Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calendar ortodox

Sfântul Luca, evanghelistul pildelor

„Deoarece mulţi s-au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi, aşa cum ni le-au lăsat cei ce le-au văzut de la început şi au fost slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ţi le scriu pe rând, ca să te încredinţezi despre temeinicia învăţăturii pe care ai primit-o” (Lc. 1, 1-4). În prologul Evangheliei sale, Sfântul Evanghelist Luca a mărturisit un lucru uimitor: au mai fost şi alţi oameni care au încercat să scrie câte ceva despre viaţa şi activitatea Mântuitorului, dar aceste scrieri nu au reuşit să supravieţuiască. Dumnezeu a hotărât să existe patru Evanghelii, iar două să fie scrise de apostolii cei mai apropiaţi şi celelalte două de reprezentanţi dintre cei 70 de ucenici.

 

Ştim că Sfântul Evanghelist Luca (sărbătorit pe 18 octombrie) s-a născut în Antiohia Siriei, căpătând o educaţie polivalentă. Spunem asta pentru că a fost atât doctor, cât şi pictor iscusit, posedând totodată şi cunoştinţe temeinice de filosofie. Nu ştim cum a reuşit să Îl cunoască pe Mântuitorul, dar, fără îndoială, nu a fost nevoie de prea multe cuvinte pentru a fi convins că trebuie să Îl urmeze. Numele său nu este menţionat de ceilalţi evanghelişti, această practică fiind, oricum, foarte rară pe parcursul tuturor celor patru Evanghelii. Majoritatea comentatorilor Sfintei Scripturi afirmă că Sfântul Apostol Luca este acelaşi cu personajul menţionat în ultimul capitol al Evangheliei sale. După Învierea Mântuitorului, Sfântul Apostol Luca a fost părtaş la propovăduirea Sfântului Apostol Pavel, care îl menţionează în epistolele sale. Astfel, în finalul Epistolei către Coloseni, este scris: „Vă îmbrăţişează Luca, doctorul cel iubit” (Col. 4, 14), iar în a doua Epistolă către Timotei, Sfântul Apostol Pavel precizează: „Numai Luca este cu mine” (II Tim. 4, 11). Aceste citate ne confirmă faptul că Sfântul Luca nu a fost doar un însoţitor pentru Sfântul Apostol Pavel, ci un ajutor de nădejde. În momentul în care a rămas singur slujitor împreună cu Apostolul Neamurilor, el nu l-a părăsit pe acesta şi nu a plecat într-o misiune separată. Fidelitatea şi dragostea sa au fost mărturisite în doar câteva cuvinte de Sfântul Pavel, cuvinte care denotă însă preţuirea acestuia pentru el.

 

Doctorul propovăduitor

Locurile în care a propovăduit Sfântul Luca au cuprins un teritoriu destul de vast. Fiind un bun cunoscător al limbii greceşti, a ales să facă misiune atât la Roma, cât şi în Grecia şi Egipt. Cetăţile Tebaida de sus şi Lidia au fost doar două dintre locurile propovăduirii sale. Se pare că, în ciuda persecuţiilor pe care le-a avut de înfruntat, nu s-a sfârşit prin moarte mucenicească, ci a trecut la cele veşnice în jurul vârstei de 80 de ani. Deşi pare că a propovăduit în puţine locuri comparativ cu ceilalţi apostoli, Sfântul Apostol Luca a lăsat două comori inestimabile creştinismului: una dintre cele patru Evanghelii şi cartea Faptele Apostolilor. Aceste două scrieri reprezintă un inepuizabil izvor despre viaţa şi învăţătura Mântuitorului Hristos, dar şi despre misiunea apostolilor şi viaţa Bisericii primare. Cartea Faptele Apostolilor reprezintă descrierea modalităţii primare de existenţă a Bisericii. Ambele creaţii sunt adresate unui dregător pe nume Teofil, probabil prozelit roman trecut la creştinism sau care dorea să facă acest lucru în viitorul apropiat.

 

Unicitatea scrierilor şi dilema tripticului

Evanghelia Sfântului Luca se remarcă prin bogăţia de pilde şi parabole notate, reuşind să fie cea mai completă din acest punct de vedere. Nici mai mult, nici mai puţin de 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca. Unii comentatori afirmă că Sfântul Apostol Luca ar fi, de fapt, autorul real al Epistolelor către Timotei şi Tit, atribuite Sfântului Apostol Pavel. Cu toate acestea, argumentul central care susţine această afirmaţie nu este prea puternic. Doar limbajul şi câteva idei oarecum nelalocul lor în formulare nu sunt suficiente pentru a clătina paternitatea Apostolului Pavel. Este drept că, astfel, ar rezulta un triptic interesant: Sfânta Evanghelie - Faptele Apostolilor - Epistole Pastorale. Nu putem însă să susţinem această părere, dar îi putem admira o anumită consistenţă ipotetică.

 

Pictarea primei icoane

„Se spune despre dânsul că el a zugrăvit minunat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, purtând în braţe pe Pruncul Cel mai înainte de veci, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Apoi, a zugrăvit şi alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi le-a adus la Maica Domnului, spre a vedea dacă îi vor plăcea; iar ea, văzând acele chipuri ale sale, a grăit astfel: „Darul Celui ce S-a născut din mine şi al meu să fie cu icoanele acestea”. Sfântul Luca a mai zugrăvit pe lemn şi chipurile sfinţilor şi marilor Apostoli Petru şi Pavel, şi de la dânsul s-a început în toată lumea acel bun şi preacinstit lucru, adică zugrăvirea sfintelor icoane, întru slava lui Dumnezeu, a Maicii Lui şi a tuturor sfinţilor, pentru împodobirea Bisericii şi spre mântuirea credincioşilor, celor ce cu dreaptă credinţa cinstesc sfintele icoane” (Vieţile Sfinţilor pe Octombrie, p. 228). Sfânta Tradiţie consemnează astfel drept prim iconograf pe Sfântul Evanghelist Luca. Atât icoana Maicii Domnului cu Pruncul, cât şi prima icoană a unor sfinţi, şi anume Apostolii Petru şi Pavel, au fost zugrăvite de el.

 

Minunile Sfântului Luca

Mormântul Sfântului Luca a fost descoperit încă de timpuriu de creştinii dreptmăritori. Se spune că în locul unde a fost îngropat ploua cu colirie, apă care vindeca bolile de ochi, aceasta fiind şi o mărturie a meseriei pe care sfântul a exercitat-o în timpul vieţii. Constanţiu, fiul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, a fost cel care a adus moaştele Sfântului Evanghelist Luca la Constantinopol, unde au fost îngropate sub sfânta masă în biserica Sfinţilor Apostoli. Acolo mai erau îngropaţi şi Sfinţii Apostoli Andrei şi Timotei.

Una dintre minunile săvârşite de Sfântul Luca s-a petrecut chiar în cursul procesiunii cu sfintele sale moaşte din Constantinopol. Un famen al palatului imperial, pe nume Anatolie, zăcea grav bolnav, dar, auzind de aducerea moaştelor Sfântului, a făcut eforturi mari să ajungă şi să se roage pentru vindecarea sa. Cu toate că avea dureri intense, Anatolie a ajuns lângă raclă şi, atingându-se, s-a vindecat miraculos. Nu a plecat imediat, ci a rămas în continuare, mulţumind sfântului şi fiind el însuşi unul dintre cei care au dus pe umeri racla până la biserica unde au fost aşezate.

 

Episodul de la Emaus (Lc. 24, 13-32)

Revenim la acest moment relatat de Sfântul Luca în încheierea Evangheliei sale, deoarece este singurul în care îl observăm drept protagonist principal. „Şi iată, doi dintre ei mergeau în aceeaşi zi la un sat care era departe de Ierusalim, ca la şaizeci de stadii, al cărui nume era Emaus. Şi aceia vorbeau între ei despre toate întâmplările acestea. Şi pe când vorbeau şi se întrebau între ei, Iisus Însuşi, apropiindu-Se, mergea împreună cu ei. Dar ochii lor erau ţinuţi ca să nu-L cunoască. Şi El a zis către ei: „Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbaţi unul cu altul în drumul vostru?”. Iar ei s-au oprit, cuprinşi de întristare. Răspunzând, unul cu numele Cleopa a zis către El: „Tu singur eşti străin în Ierusalim şi nu ştii cele ce s-au întâmplat în el în zilele acestea?”. El le-a zis: „Care?”. Iar ei I-au răspuns: Cele despre Iisus Nazarineanul, Care era prooroc puternic în faptă şi în cuvânt înaintea lui Dumnezeu şi a întregului popor, cum L-au osândit la moarte şi L-au răstignit arhiereii şi mai-marii noştri. Iar noi nădăjduiam că El este Cel ce avea să izbăvească pe Israel; şi, cu toate acestea, astăzi este a treia zi de când s-au petrecut acestea. Dar şi nişte femei de ale noastre ne-au spăimântat ducându-se dis-de-dimineaţă la mormânt, şi, negăsind Trupul Lui, au venit zicând că au văzut arătare de îngeri, care le-au spus că El este viu. Iar unii dintre noi s-au dus la mormânt şi au găsit aşa precum spuseseră femeile, dar pe El nu L-au văzut. Şi El a zis către ei: „O, nepricepuţilor şi zăbavnici cu inima ca să credeţi toate câte au spus proorocii! Nu trebuia, oare, ca Hristos să pătimească acestea şi să intre în slava Sa?”. Şi începând de la Moise şi de la toţi proorocii, le-a tâlcuit lor, din toate Scripturile cele despre El. Şi s-au apropiat de satul unde se duceau, iar El se făcea că merge mai departe. Dar ei Îl rugau stăruitor, zicând: „Rămâi cu noi că este spre seară şi s-a plecat ziua”. Şi a intrat să rămână cu ei. Şi, când a stat împreună cu ei la masă, luând El pâinea, a binecuvântat şi, frângând, le-a dat lor. Şi s-au deschis ochii lor şi L-au cunoscut şi El S-a făcut nevăzut de ei. Şi au zis unul către altul: „Oare, nu ardea în noi inima noastră, când ne vorbea pe cale şi când ne tâlcuia Scripturile?” (Lc. 24,13-32). Nu este nimic mai frumos decât această încheiere care rezumă în sine drept cuvânt esenţial toată Evanghelia. Orice desăvârşire este o ardere a inimii, pentru că orice creştere duhovnicească este, în esenţă, o sporire a dragostei. Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Evanghelist Luca în fiecare an, în data de 18 octombrie.

(Adrian AGACHI, sursa: www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Luca, evanghelistul pildelor.
 Vizualizări articol: 2483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Sfântul Luca, evanghelistul pildelor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Se spune ca...ar fi pictat"... trimis de
(18 oct 2010, 12:53:17
Mai,copilasilor de la ziarul "Lumina" si ceilalti de acelasi calibru cu voi,inainte de a posta ceva puneti mana si studiati cum trebuie fenomenul ca nu cumva ,prin ratacirea si necunoasterea voastra sa-i rataciti si sa-i prostiti si pe altii! Mai terminati cu sintagma:"se zice ca"...sintagma ce merge direct spre minciuna si treceti la..."asa zice Domnul" !Astfel,in cartea sa ",Tezaur liturgic",distinsul istoric si teolog ortodox,Badea Ciresanu,referitor la "gogorota' precum ca evanghelistul Luca ar fi pictat chipul lui Iisus Hristos,al Maicii Domnului si al apostolilor , afirma cu claritate ca :..." toate acestea sunt DOAR INVENTIUNI RELIGIOASE,pioase"...E bine,dupa cum spuneam,se ne pastram masura bunului simt in domeniul cunoasterii ! In concluzie,NICIODATA doctorul Luca n-a pictat NIMIC fiindca era doar doctor si nu pictor iconar,cum le place unor neavizati sa creada...Povestile astea nemuritoare ne...omoara, numai ca sa ne iasa noua pasenta ! Nu-i asa ?
1.1  RE: "Se spune ca...ar fi pictat"... trimis de
(18 oct 2010, 14:51:07
Daca Luca era doar un doctor, iar Petru doar un pescar atunci ce rost mai are sa vorbim despre crestinism, nu? Traditia ne vorbeste despre Sfantul Luca drept primul pictor iconar. Aceasta traditie precum ca Sf. Luca a pictat chipul Maicii Domnului o gasim atat la ortodocsi cat si la catolici, ceea ce ma face sa cred ca un sambure de adevar tot exista. Ideea se pierde cu siguranta undeva inainte bine de anul 1054. Ma gandesc ca domnul Badea si-a fundamentat teoria pe faptul ca iconostasul s-a dezvoltat undeva prin sec VII si daca nu era iconostas de ce ar fi fost si icoane ?! Eu ii respect munca, dar prefer sa fiu un pic romantic si sa cred ca Sf. Luca a facut prima icoana!
1.2  RE: "Se spune ca...ar fi pictat"... trimis de
(18 oct 2010, 18:09:55
N-ati fost atent.Da,Petru a fosta doar pescar si Luca doar doctor fiindca asa ne relateaza Biblia,si asta n-are nimic cu crestinismul.E bine sa nu fim asa romantici in detrimentul adevarului, atat biblic cat si pur istoric.Traditia este o plasmuire a oamenilor si de multe ori intra in contradictie cu adevarul Cuvantului lui Dumnezeu!Dealtfel, insusi Domnul Iisus atrage atentia oamenilor in Sfanta Scriptura cu privire la acest lucru spunand:... "Ati lasat poruncile lui Dumnezeu in folosul datinilor voastre"...Sunt multe de spus,dar punandu-le toate cap la cap si citindu-le in context nu-i alta cale decat sa-i dam dreptate lui Dumnezeu si nu noua oamenilor,asa cum afirma cu tarie chiar Sf. Petru in fata Sinedriului ,in Faptele apostolilor: ..."Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi decat de Dumnezeu"...ceea ce spuneam la diferenta dintre Traditie si Cuvantul lui Dumnezeu.Adevarul inainte de toate...
2.   AR FI FOST CULMEA ! trimis de
(18 oct 2010, 14:45:50
Si culmea ridicolului ca insusi unul din cei patru evanghelisti sa incalce porunca a doua a Decalogului care spune ferm: " Sa nu-ti faci chip cioplit nici vreo alta infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau jos pe pamant sau in apele mai jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor si nici sa nu le slujesti" Deci,sa nu-ti faci nimic,absolut nimic!Dar daca oamenii o i-au mereu pe calea cea larga au inventat fel si fel de naluciri la care spun ei ca e voie sa te rogi...Cum il mai corecteaza ei pe Dumnezeu!
3.   Despre icoane in biblie trimis de
(18 oct 2010, 19:13:37
Gasim ICOANE în Scriptura - si înca în multe locuri! Observati cât de frecvente erau ele în Cort si apoi în Templu. Existau imagini de heruvimi:

Pe chivot - Ex. 25:18

Pe perdelele din Cort - Ex. 26:1

Pe perdeaua din Sfânta Sfintelor - Ex. 26:31

Doi heruvimi în Locul Sfânt - 1 Imparati 6:23

Pe pereti - 1 Imparati 6:29

Pe usi - 1 Imparati 6:32

Pe alte lucraturi din Templu - 1 Imparati 7:29,36 Existau deci icoane încotro îti întorceai ochii
4.   ICOANE trimis de
(18 oct 2010, 19:18:22
Crestinii ortodocsi venereaza icoanele, ceea ce înseamna ca le respecta pentru ca sunt obiecte sfinte si pentru ca respecta pe cei pe care îi reprezinta. Nu ne închinam icoanelor asa cum nu ne închinam steagului tarii. Respectul fata de steag reprezinta aceaasi atitudine ca si fata de icoane, un fel de venerare. Asa cum nu veneram lemnul sau vopseaua, ci persoana pictata în icoana, tot asa patriotii nu venereaza tesatura si culorile, ci tara reprezentata de steag.
4.1  RE: ICOANE trimis de
(18 oct 2010, 19:19:35
O icoana este o imagine (de obicei bi-dimensionala) reprezentând pe Hristos, sfinti, îngeri, evenimente biblice importante, pilde sau evenimente din istoria bisericii.
Sf. Grigore Dialogul (Papa al Romei la aprox. 590-604), vorbea despre icoane ca fiind Scriptura pentru analfabeti:
"Ceea ce scrisul prezinta cititorilor, imaginea prezinta celor neînvatati care o privesc, caci în ea si cei ignoranti vad ce ar trebui sa urmeze; în ea pot citi analfabetii" (Epistola catre Episcopul Serenus din Marsilia, NPNF 2, Vol. XII, p. 53).
4.2  RE: ICOANE trimis de
(18 oct 2010, 19:26:59
Sf. Ioan Damaschinul:
"În vechime, Dumnezeul neîntrupat si nemasurat nu a fost niciodata înfatisat. Dar acum ca Dumnezeu a fost vazut în trup si a vorbit cu oamenii, acestia pot face o înfatisare a lui Dumnezeu asa cum L-am vazut. Nu ma închin materiei, ci Dumnezeului materiei, care a devenit materie pentru mine si S-a coborât sa locuiasca în materie, care mi-a pregatit mântuirea prin intermediul materiei. Nu voi înceta sa cinstesc aceasta materie care mi-a daruit mântuirea. O cinstesc, dar nu ca Dumnezeu."

Cu alte cuvinte toata lumea are o fotografie (a tatalui,sau a mamei,sau a unei persoane dragi),pe care o priveste cu drag pt ca i aminteste de acea persoana;o mama saruta poza copilului plecat departe(spre exemplu),nu saruta hartia sau substantele chimice ci imaginea.
4.3  RE: ICOANE trimis de
(18 oct 2010, 19:34:00
"Sa nu-ti faci chip cioplit.........."
Daca interpretam aceste cuvinte ca referindu-se la orice fel de imagini, în mod clar heruvimii din Templu calcau aceasta porunca. Daca însa le interpretam ca referindu-se doar la idoli, orice contradictie dispare. Mai mult decât atât, daca textul se refera la toate imaginile, atunci chiar si carnetul meu de conducere este un idol si o încalcare a acestei porunci. Una din doua: ori fiecare protestant care are carnet de conducere este un idolatru, ori icoanele nu sunt idoli. Lasând de o parte pentru moment semnificatia cuvintelor "chip cioplit", sa vedem ce ne spune de fapt textul. Sa nu faci x, sa nu te închini la x, sa nu slujesti la x. Daca x = imagine, atunci însusi Templul calca porunca. Daca x = idol, atunci nici Templul, nici icoanele ortodoxe nu calca
5.   Lui van excel trimis de
(18 oct 2010, 22:50:56
Nene,le cam amesteci rau de tot! Templul a fost facut dupa porunca lui Dumnezeu,cu heruvimi si alte lucruri, DAR IN NICI UN CAZ PENTRU INCHINARE ! Ori,ortodocsii si catolicii EFECTIV SE ROAGA LA ACESTE TABLOURI SI STATUI cerandu-le fel de fel de binecuvantari,crezandu-le "facatoare de minuni",incalcand asfel PORUNCA A DOUA din Decalog!Nu te face ca nu pricepi,ei nu "le cinstesc" ci "SE ROAGA LOR SI LE SLUJESC" ! Comparatia cu carnetul de conducere si icoana este atat de tampita si de hilara incat ar rade si curcile de asa ceva. Chiar nu realizezi ca te faci de tot rasul cu asa ceva ,ca banuiesc ca nu mai ai 10-12 ani...Chiar trebuie sa-ti traduc din romana in..romana ? Porunca a doua suna asa :" Sa nu-ti faci chip cioplit... NICI VREO ALTA IFATISARE...si sa te-nchini inaintea lor"...Icoana de care tot spuneai nu intra in categoria "VREO ALTA IFATISARE" SAU INTI PERMITI SA-L CORECTEZI TU PE DUMNEZEU ?!!! Ai mare grija ca nu-i de joaca !
6.   Apropo trimis de
(18 oct 2010, 23:01:04
Cu cativa ani in urma,niste natarai de prin Bacau si Alexandria,ca sa faca bani si sa atraga pe cei nestiutori pe post de gura casca,au facut niste gaurele in doua dintre icoanele din bisericile lor, atasandu-le-n spate cate o pompita cu ulei,facandu-le astfel,"facatoare de minuni"...Binenteles,ca au fost depistati si facuti de ras cu popi cu tot.Cazuri de altfel arhicunoscute de catre toti.Iti doresc mult succes in a "cinsti" cat poftesti icoanele dar un lucru este sigur:intr-o zi vei da socoteala pt. aceasta incalcare a Legii lui Dumnezeu! Asta suta la suta !
7.   Pt darius trimis de
(18 oct 2010, 23:39:20
draga darius,
tot ceea ce ai citit mai sus ca invatatura are 2000 de ani si a fost propovaduita si pusa in scris de oameni mult mai intelepti si sfinti dacat iti imaginezi tu.
prin urmare eu am o credinta primita prin continuitatea apostolica de 2000 de ani iar tu.......ai "ceva" din america
am mai zis chestia asta:de ce nu va vedeti voi de treaba si de credinta voastra?daca nu va place aici de ce nu mergeti in america?ca de acolo va vin toate.....nu i asa??
personal nu m am luat de credinta nimanui,dar nu suport sa mi o batjocoreasca cineva pe a mea.e de bun simt si daca esti civilizat ai sa intelegi ce spun.noi ortodocsii nu facem prozelitism.voi va puteti abtine?
p.s.am studii superioare si am o ocupatie respectabila asa ca iti sugerez sa mai scapi de agresivitatea cu care te ai inarmat(ca un crestin ce esti) si sa folosesti un ton mai politicos.multumesc!
8.   Pt neo protestanti trimis de
(18 oct 2010, 23:46:24
nu inteleg,de ce deveniti asa de agitati daca cineva aduce alte argumente decat cele pe care le sustineti voi??
asta e un loc unde fiecare isi exprima parerea vis a vis de lucrurile ca il PRIVESC.
pe voi nefiind ortodocsi nu va privesc articolele de pe pagina asta.asa ca.......
stiti ceva??n aveti dragoste.nu a spus Hristos "invatati va de la mine ca sunt bland si smerit cu inima"?unde e smerenia si blandetea voastra?
sau in scriptura voastra samarineanul si a vazut de drum?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei