Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii şi miniştrii Muncii şi Educaţiei nu au finalizat coeficienţii din Educaţie

Luni, 18 Octombrie 2010 (17:42:43)

Sindicaliştii din învăţământ şi miniştrii Muncii şi Educaţiei nu au ajuns, luni, la un rezultat final, urmând ca marţi şi joi să se reîntâlnească pentru a analiza posibilităţiile de majorare a coeficienţilor pentru cei care intră în sistem dar şi acordarea unui spor de performanţă academică.

La finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că negocierea cu sindicatele a urmărit mai multe paliere, printre care creşterea coeficienţilor pentru cadrele didactice care intră în sistem şi plafonarea salariilor celor care ocupă funcţii de conducere.

Funeriu a declarat că discuţiile au ţinut cont şi de faptul că atunci când a fost greu profesorii au demonstrat că România se poate baza pe ei, astfel încât el este adeptul că aceştia trebuie să fie în nişte parametri normali atunci când ţara va intra în parametri normali.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat că discuţiile cu sindicaliştii din educaţie vor continua marţi, de la ora 12.00 şi joi, de la ora 14.00, după care ar putea să dea mai multe informaţii privind salarizarea personalului din învăţământ.

Botiş a precizat că speră ca joi să există o formulă finală a Legii salarizării, până atunci urmând să mai fie făcute simulări pe propunerile de coeficienţi primite de la sindicate.

Totodată, ministrul Muncii a menţionat că a arătat disponibilitate de negociere către toate categoriile de funcţionari publici şi că se va întâlni cu toţi dacă vor cere acest lucru.

Preşedintele Federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr, a declarat că sindicaliştilor le pare rău că Daniel Funeriu a răcit deschizând fereastra de la etajul unu al Ministerului Educaţiei pentru a privi oamenii care protestează afară şi a apreciat că în sfârşit acesta a acceptat o discuţie cu sindicatele.

Hadăr a mai spus că în cadrul discuţiilor a existat o deschidere din partea Ministerului Muncii în ce priveşte coeficienţii pentru cadrele didactice aflate la început de carieră, dar chiar şi aşa nivelul de salarizare al acestora va fi cel mult la nivelul stabilit prin Legea 330/2009.

Liderul Federaţiei Alma Mater a adăugat că în continuare salariaţii din educaţie au cei mai mici coeficienţi de ierarhizare, acesta fiind motivul pentru care sindicaliştii au solicitat un coeficient de cel puţin 2,4-2,5 pentru debutanţi, faţă de 1,9 cât este prevăzut în proiectul de lege.

Anton Hadăr a mai spus că ministrul Educaţiei respinge ideea acordării unui spor de doctorat, pe care îl consideră "indecent" şi a sugerat că acesta să fie înlocuit cu un sport de performanţă academică.

Sindicaliştii au precizat că nu se opun acestei idei, dar vor să aibă certitudinea că acest spor va fi inserat în lege.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hancescu a precizat că pentru 151.000 de profesori coeficientul de ierarhizare este 3, atrăgând din nou atenţia asupra faptului că cel mai prost remunerate sunt cadrele didactice.

Hancescu a mai spus că ministrul Educaţiei, chiar dacă a participat la discuţiile de la Ministerul Muncii, nu a negociat prea mult şi a dovedit că nu ştie prea multe despre Legea salarizării.

Cu toate acestea, sindicaliştii au apreciat că ministrul Educaţiei a început cel puţin să participe la astfel de discuţii.

Cadrele didactice au protestat, luni, pentu a treia zi, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumite de prevederile din proiectele Legii educaţiei şi Legii salarizării, dar şi de faptul că ministrul Daniel Funeriu refuză dialogul cu ei.

Protestul a fost declanşat joi seară, în urma întâlnirii liderilor federaţiilor din învăţământ. Câteva zeci de persoane au mers atunci în faţa Ministerului Educaţiei pentru a cere demisia ministrului Daniel Funeriu. Lor li s-au alăturat şi câţiva studenţi din UNSR, conduş de liderul lor, Ionuţ Poenaru.

Acţiunea de protest din faţa Ministerului Educaţiei a continuat vineri, când s-au alăturat şi cadre didactice din alte judeţe. La finalul pichetului liderii sindicali au făcut apel la protestatari să revină luni, la ora 9.00.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a întâlnit sâmbătă cu studenţii din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Liderul Uniunii Naţionale a Studenţilor din România, Ionuţ Poenaru, s-a dus şi el la discuţii, însă nu a fost primit pe motiv că nu a fost invitat.

Premierul Emil Boc declara, vineri, că Legea salarizării bugetare va consacra, în 2011, o recuperare a sumelor de bani pierdute prin diminuarea cu 25 la sută, iar dacă va exista o creştere economică mai mare decât cea prognozată se va putea discuta şi despre alte creşteri salariale.

Boc spunea că formula finală a legii este în negociere, dar că aceasta prevede creşterea salariului minim şi va duce la o recuperare a sumelor pierdute în iulie.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în data de 28 octombrie, pe Legea educaţiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Sindicatele din învăţământ arătau, săptămâna trecută, că asumarea răspunderii de către Guvern pentru Legea educaţiei este neconstituţională şi va genera noi tensiuni interpartinice şi sociale.

Sindicaliştii au cerut premierului să respecte procedurile parlamentare indicate de Constituţie în ceea ce priveşte adoptarea legilor organice, în caz contrar ameninţând că vor apela la justiţie şi vor sesiza organismele internaţionale privind asumarea Legii educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii şi miniştrii Muncii şi Educaţiei nu au finalizat coeficienţii din Educaţie.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii şi miniştrii Muncii şi Educaţiei nu au finalizat coeficienţii din Educaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei