CSM .

Urmare a contestaţiei judecătoarei Dana Gârbovan, de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Bucureşti a decis, în 3 decembrie, să anuleze Hotărârile nr. 1/06.08.2010 (în parte) şi nr. 2/24.08.2010 ale Comitetului Electoral Central al Curţii de Apel Bucureşti şi a obligat Curtea de Apel Bucureşti să emită o nouă hotărâre prin care "să modifice Hotărârea nr. 1/06.08.2010 în sensul respingerii candidaturii judecătorului Dan Lupaşcu, pentru alegerea în funcţia de membru al CSM". Sentinţa poate fi atacată cu recurs.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Senatul trebuie să ţină cont, la validarea membrilor CSM, de decizia Tribunalului Bucureşti, care a invalidat un al doilea mandat pentru un judecător, arătând că este o problemă de credibilitate a CSM nerespectarea condiţiei unui singur mandat.

El a făcut această declaraţie după ce a avertizat asupra faptului că "se prefigurează un eşec cel puţin parţial în ce priveşte MCV", la care foarte multe ţări europene ţin, în "zona CSM" cantonându-se deja aprecieri negative.

"În ce priveşte alegerile de la CSM, un judecător deja a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti şi mâine se pune problema validării în Senat", a adăugat preşedintele Băsescu.

Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat Senatului, luni, lista membrilor viitorului CSM, pentru validare, aceştia urmând să fie audiaţi, marţi, de Comisia Juridică a acestei camere a Parlamentului.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 25 noiembrie, să ceară Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să verifice judecătorii şi procurorii aleşi de adunările generale ale magistraţilor în viitorul CSM.

Termenul limită pentru înaintarea rezultatelor votului către Biroul Permanent al Senatului, în vederea validării membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este 15 decembrie, dată până la care CSM trebuie să primească răspunsurile de la CNSAS.

CNSAS nu a comunicat însă rezultatele, dar acest fapt nu împiedică derularea în continuare a procedurii.

Astfel, marţi, de la ora 14.00, membrii aleşi de judecători şi procurori pentru viitorul CSM vor fi audiaţi de Comisia Juridică a Senatului.

În urma scrutinului pentru alegerile CSM din 1 noiembrie, au fost aleşi candidaţi din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: judecător Lidia Bărbulescu - 69 voturi, iar judecător Mircea Bucurel Aron - 62 voturi.

Judecătorii aleşi din partea curţilor de apel sunt: judecător Dan Lupaşcu - 461 voturi; judecător Alexandru Şerban - 383 voturi; judecător Nicolae Horaţius Dumbravă - 313 voturi, iar din partea tribunalelor: judecător Adrian Toni Neacşu - 331 voturi.

Din partea judecătoriilor au fost aleşi, după al doilea tur de scrutin din 5 noiembrie, Marius Tudose Badea de la Judecătoria sectorului 3 Bucureşti - 1.144 voturi şi Cristi Vasilică Danileţ de la Judecătoria Oradea - 941.

Din primul tur, a fost ales din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel procurorul George Bălan - 90 voturi; din partea parchetelor de pe lângă tribunale procurorul Oana Schmidt Haineală - 153, iar din partea parchetelor de pe lângă judecătorii procuror Dan Nicolae Chiujdea - 607 voturi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu:MJ a rămas în poziţie de neutralitate şi de rezervă în privinţa unui al doilea mandat la CSM.
 Vizualizări articol: 435 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu:MJ a rămas în poziţie de neutralitate şi de rezervă în privinţa unui al doilea mandat la CSM0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei