Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 dec 2010 - Anul XV, nr. 293 (4584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 4.000 de europeni aflaţi pe listele pentru transplant mor aşteptând intervenţia

Luni, 13 Decembrie 2010 (13:45:13)

Peste 67.064 de pacienţi din Europa sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru transplant de organe, iar aproape 4.000 dintre aceştia mor anual pentru că nu au ajuns la transplant, a declarat, la Viena, Guido Persijn, fost director medical al Eurotransplant Foundation.

"În Europa, listele de așteptare ale pacienților pentru transplant de organe cuprind 67.064 de persoane, iar circa 4.000 dintre acestea mor anual pentru că nu au ajuns la transplant. Zilnic, 12 pacienți mor pe listele de așteptare în toată Europa. Lista de așteptare cuprinde în total 67.064 de persoane, din care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat și 3.600 pentru inimă", a spus Guido Persijn, unul din promotorii activității de transplant în Europa și în România.

Peste 130 de specialişti din domeniul transplantului de organe din România, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovenia, Macedonia s-au reunit la Viena, la sfârşitul săptămânii, la cea de-a şaptea ediţie a Danubian Transplant Symposium, la Viena, eveniment organizat de compania Tarus Media sub auspiciile Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului s-a subliniat importanța colaborării regionale pentru o mai bună organizare a activității de transplant, astfel încât, un număr cât mai mare de pacienții aflați în suferință să ajungă la operație. Totodată, s-au prezentat și ultimele noutăți științifice, tehnici și modalități de prezervare a organelor pentru transplant.

"Scopul acestui simpozion este de a disemina necesitatea de a colabora în acest domeniu atât de complex care salvează anual în lume zeci de mii de oameni, pentru a găsi căi de a promova activitatea de transplant în Europa", a spus prof. Mihai Lucan, directorul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, iniţiator al organizării acestui simpozion, acum opt ani.

El a subliniat că activitatea de transplant din Transilvania a ajuns să o depăşească pe cea de la nivel european, prin faptul că pentru prima dată numărul de transplanturi de la donator cadavru l-a depășit pe cel de la donator viu. "Este un rezultat la care noi nu speram să ajungem atât de rapid, dar care e datorită acestui simpozion", a punctat prof. Lucan.

La rândul său, prof. Irinel Popescu a susţinut necesitatea unei mai bune organizări a activității de transplant, cu formarea mai multor coordonatori de transplant și schimbarea mentalității în donarea de organe astfel încât să se mai atenueze discrepanța dintre numărul de organe disponibile pentru transplant și numărul celor aflați pe listele de așteptare. De altfel, urmează ca printr-un program finanțat și prin fonduri europene, programul SPER, să fie formați 30 de coordonatori de transplant la nivel național. În prezent, la nivel național există şase coordonatori de transplant activi.

La eveniment au susținut prezentări prof. Radu Deac, care a vorbit despre activitatea de transplant cardiac de la Târgu Mureș, dr. Victor Zota, care a prezentat o radiografie a activității de transplant din România, prof. dr. Walter Klepetko, de la Universitatea din Viena, specialist recunoscut la nivel mondial în domeniul transplantului de plămâni și combinat cord-plămâni. De asemenea, prof. dr. Eva Pokorna, din Republica Cehă, prof. dr. Miha Arnol, din Ljubliana, Slovenia, prof. dr. Goce Spasovski, din Scopje, Macedonia, prof. Gunter Laufer, de la Universitatea din Viena, prof. Robert Langer, de la Universitatea din Budapesta, și prof. Marcus Saemann, de la Universitatea din Viena, au evidențiat în prezentările lor aspecte din experiența proprie legată de activitatea de transplant.

În cadrul unor simpozioane dedicate, susținute de companii producătoare de medicamente și aparatură specifică, respectiv de Novartis, Astellas, Roche și Baxter, au fost prezentate cele mai noi produse și tehnologii și experiența specialiștilor în folosirea în practică a acestora.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 4.000 de europeni aflaţi pe listele pentru transplant mor aşteptând intervenţia.
 Vizualizări articol: 573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 4.000 de europeni aflaţi pe listele pentru transplant mor aşteptând intervenţia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei