Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 nov 2010 - Anul XV, nr. 267 (4558)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Procesele privind recuperarea indemnizaţia de concediu ar putea costa statul 120 milioane lei

Vineri, 12 Noiembrie 2010 (17:34:56)

Statul ar trebui să plătească 120 de milioane de lei membrilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) care au intentat proces pentru recuperarea a 25% din indemnizaţia de concediu, dacă toţi aceştia ar avea câştig de cauză în instanţă.

Potrivit datelor FSLI, furnizate la cererea MEDIAFAX, aproximativ 150.000 de membri FSLI, din totalul de 200.000 au dat statul în judecată pentru recuperarea celor 25 de procente reduse la indemnizaţia de concediu.

Astfel, dacă toţi membrii federaţiei, care au intentat proces în instanţă ar avea câştig de cauză, statul ar trebui să restituie acestora 150 de milioane de lei brut, respectiv aproximativ 120 de milioane de lei net.

Tribunalul Călăraşi a decis că reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu în cazul profesorilor este ilegală, astfel că autorităţile locale sunt obligate să restituie sumele aferente, informează, vineri, FSLI.

Sindicatul Liber din Învăţământ Călăraşi, afiliat la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a demonstrat în instanţă că reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu este ilegală, prin urmare, autorităţile locale sunt obligate să restituie sumele aferente membrilor de sindicat din Călăraşi cărora li s-au reţinut aceşti bani.

"Decizia Tribunalului Călăraşi confirmă faptul că Legea 118/2010, prin care Guvernul a redus veniturile cu 25%, începând cu data de 1 iulie 2010, este una abuzivă. FSLI şi-a exprimat această poziţie încă de la punerea în aplicare a acestei legi", apreciază federaţia.

Procese similare sunt în derulare şi în alte judeţe, unde FSLI are organizaţii sindicale afiliate. "Sentinţa obţinută la Tribunalul Călăraşi a creat, astfel, un precedent şi sperăm ca restul proceselor din ţară să primească sentinţe similare", precizează FSLI.

Preşedintele SLI Călăraşi a declarat, vineri, că la Tribunalul Călăraşi mai sunt alte două procese în care cadrele didactice solicită recuperarea banilor pierduţi prin diminuarea veniturilor cu 25%, iar în perioada următoare vor fi depuse acţiuni pentru membrii sindicatului din toate şcolile.

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Călăraşi, profesorul Aurel Bogatu, a spus că acţiunea privind reţinerea a 25% din indemnizaţia de concediu a fost depusă de angajaţi de la Grupul Şcolar de Transporturi Auto Călăraşi, membri de sindicat, în septembrie, în 10 noiembrie a fost judecată pe fond de către instanţa Tribunalului Călăraşi, iar vineri a fost scrisă sentinţa la condică.

Aurel Bogatu a precizat că, în afara acestei acţiuni, la Tribunalul Călăraşi mai sunt alte două dosare ale angajaţilor din două şcoli generale din municipiu, care vor fi judecate pe 24 noiembrie.

"Am contestat în instanţă decizia de reducere cu 25 la sută a salariilor, am depus acţiunea în septembrie, după ce am adunat toate actele. Este vorba de trei acţiuni în instanţă de la tot atâtea unităţi şcolare. Astăzi (vineri, n.r.), Magistraţii Tribunalului Călăraşi au admis pe fond acţiunea noastră, considerând decizia de reducere a salariilor cu 25 la sută ilegală. Este vorba de acţiunea salariaţilor de la Grupul Şcolar de Transporturi Auto Călăraşi, membri de sindicat, iar celelalte două dosare ale angajaţilor din două şcoli generale din municipiu urmează să se judece pe 24 noiembrie. Dosarele acestora au fost amânate, deoarece documentaţia depusă de noi era incompletă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurel Bogatu.

El a precizat că în perioada următoare SLI Călăraşi va depune dosare în instanţă pentru toate unităţile şcolare unde sunt angajaţi membri ai sindicatului.

Într-un alt proces, magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători de la Judecătoria Bălceşti care au contestat în instanţă decizia de diminuare a salariilor este ilegală, astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.

Judecătorii Tribunalului Vâlcea şi-au motivat decizia prin faptul că diminuarea reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului.

Pe rolul Tribunalului Vâlcea mai sunt alte zece dosare care se referă la ilegalitatea măsurii de reducere a salariilor cu 25 la sută.

Decizia Tribunalului Vâlcea conform căreia reducerea salariilor cu 25% este ilegală va fi atacată la instanţele superioare, dar nu poate opri aplicarea legii în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis deja că actul normativ este constituţional, potrivit premierului Emil Boc.

"Decizia Curţii Constituţionale privind Legea de reducere a salariilor este de constituţionalitate. O decizie judecătorească a unei instanţe nu poate opri aplicarea legii, iar această decizie va fi atacată la instanţele superioară, nefiind definitivă", a spus, vineri, Emil Boc.

Solicitat de jurnalişti să comenteze motivarea Tribunalului, potrivit căruia diminuarea salarială reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate conform Convenţiei Drepturilor Omului, premierul a răspuns : "Dar când patronii dumneavoastră au fost obligaţi să vă taie salariile au încălcat drepturile omului ?".  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Procesele privind recuperarea indemnizaţia de concediu ar putea costa statul 120 milioane lei.
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Procesele privind recuperarea indemnizaţia de concediu ar putea costa statul 120 milioane lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei