Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2010 - Anul XV, nr. 245 (4536)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Videanu a prezentat parlamentarilor PDL pachetul de măsuri privind cota unică, CAS şi salariul minim

Luni, 18 Octombrie 2010 (18:58:41)

Prim vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a prezentat parlamentarilor partidului, luni, un pachet de măsuri economice care presupune scăderea cotei unice de la 16% la 12%, scăderea CAS cu trei puncte procentuale şi creşterea salariului minim de la 600 la 700 lei, au declarat surse parlamentare.

Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX că Videanu a prezentat şi "un scenariu" care ar putea fi supus atenţiei FMI, legat de influenţele economice care decurg din aceste măsuri propuse.

Scenariul se referă, potrivit surselor, la scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, scăderea CAS cu trei puncte procentuale şi creşterea salariului minim pe economie de la 600 la 700 lei.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, pentru MEDIAFAX, că Adriean Videanu a prezentat parlamentarilor partidului "simulări în format tabelar şi grafic", care cuprind şi o analiză din 2004 şi până în prezent.

"Nu este vorba de propuneri concrete", a spus Barbu, arătând că modelul economic al democrat-liberalilor este validat şi de FMI, fiind este acelaşi din 2004. "Ne-a prezentat nişte calcule, simulări privind reducerea contribuţiei pentru angajator, care este impactul pentru reducerea cotei de impozitare la 12% şi la 10%. Cât ar însemna dacă reducem această cotă în fiscalitate. Ce ar însemna o creştere a salariului minim pe economie de la 600 de lei cât este acum la 700 sau 720 lei care este impactul . Orice modificare faci într-un loc trebuie să aducă o modificare în alte locuri", a mai arătat deputatul PDL.

Potrivit unor surse din conducerea PDL, premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16%, la 12%, şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44%, la 41%.

Conform simulărilor PDL, respectivele intervenţii ar duce la o gaură în buget de 2,2 miliarde de euro, bani care ar putea fi acoperiţi prin două modalităţi. O primă soluţie presupune creşterea deficitului bugetar de la 4,4%, la 4,8%. Cum această variantă are şanse minime să fie acceptată de FMI, PDL are pregătită şi alternativa de avarie: menţinerea deficitului bugetar prin tăierea respectivei sume din fondurile alocate investiţiilor. Primul semnal faţă de planul pedeliştilor a venit din partea lui Traian Băsescu, preşedintele declarând, duminică, la ProTv, că nu este de acord cu scăderea cotei unice, dar că agreează reducerea contribuţiilor pe salariu.

Reducerea cotei unice de impozitare, creşterea salariului minim la 700 de lei şi diminuarea contribuţiilor la 41% sunt principalele măsuri pe care Guvernul le va prezenta delegaţiei FMI, scrie "Gândul".

Guvernul intenţionează să se prezinte în faţa delegaţiei FMI cu o nouă cotă unică de impozitare, cu un nivel mai scăzut al contribuţiei pentru salarii şi cu o uşoară majorare a veniturilor aflate la coada grilei.

Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de "Gândul", premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Interanţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că reducerea cotei unice nu este o soluţie, că TVA nu va creşte şi a subliniat că susţine scăderea contribuţiilor salariaţilor.

"(TVA . n.r.) nu are cum să crească. În orice caz, în UE taxă pe valoarea adăugată mai mare de 25% nu e posibil", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că scăderea nivelului cotei unice nu este o soluţie.

"Nu cred că este o soluţie. Vă pot spune că sunt în discuţii chiar cu specialişti pe tema asta, cu PDL, cu o echipă formată de Adriean Videanu, care vine cu varianta reducerii cotei unice. Nu mi se pare o soluţie. Dau şi un argument simplu: dincolo de orice altceva, avem marii contributori la bugetul de stat din cota unică - Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care, să spunem, au performanţă. Reducerea de la 16 la 12 sau la 10 înseamnă un deficit în buget. Cu ce le compensăm? Cu cei care acum fac evaziune la 16%?!", a mai spus Băsescu.

El a adăugat că speră că va fi posibilă o scădere a contribuţiei salariaţilor.

"Asta aş susţine dacă am găsi o soluţie de compensare în buget. Scăderea contribuţiilor este esenţială", a precizat şeful statului.

El a apreciat că în prezent este nevoie de stabilitatea a sistemului fiscal.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011, obţinut de MEDIAFAX, pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul anului viitoe, iar contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului nu vor scădea sub nivelul actual.

Andreea Paul Vass, consilier al premierului, a declarat, joi, că există o presiune puternică din partea PDL pentru scădere cotei unice la 10% sau 12%, însă atât timp cât nu vor fi găsite soluţii de compensare a pierderilor estimate la buget, această măsură nu va putea fi luată.

Guverrnatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că nivelul contribuţiilor plătite de firme şi salariaţi este enorm pentru a menţine un anumit nivel al pensiilor, însă descurajează astfel munca, exact elementul care poate asigura un nivel ridicat al pensiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu a prezentat parlamentarilor PDL pachetul de măsuri privind cota unică, CAS şi salariul minim.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videanu a prezentat parlamentarilor PDL pachetul de măsuri privind cota unică, CAS şi salariul minim0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei