Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 dec 2010 - Anul XV, nr. 293 (4584)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat

Luni, 13 Decembrie 2010 (16:24:12)

Funcţionarii publici parlamentari vor avea dreptul să lucreze în sectorul privat, inclusiv în regii autonome şi societăţi comerciale, ocupând funcţii care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate potrivit fişei postului, a decis Guvernul printr-un amendament aprobat luni.

Amendamentul modifică Legea statutului funcţionarului public parlamentar şi, implicit, proiectul legii salarizării unitare promovat de Guvern prin angajarea răspunderii în Parlament.

Legea actuală a statutului funcţionarului public parlamentar, republicată în 2009, prevede în forma actuală că statutul de funcţionar public parlamentar este incompatibil cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.

De asemenea, aceeaşi lege interzice funcţionarilor publici parlamentari să deţină funcţii ori desfăşoare alte activităţi, remunerate sau neremunerate, inclusiv în cadrul regiilor autonome sau al societăţilor comerciale din sectorul public sau privat.

În şedinţa de luni, Guvernul a acceptat însă şi un amendament care modifică aceste prevederi, stabilind că această calitate de funcţionar public parlamentar este incompatibilă cu orice altă funcţie publică - fără referire la funcţia privată - cu excepţia funcţiilor şi activităţilor didactice din învăţământul superior, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice, dar şi "cu excepţia funcţiilor exercitate în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public parlamentar potrivit fişei postului".

Prin această modificare, Guvernul a stabilit şi că funcţionarii publici parlamentari au interdicţia la a lucra doar în regii autonome şi societăţi comerciale din sectorul public, nu şi din cel privat ca în prezent.

Amendamentul a fost propus de către deputatul PDL Sulfina Barbu.

Proiectul legii salarizării unitare permite doar funcţionarilor publici şi celor cu statut special să ocupe funcţii în sectorul privat fără legătură cu atribuţiile stabilite prin fişa postului.

Un alt amendament acceptat de Guvern, propus de către deputatul PDL Adrian Gurzău şi deputaţii PNL Eugen Nicolaescu, Victor Paul Dobre, Cristina Pocora, Ludovic Orban şi Nini Săpunaru, introduce angajaţii din cadrul operelor, teatrelor lirice sau muzicale în categoria salariaţilor remuneraţi pe baza legii salarizării unitare, alături de cei din cadrul filarmonicilor, Corului Naţional de Cameră Madrigal, centrele de cultură, din instituţiile de spectacole şi concerte din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti și din alte instituții de spectacole sau concerte.

Aceeaşi procedură a fost aplicată, la propunerea deputatului PDL Adrian Gurzău, şi pentru personalul din Institutul Diplomatic Român, inclus în categoria angajaţilor remuneraţi într-un mod similar membrilor corpului diplomatic şi consular.

Guvernul a mai decis, la propunerea deputatului PDL Sulfina Barbu, ca fondurile constituite pentru acordarea de stimulente către salariaţi, incluse în salariul de bază, să reprezinte venit atât la bugetul de stat sau bugetele locale, cât şi la bugetul asigurărilor sociale de stat ori, după vaz, la bugetele fondurilor speciale.

Într-o şedinţă convocată luni, Guvernul a aprobat 6 amendamente dintr-un total de 24 propuneri formulate de către parlamentari la proiectul legii salarizării unitare, pentru care Executivul îşi va angaja răspunderea.

Din totalul celor şase amendamente aprobate, cinci se referă la Legea cadru de salarizare, iar un amendament la legea de aplicare.

Prin proiect de lege al salarizării unitare, Guvernul a decis recent că salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei.

Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea sa a depus amendamente la Legea salarizării unitare a personalului bugetar.

El a precizat că unul dintre amendamente se referă la modificarea grilelor personalului medical, în sensul creşterii salariilor medicilor şi asistenţilor de la două la patru puncte procentuale pe grilă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că parlamentarii social-democraţi nu au depus amendamente la Legea salarizării unitare pentru că o consideră neconstituţională, şi că vor iniţia moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi asumă răspunderea.

Guvernul îşi va asuma răspundereaîn Parlament, pe 14 decembrie, pe Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pe cea privind salarizarea în 2011 a acestei categorii de personal.

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Executivul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat.
 Vizualizări articol: 429 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul permite funcţionarilor publici parlamentari să lucreze în sectorul privat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei